• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pobieranie wartości atrybutu z konkretnego diva oznaczonego klasą

Object Storage Arubacloud
0 głosów
881 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2018 w JavaScript przez KoruS Obywatel (1,630 p.)

Witam. Mam problem, ponieważ napisałem skrypt JS, który mówi, że jeżeli ktoś naciśnie na diva o klasie showPermission, to ma pobrać od tego diva wartość znajdującą się w atrybucie permission i tutaj mam pytanie. Jak zrobić to tak by ta wartość atrybutu permission była pobierana z tego klikniętego diva, a nie z pierwszego jaki się znajduje na stronie. Mam oczywiście kilka takich divów na stronie o klasie showPermission, po których kliknięciu div o id permission_ powinien się wyświetlić. Od razu mówię, że nie mogę skorzystać atrybutu onclick="", ponieważ to jest IPS i gdy chce taki atrybut dodać diwowi to nie pozawala mówiąc, że nie można wstawiać funkcji oraz bloków JS bezpośrednio do skryptu.

Pod spodem załączam kod JS. Z góry dziękuje za pomoc.

$(".showPermission").click( function ()
					{	
	var y = $('.showPermission').attr('permission');
	
	if($("#permission_" + y).css('display') == "none")
	{
		$("#permission_" + y).css("display", "table-row");
	}
	else
	{
		$("#permission_" + y).css("display", "none");
	}
});
				

 

 

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 kwietnia 2018 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
wybrane 18 kwietnia 2018 przez KoruS
 
Najlepsza

Jak zrobić to tak by ta wartość atrybutu permission była pobierana z tego klikniętego diva,

Kliknięty element jest bezpośrednio dostępny jako atrybut eventu:

$(".showPermission").click(function(event) {
    var y = event.target.permission;

(a propo, takie własne dane lepiej trzymać używając atrybutów data)

<div class=showPermission data-permission=asdf>

$(".showPermission").click(function(event) {
    var y = event.target.dataset.permission;

 

komentarz 18 kwietnia 2018 przez KoruS Obywatel (1,630 p.)
Działa :) Dziękuje za pomoc :) Musze się trochę z js do edukować.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 140 wizyt
pytanie zadane 4 września 2019 w HTML i CSS przez MAXIM7 Obywatel (1,990 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 254 wizyt
pytanie zadane 20 sierpnia 2017 w JavaScript przez SzymonSmith Użytkownik (870 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 686 wizyt
pytanie zadane 1 grudnia 2017 w JavaScript przez Q_Nick Mądrala (5,010 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...