• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

W formularzu mogę wielokrotnie zaznaczać przycisk typu radio :x

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
175 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2018 w HTML i CSS przez Q7V Gaduła (4,250 p.)

Cześć, poniżej wstawiam fragment swojego kodu, jest to prostu quiz.

<form>
1. Zmienną przechowującą wartości tekstowe jest: <br />

<input type="radio" id="f1" />Integer <br />
<input type="radio" id="f2" />Float<br />
<input type="radio" id="f3" />Każda zmienna może przechowywać wartości tekstowe<br />
<div id="prafda0" /><input type="radio" id="t1" />String</div></form>
2. Jaką wartość zwróci podany niżej fragment kodu?<br /><form>
<img src="img/ddd.png" /><br />
<input type="radio" id="f1" />True<br />
<div id="prafda1" />
<input type="radio" id="t2"  />False</div></form>
3. Czy javascript jest językiem jawnym ( kod jest dostępny do podejrzenia bez konieczności posiadania praw dostępu )? : <br />
<div id="prafda2" /><input type="radio" id="t3"/>Tak</div>
<input type="radio" id="f2" name="pyt1" />Nie<br />
4. Która z podanych niżej zmiennych przechowuję wartości zmiennoprzecinkowe? <br />

<div id="prafda3" /><input type="radio" id="t4" name="pyt1" />Float</div>
<input type="radio" id="f2" />Integer<br />
<input type="radio" id="f2"  />String<br />
<input type="radio" id="f2"  />Undefined<br />

5. Czy javascript wymaga dekleracji typów zmiennych? <br />
...

Niezależnie od tego czy cały quiz jest w jednym <form> czy każde pytanie w oddzielnym to i tak mogę zaznaczać wszystkie odpowiedzi w jednym pytaniu, dlaczego? :c

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 kwietnia 2018 przez Neronys Bywalec (2,090 p.)
wybrane 15 kwietnia 2018 przez Q7V
 
Najlepsza
inputom radio w konkretnym pytaniu nadaj te same atrybuty name. Wtedy będziesz mógł zaznaczyc tylko jedno radio i dostanie ono atrybut "checked" wiec odwołanie w jquery, banalne. Dodatkowo nie polecam nadawania takich samych ID, jeśli potrzebujesz żeby coś miało taką samą nazwę przy css czy w js to użyj klasy. ID powinno być unikatowe.

Samo rozwiązanie problemu -> użyj atrybutu name do radio. Oczywiście name dla danego pytaania w radio powinien być taki sam, przykład niżej.

4. Która z podanych niżej zmiennych przechowuję wartości zmiennoprzecinkowe? <br />

<input type="radio" id="f2 (do zmiany na unikalne albo na class)" name="f2" />Integer<br />

<input type="radio" id="f2 (do zmiany na unikalne albo na class)"  name="f2"/>String<br />

<input type="radio" id="f2 (do zmiany na unikalne albo na class)"  name="f2"/>Undefined<br />
komentarz 15 kwietnia 2018 przez Q7V Gaduła (4,250 p.)
Dzięki wielkie! c:
+1 głos
odpowiedź 15 kwietnia 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Bo nie dałeś im tego samego [name]. Jedynie radio o tym samym [name] mają ograniczenie w zaznaczaniu.

komentarz 15 kwietnia 2018 przez Q7V Gaduła (4,250 p.)
Dzięki wielkie! c:

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 215 wizyt
pytanie zadane 4 grudnia 2022 w PHP przez zbiku25 Bywalec (2,940 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 362 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2019 w HTML i CSS przez rycho84 Nowicjusz (230 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 1,417 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2018 w HTML i CSS przez _Pita_ Stary wyjadacz (11,410 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...