• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

pętle w metodzie

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
350 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2018 w Java przez Adrian Paź Obywatel (1,270 p.)

Witam pomoże ktoś rozwiązać moje problemy? Chodzi o to że gdy zostanie wyłapany jakiś błąd wyjątek to chce żeby pętla się wykonała jeszcze raz. Zamiast tego:

1)Kolejna pętla się nie wykonuje

2)metoda zwraca niepożądaną wartość 0.0

3) Brak odpowiedniego komunikatu (errorMessage)

Ponadto przy każdym uruchomieniu programu wyskkakuje info o jakimś hot codzie i musze dawać za każdym razem opcję restart 

package ćw5;

import java.util.Random;
import java.util.Scanner;

public class Zad3
{

	public static void kolo(double r, int ix, int iy, int n)
	{

		int[] tabx = punkt_x(n);
		int[] taby = punkt_y(n);
		int i = 0;
		for (i = 0; i < n; i++)
			{
				if (Math.sqrt(Math.pow((tabx[i] - ix), 2) + Math.pow((taby[i] - iy), 2)) > r)
					{
						System.err.println("Punkt (" + tabx[i] + "," + taby[i] + ") znajduje się na zewnątrz koła.");

					} else
					{
						System.out.println("Punkt (" + tabx[i] + "," + taby[i] + ") znajduje się wewnątrz koła.");
					}

			}
	}

	public static int[] punkt_x(int n)
	{
		Random gen = new Random();
		int x[] = new int[n];
		for (int i = 0; i < n; i++)
			{
				x[i] = gen.nextInt(10) - 5;
			}
		return x;
	}

	public static int[] punkt_y(int n)
	{
		Random gen = new Random();
		int y[] = new int[n];
		for (int i = 0; i < n; i++)
			{
				y[i] = gen.nextInt(10) - 5;
			}
		return y;
	}

	public static void main(String[] args)
	{
		double r;
		int ix, iy;
		Scanner skan = new Scanner(System.in);

		int n;
		boolean isNotOk = true;
		do
			{
				try
					{
						System.out.print("Podaj promień koła: ");
						r = skan.nextDouble();
						System.out.print("Podaj współrzędne środka koła: ");
						ix = skan.nextInt();
						iy = skan.nextInt();

						do
							{
								System.out.print("Podaj liczbę współrzędnych do wylosowania: ");
								n = skan.nextInt();
								System.out.println();
							} while (n <= 0);

						Zad3.punkt_x(n);
						Zad3.punkt_y(n);

						Zad3.kolo(r, ix, iy, n);
						skan.close();
						isNotOk = false;
					} catch (java.util.InputMismatchException e)
					{
						System.err.print("\nWadliwe dane, popraw!\n\n");
						skan.nextLine();
					}
			} while (isNotOk);
	}

}

 

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 15 kwietnia 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
Poczytaj o https://stackoverflow.com/questions/3779285/exception-thrown-in-catch-and-finally-clause

Finally bloku, wykonywanym finalnie mimo wszystko. Dodatkowo możesz wykonać pętle po skonsumowaniu wyjątku, a nastepnie jego wyrzucenie jak kolega podał wyżej
0 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

W sumie masz taki kod w tym co podałeś w metodzie main.

Najprościej to zdaje się, że tak:

for(int i; i < n; i++)
{
   try
   {
       //kod
    }
    catch(Exception e)
    {  
         //kod gdy wystapi wyjatek
    }
}

A ten hot code (w sumie nigdy takiego czegoś nie miałem, więc jak coś to szukaj w google), może to przez nazwę pakietu ćw5. Chodzi mi o to że jest tam litera ć.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 2,479 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2015 w C i C++ przez Decol Użytkownik (560 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 293 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2022 w Python przez marshallrez Nowicjusz (150 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 3,076 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2019 w C i C++ przez de1vee Nowicjusz (220 p.)

92,454 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,089 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...