• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wiek, poziom i zachowanie użytkowników. Równia pochyła forum.

Hosting forpsi easy 1 pln
+13 głosów
946 wizyt
pytanie zadane 25 czerwca 2015 w Sprawy forum przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)

Cześć. Ucieszyłem się przy ogłoszeniu pana Zelenta powstania polskiego forum programistycznego typu Stack Overflow. Miałem nadzieję na trudne zadania, rozważania typowo programistyczne, dyskusje o karierze i zarobkach. Tak też z początku było. Przybyło tutaj wielu ludzi, w tym spory procent tych, którzy wyszli już poza non commercial zone. Z czasem jednak tacy zaczęli odchodzić. Powiem wam czemu:

• Są użytkownicy, którzy wypowiadają się niemal w każdym temacie, o którym mają jakiekolwiek pojęcie. Nie wnoszą do niego nic.
  • Formatowanie tekstu. Nie wiem jak wy, ja gdy widzę, że ktoś zamiast znaków interpunkcyjnych używa emotikon, nie czytam co napisał.
  • W końcu, wiek. Ktoś nawet zrobił ostatnio ankietę na ten temat. Mówi sama za siebie. Aha, wiek sam w sobie nie jest bynajmniej dla mnie problemem, ale tak jak choroba, wywołuje pewne objawy(patrz punkt 1 i 2).
  • Masa tematów i ankiet o niczym... Nawet nie będę się rozwodzić.
  • Punkty i ranking. Jest to powód powstawania durnych tematów i odpowiedzi. Ludzie tworzą je, by dostawać punkty. Ba, nawet widziałem kiedyś temat założony, by obdarzyć kogoś punktami za cośtam... No bo przecież on ma 5 tys. punktów, a ja 12 tys., więc jestem lepszy. Bullshit.

Nie mam nawet ochoty wypisywać większej ilości powodów. Jest w zasadzie jeden główny, community.

Wyobraźcie sobie, że są ludzie, którzy robią coś bardziej zaawansowanego niż gierki w C++, czy stronki w PHP. Też czasami chcieliby znaleźć pomoc w danej technologii. Tutaj jej nie znajdą. Dlaczego? Ludzie, którzy się na tym znają odeszli, bo nie interesuje ich nieprofesjonalne forum, które przerodziło się w krąg dyskusyjny, gdzie amator odpowiada amatorowi. I nie mam na myśli faktycznych znawców. Takich szanuję i doceniam.

The truth has been spoken. Regrets, Kuba.

11 odpowiedzi

+14 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (596,200 p.)

Wyobraźcie sobie, że są ludzie, którzy robią coś bardziej zaawansowanego niż gierki w C++, czy stronki w PHP. Też czasami chcieliby znaleźć pomoc w danej technologii. Tutaj jej nie znajdą.

Myślisz, że tego typu osoby będą wgl szukały pomocy na forach? Jeśli chodzi o naprawdę skomplikowane problemy, to o nich praktycznie wgl się nie dyskutuje na forum… A jeśli już ktoś zada pytanie, to pozostaje bez odzewu. Z prostej przyczyny: albo nikt nie zna odpowiedzi, albo know-how dla danej rzeczy jest zbyt cenny żeby go udostępniać za darmo.

Prawda jest taka, że im więcej się wie, tym bardziej się ceni swoją wiedzę. Być może właśnie dlatego na forach (nie tylko tym zresztą) udziela się coraz mniej profesjonalistów. Wychodzą z założenia, że zainwestowali w swoje umiejętności zbyt dużo, żeby je tak po prostu rozdawać. Czy popieram tego typu spojrzenie na sprawę? Nie, ale jestem w stanie je zrozumieć.

Profesjonaliści raczej skupiają się w o wiele mniejszych grupach, nakierowanych na konkretne technologie czy problemy. Stąd najpierw odpowiedzi poszukają tam, a nie na bądź co bądź ogólnotematycznym forum informatycznym. Natomiast swoją wiedzą faktycznie do takiego forum mogliby wnieść dość sporo. Pytanie jednak brzmi: jak ich do tego przekonać?

komentarz 25 czerwca 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Myślisz, że tego typu osoby będą wgl szukały pomocy na forach? Jeśli chodzi o naprawdę skomplikowane problemy, to o nich praktycznie wgl się nie dyskutuje na forum…

Miałem to samo napisać, ale wyjazd za granice wpłynął na mój język nie umiałem tego ładnie opisać. Brak mi słów, dosłownie. :) 

komentarz 25 czerwca 2015 przez Kuba Stary wyjadacz (12,460 p.)
Byliście może kiedyś na stack overflow? Po tym co piszecie wnioskuję, że nie.
komentarz 25 czerwca 2015 przez Comandeer Guru (596,200 p.)
Korzystam codziennie z SO… I uwierz mi, że znam problemy z dziedziny JS, na które na SO trudno znaleźć odpowiedź.

Poza tym nie twierdzę, że wszyscy profesjonaliści się nie udzielają. Twierdzę, że są skupieni na jednej technologii i często fora ogólnotematyczne ich nie interesują.

No i siłą SO jest jego popularność - obecnie głównie na tym leci przecież.
1
komentarz 25 czerwca 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Dodam od siebie tylko tyle, że w zamyśle autora forum powstało raczej dla świeżaków po to aby za przeproszeniem z każdą błachostką nie pisali do niego wiadomości, czy prosili o pomoc w komentarzach pod filmami - od tego mają teraz to miejsce, gdzie inni mogą im pomóc i co najważniejsze ludzie w obrębie kanału są w stanie się ze sobą komunikować.

Jeśli chodzi o poziom to zupełnie inna sprawa i jedyne co możemy zrobić to starać się go zwiększyć, choć i tak uważam, że z biegiem czasu na pewno wzrośnie (zobaczycie za rok, dwa, trzy lata), a jeśli nie... to co w tym złego? Świat się nie zawali, ot co będzie to zwykłe forum, które można poczytać, w razie problemów poprosić o poradę i zostać nakierowanym bądź nie na rozwiązanie problemu. Jeśli ktoś nie jest w stanie mi tutaj pomóc to szukam dalej i do nikogo nie mam pretensji, mówi się trudno.
+10 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez Bantu Nałogowiec (34,170 p.)
To forum głównie powstało z myślą o ludziach, którzy mają jakieś pytania dot. materiałów zamieszczanych na YT przez niejakiego Mirosława Zelenta. On stworzył kanał na YT z tutoriali, pewnie do tych tutoriali było nie raz sporo pytań, więc lepiej stworzyć forum gdzie ludzie mogą zadać pytanie dot. konkretnego materiału, aby wyjaśnić wszelkie wątpliwości i aby ludzie mogli wymienić się swoimi spostrzeżeniami o danym materiale. Z biegiem czasu powstało to co teraz widzimy i fajnie.

Nie oczekujmy od tego forum drugiego Stacka, bo drugim Stackiem to nigdy nie będzie, tak jak żadna nasza-klasa (to jeszcze istnieje?) nigdy nie została drugim facebookiem.

Jeżeli ktoś szuka profesjonalnej wiedzy z danej dziedziny to z łatwością znajdzie w naszym kraju różnego rodzaje meetingi czy tam eventy związane z danym językiem tudzież technologią. Tam będziecie mieli kontakt z profesjonalistami, którzy raczej nie wypowiadają się na forach z tylko sobie znanych powodów, ale już chętnie dzielą się wiedzą na różnego rodzaju spotkaniach, czy na swoich blogach, albo w swoich książkach. Większość profesjonalistów nie zagląda na tego typu fora, bo albo nie ma czasu, albo nie wie o ich istnieniu, bo wystarcza im Stack, albo zaglądają tylko na fora, na których tematyka skupia się tylko w obrębie technologii, w której pracują.

Osoby, które są bardziej zaawansowane w danej technologii po prostu nie będą pisać na tego typu forach, bo ich problemy z reguły już ktoś kiedyś rozwiązał, więc z łatwością znajdują sami rozwiązanie, a jak tak nie jest, no cóż, wtedy muszą się sami męczyć i albo im się uda dany problem rozwiązać i go gdzieś opiszą, przykładowo na swoim blogu, albo uda im się problem rozwiązać i zachowają rozwiązanie dla siebie, albo po prostu polegną, więc nie będą mieli o czym opowiadać. Jeszcze pozostaje kwestia tego, że większość osób, które zawodowo zajmuje się programowanie i mają problemy to te problemy pomagają im po prostu rozwiązać koledzy z pracy i tyle.

Moim zdaniem jest dobrze tak jak jest. Są różnego rodzaju tematy, są tematy głupie i mniej głupie, są mądre i mniej mądre, użytkownicy też są różni. W jaki sposób korzysta się z tego forum to każdego indywidualna sprawa, ja tu trafiłem przez przypadek i od czasu do czasu coś od siebie napiszę, bo ktoś o coś pyta, a ja znam na to odpowiedź.

Fajnie jest jak jest.
+8 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)

Myślę, że temat dotyczy mnie bardzo, na 100% główny post dotyczy także mnie i nie jest to w żadnym przypadku nadinterpretacja. Moje zdanie na ten temat zostało już wypowiedziane, zanim przymierzyłem się do napisania tego postu. Forum moim zdaniem powstało dla początkujących koderów a także dla bardziej zaawansowanych, aby mogli oni się rozwijać poprzez uczenie innych. Od razu zaznaczę - należę do tej pierwszej grupy. To nic, że mam dużo punktów, to wcale nie znaczy że jestem specjalistą w danej technologii. Nie o to chodzi w punktach, źle to interpretujecie. I jedna strona, jaką są początkujący, i druga strona, ma być zachęcona do udzielania się na tym forum. Od tego są właśnie punkty. Pokazują one aktywność użytkownika, a nie jego specjalistyczną wiedzę. Nie zapominajcie o idei jaką kierował się Mirosław Zelent tworząc to forum. Wszystko jest w pewnym filmie, rozpoczynającym działalność tego forum. Obejrzyjcie sobie to jeszcze raz i zastanówcie się nad tym, co piszecie. 

1
komentarz 25 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)

O, to to właśnie. yes

Zgadzam się w 100%, swoją drogą do głowy by mi nie przyszło mierzyć wartość i umiejętności drugiego człowieka na podstawie ilości jego punktów czy rangi. Osoby, które o to wylewają wirtualne łzy muszą mieć coś jakiś głębszy problem.
1
komentarz 25 czerwca 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Niestety wiele osób ma takie myślenie i oczywiście hejtują ludzi z większą liczbą punktów którzy według nich nic nie umieją.
+6 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez Surykat Stary wyjadacz (14,760 p.)
Jak temu zaradzić? Ci znawcy o których piszesz, zamiast odejść, powinni budować to miejsce. Taka postawa "niech inni się tym zajmą" nigdy nikogo do niczego nie zaprowadziła. Może machnęliby parę artykułów na jakieś ciekawsze tematy,np. dzień z pracy programisty- czym się zajmował, jak do tego podchodził, czego używał, by coś zrobić, problemy które napotkał, pomysły... Ktoś zna się np. na sztucznych sieciach neuronowych? Niech coś napiszę, żeby ludzie mogli sobie poczytać. Skoro jednak "znawcy" wolą się odwócić na pięcie, no to trudno, ich prawo. Jednak to jest błędne koło, tak się nie da niczego zbudować...
1

Ktoś zna się np. na sztucznych sieciach neuronowych? Niech coś napiszę, żeby ludzie mogli sobie poczytać. 

Nie sądzisz, że to ciut roszczeniowa postawa?

Patrzysz na to jedynie z punktu widzenia użytkownika forum, ale postaw się w pozycji takiego znawcy - co on z tego będzie miał, oprócz faktu, że podzielił się z kimś swoją wiedzą?

Jasne, chwali się jeśli to zrobi, ale całkiem zrozumiałym jest postawa, w której stwierdzi, że mu się to po prostu nie opłaca. 

1
komentarz 25 czerwca 2015 przez Surykat Stary wyjadacz (14,760 p.)
No cóż, albo się czymś dzielimy, albo chomikujemy dla siebie. Moim zdaniem po to, powstają fora tego typu, żeby ludzie niewiedzący, o co chodzi, mogli pytać, a ludzie wiedzący mogli odpowiadać. ;)

Przecież w drugą stronę to nie zadziała. Jak każdy tylko będzie patrzył, czy mu się coś opłaca, czy nie, to jako społeczność za daleko nie zajedziemy.

Piszecie, że problemem jest to, że ludzie znający się na rzeczy, nie uzyskają tutaj pomocy w poważniejszych problemach. Skoro ich nikt tutaj nie przyciąga czymś wartościowym, no to nie ma się co dziwić.

Nie piszę tutaj o roszczeniach i żądaniu, że "Macie mi tutaj wszystko ładnie opisywać, bo wy się znacie, i od tego jesteście, bla bla bla". Daleko mi do takiej postawy. Po prostu chciałbym, żeby ludzie mający coś do powiedzenia i chwilę czasu, skrobnęli coś czasem, zgodnie z tym, co mówił Pan Zelent o poruszaniu wyższych poziomów Taksonomii Bloom'a, bo w przeciwnym razie każdy będzie twierdził, że mu się to nie opłaca i nikt nie napisze nic.

Kojarzę cię Commander, że masz wiedzę, ale ten komentarz przeczy idei tego forum. Nie odsyłajmy się bezprzerwy do Googla, tylko piszmy tutaj, swoimi słowami. Niech ludzie zaczną odsyłać innych w to miejsce, to wtedy pojawi się dużo ludzi, którzy są bardziej wartościowi i zacznie się to jakoś kręcić, a z racji, że jesteśmy na starcie, no to do "interesu" trzeba dokładać, jak w każdej firmie. :) No ale to nie o interes powinno tu chodzić.

Moim zdaniem oczywiście... :)

PS Sam bardzo chętnie bym coś napisał, wiedzy mam niewiele, natomiast przez wakację spróbuję coś tutaj zrobić. (Choćby wyjaśnienia częstych problemów, jakieś ciekawostki).

Tutaj może zaapelowałbym to Pana Mirosława, żeby zrobić jakiś dział z artykułami, który można by wrzucić, zweryfikować, nanieść poprawki i zatwierdzić, jeśli ogół stwierdzi, będzie to coś wartościowego.
1

Moim zdaniem po to, powstają fora tego typu, żeby ludzie niewiedzący, o co chodzi, mogli pytać, a ludzie wiedzący mogli odpowiadać. ;)

Nie przeczę. Ale równocześnie nie da się zmusić mających tę wiedzę do bezinteresownej pomocy.

Przecież w drugą stronę to nie zadziała. Jak każdy tylko będzie patrzył, czy mu się coś opłaca, czy nie, to jako społeczność za daleko nie zajedziemy.

Może i nie, ale taki model społecznego funkcjonowania wykształcił kapitalizm i w takim żyjemy. Żeby nie było - nie zgadzam się z nim, dlatego pisuję na kilku forach i nie chomikuję ;)

Piszecie, że problemem jest to, że ludzie znający się na rzeczy, nie uzyskają tutaj pomocy w poważniejszych problemach. Skoro ich nikt tutaj nie przyciąga czymś wartościowym, no to nie ma się co dziwić.

Problemem jest raczej profil forum, który jest zbyt szeroki. Fachowcy zwykle mają bardzo wąski horyzont zainteresowań, w którym są niezwykle dobrzy. 

Po prostu chciałbym, żeby ludzie mający coś do powiedzenia i chwilę czasu, skrobnęli coś czasem

Skrobię czasami - *PSEUDOREKLAMA* http://tutorials.comandeer.pl *PSEUDOREKLAMA*

Nie odsyłajmy się bezprzerwy do Googla, tylko piszmy tutaj, swoimi słowami.  

Jasne - ale jak problem pojawia się już któryś raz z rzędu to znaczy, że ludziom nawet się nie chce przeszukać tego forum… 

Tutaj może zaapelowałbym to Pana Mirosława, żeby zrobić jakiś dział z artykułami, który można by wrzucić, zweryfikować, nanieść poprawki i zatwierdzić, jeśli ogół stwierdzi, będzie to coś wartościowego.

Czyli de facto proponujesz stworzenie wiki… ;) Raczej wydzieliłbym to poza forum. Posiadam na GH org webkompendium - być może tam dałoby się coś skombinować (chociaż prawdę mówiąc mam już pewne plany na to ;)) 

komentarz 25 czerwca 2015 przez Surykat Stary wyjadacz (14,760 p.)
Ludzi, którzy pytają o to, co już było u nas na forum, można odsyłać na nasze forum. Nie raz, szukając czegoś w Google, w pierwszym linku jakiegoś forum, był temat, w którym odsyłano do podobnego tematu, na tym samym forum. Szkoda natomiast wyprowadzać tak lekkomyślnie ludzi poza tą stronę. Znajdą jeszcze jakieś inne forum i się zadomowią przypadkiem :P

Ostatecznie ta kwestia zawsze będzie zależeć od ludzi i nikogo się zmusić do niczego nie da. Po prostu napisałem, jak chciałbym, by było i taką ideę będę się starać promować.

No ale chcieć to sobie mogę... np. zdać jutrzejszy egzamin z sieci. ;) No offence, peace i bawmy się dalej. ;)

Ide się uczyć, pozdrawiam. :)
+6 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
Główna część użytkowników tego forum to fani Mirka, którzy uczą się z jego kursów. A co w tych kursach jest? Podstawy C++, podstawy obiektowego C++, technologie webowe jak HTML, CSS, PHP, SQL, JavaScript. Jeszcze jakieś tam rzeczy o slight edge i kilka ciekawostek matematycznych. No, w sumie tyle. A teraz pytanie za milion punktów: Kto takie filmy ogląda i kogo interesuja takie proste tutoriale? Oczywiste jest, że są to osoby, które nie mają w ogóle żadnego doświadczenia w kodowaniu, dopiero zaczynają się tego uczyć i zazwyczaj są dziećmi lub młodzieżą, w wieku gimnazjum albo szkoły średniej, czasem się zdarzy jakaś jednostka z podstawówki. Studenci już tu raczej nie zaglądają, ale tak ogólnie to na forum sami początkujący. Mirek nie robi kursów dla osób doświadczonych i dlatego takie osoby zazwyczaj nie dowiadywały się o forum. A jak jakaś jedna z tych bardziej obeznanych osób z latami praktyki dowie się o tym forum, to i tak raczej nie ma tu czego szukać.

Więc brak profesjonalności to wada.

Ale z drugiej strony, forum ma też zaletę. A tą zaletą jest to, że community jest dość przyjemne i fajne.
1
komentarz 25 czerwca 2015 przez niezalogowany
Dokładnie! Zgadzam się z twoją odpowiedzią, w przeciwieństwie do tego idiotycznego pytania.
1
komentarz 25 czerwca 2015 przez Eerie Mądrala (7,130 p.)
Ale dlaczego to pytanie jest idiotyczne? Kuba zauważył ważne sprawy. Brak profesjonalności to faktycznie pewien problem i fajnie na niego zwrócić uwagę, chociaż ja sam bym się nim zbytnio nie przejmował. Za to forum ma zalety z innej strony. Ale tak ogólnie to tego pytania nie uważałbym za idiotyczne.
Hm :| No rzeczywiście, trochę źle to ująłem: zgadzam się z twoją wypowiedzią, w przeciwieństwie do wypowiedzi autora pytania ;)
komentarz 10 września 2019 przez Paweł Nąckiewicz Nałogowiec (48,990 p.)
Studenci też na tutoriale zaglądają :)
+6 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)

Wyobraźcie sobie, że są ludzie, którzy robią coś bardziej zaawansowanego niż gierki w C++, czy stronki w PHP. Też czasami chcieliby znaleźć pomoc w danej technologii. Tutaj jej nie znajdą.

Po pierwsze, wkurza mnie twoje podejście w sprawie "gierki" i "stronki w PHP". Gry komputerowe są jednymi z najbardziej skomplikowanych programów codziennego użytku, stworzenie w nich fizyki, shaderów itd. to nie jest coś co można traktować jako rozrwykę gimnazjum, to są tysiące linijek dość hardcorowego kodu.

Po drugie, od czego ma zaczynać osoba tworząca strony internetowe? Od tworzenia drugiego googla czy yahoo? Najwięcej pytań mają początkujący, to logiczne. Twoja wypowiedź mocno trąci ignorancją, jakbyś zaczynał od razu od niesamowitego poziomu.

Po trzecie, osoby szukające profesjonalnej porady, nie wejdą na to zapyziałe forum. Wspomniany już Stack, czy specyficzne dla danej technologii fora tematyczne mają o wiele większą bazę użytkowników i potencjał przydatnej wiedzy. Nikt na podstawie kilku filmików na yt nie tworzy kolejnego windowsa (chociaż plany jakieś były :P ), więc nikt nie będzie zgłaszał, ani tym bardziej odpowiadał na jakieś milenijne informatyczne problemy.

I na koniec: mnie też irytuje wysyp tandetnych wątków. Niektóre ujdą, nie samą pracą się żyje, ale w chwili obecnej co drugi temat to spam. Nie trzeba przechodzić do ofensywy, wystarczy sukcesywnie zgłaszać takie tematy.

+6 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez draghan VIP (106,230 p.)

To może jeszcze ja się wypowiem, chociaż długo tu nie jestem. Nie będę mówił o SPAMie i tematach poniżej poziomu, bo wiadomo co należy z tym robić. ;)
Ale oczywistym jest, że pojawiają się pytania, po przeczytaniu których uśmiech się pojawia na twarzy, bo przecież to takie banalne... Pierwszy z brzegu przykład - dzisiejsze pytanie o pliki nagłówkowe i źródłowe w C++.

Kurczę, pamiętam jak dziś, kiedy sam miałem problemy ze zgraniem tego do kupy, bo mój kod jakoś nagle stał się długi i nieczytelny.
I wyobraź sobie, że nigdzie w Internecie (jeszcze wtedy polskim, bo angielskiego człowiek ledwo rozumiał) nie było jasno napisane, co można, czego nie robimy, dlaczego wyskakują takie błędy i czy w ogóle można tak zrobić. Parę dni się nawkurzałem nad tym, jak to wszystko podzielić.
Młodym po prostu trzeba wytłumaczyć, bo przecież nikt nie wie wszystkiego na początku.

Jak widzę taki temat, to staram się wyłożyć wszystko prosto, jak najdokładniej i jak najobszerniej. Lubię się dzielić swoją wiedzą, sprawia mi to frajdę.

Są użytkownicy, którzy wypowiadają się niemal w każdym temacie, o którym mają jakiekolwiek pojęcie. Nie wnoszą do niego nic.

Mówisz o mnie w dziale webowym? xD Staram się pomagać. Jeśli chcę się wypowiedzieć a nie jestem pewny, zazwyczaj najpierw robię research. W ten sposób sam się również uczę.
Ale czasem jak ktoś odwiedzi temat, rzucając jakieś jedno zdanie, które w dodatku powiela inne odpowiedzi, to aż ręka świerzbi do zminusowania. ;D

Formatowanie tekstu. Nie wiem jak wy, ja gdy widzę, że ktoś zamiast znaków interpunkcyjnych używa emotikon, nie czytam co napisał.

Znów mówisz o mnie? ;D

Wyobraźcie sobie, że są ludzie, którzy robią coś bardziej zaawansowanego niż gierki w C++, czy stronki w PHP. Też czasami chcieliby znaleźć pomoc w danej technologii. Tutaj jej nie znajdą. Dlaczego?

Ktoś, widziałem, już się wypowiedział na temat gier. I wiele osób się wypowiedziało o forach specjalistycznych. W pełni popieram.

Ludzie, którzy się na tym znają odeszli, bo nie interesuje ich nieprofesjonalne forum, które przerodziło się w krąg dyskusyjny, gdzie amator odpowiada amatorowi. I nie mam na myśli faktycznych znawców. Takich szanuję i doceniam.

Chyba z założenia to forum jest dla pasjonatów, czyli amatorów.? :) A kto powiedział, że amatorzy nie mają wiedzy czy umiejętności?
Mówiąc, że ludzie którzy się na czymś znają odeszli - godzisz w te parę osób, które tutaj faktycznie wnoszą powiew profesjonalizmu, jak choćby Comandeer czy hit02 (oczywiście jest ich jeszcze kilka), które to osoby rzeczywiście dysponują sporą wiedzą i to widać, kiedy czyta się ich wypowiedzi.

Reasumując - nie wiem jak jest naprawdę, bo świeży tu jestem, ale do tej pory odnosiłem wrażenie, że to forum dla początkujących, które odwiedza garstka Wiedzących. Mi to pasuje.
Tutoriali pana Mirosława oglądałem tylko kilka, bo nie są już niestety na moim poziomie, ale jakoś  ale trafił mi się akurat ten, w którym mówił o stworzeniu tego forum. Celem było utworzenie bazy wiedzy, którą będą mogli wykorzystać początkujący. Moim zdaniem - na razie dobrze idzie. ;)

+4 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez mrcnsct Nałogowiec (36,390 p.)
Zgadzam się z Tobą. Jest bardzo dużo bezsensownych tematów i bezsensownych odpowiedzi, a szkoda. Myślę, że powinno być tak jak na pewnym forum na którym jestem. Dla offtopu osobne miejsce, aby nie wyskakiwał on na stronie głównej. Za offtop brak punktów, żeby było go mniej. Bezsensowne odpowiedzi wyrzucane do kosza, za kilka bezsensownych odpowiedzi ostrzeżenie. Może to by coś pomogło.
+4 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez Buby Pasjonat (19,590 p.)
Osobiście mnie irytuje tylko jedna sprawa - w wielu tematach wypowiadają się osoby, które nie mają pojęcia w danym temacie, a jedynie googlują odpowiedzi, wstawiają link i piszą, że prawdopodobnie znaleźli rozwiązanie. Według mnie, jeśli ktoś zadaje pytanie na forum, to zazwyczaj szukał w sieci i nie znalazł satysfakcjonującej go odpowiedzi, bądź nie zrozumiał jej. Spam to oddzielny temat - nie powinniśmy traktować tego forum jak gry, a niestety wiele osób w ten sposób do tego podchodzi...
1
Ale też często jest tak, że rzeczywiście znalazły odpowiedź, bo po prostu pewnym osobom nie chce się poszukać na internecie i dają to zadanie forumowiczom :|

"Według mnie, jeśli ktoś zadaje pytanie na forum, to zazwyczaj szukał w sieci i nie znalazł satysfakcjonującej go odpowiedzi" tutaj przerwałem czytanie ;)

1
Ja nie przerwałem, ale już mi się odechciało... choć Buby trochę racji ma. Tak na serio większość osób (zwłaszcza początkujących) z byle jakim problemem od razu leci na forum, gdzie później okazuje się, że zapomnieli domknąć diva czy postawić średnik. Owszem są osoby, które szukały rozwiązań i w ostateczności proszą o pomoc, ale zdecydowanie więcej jest takich, które wkleją byle jak kod, w tytule napiszą pomocy i czekają, czekają... są też i tacy, którzy ładnie sformułują zapytanie, ale wcześniej nie pomyśleli aby poszukać coś samemu, bo nie potrafią jeszcze kombinować, albo im się nie chce.

A googlowanie odpowiedzi jest dobre, w końcu szkolisz się w wyszukiwaniu informacji i przy okazji dowiadujesz się o rozwiązaniu - nie ma w tym n nic złego, serio. Sam gdy nie jestem pewny na 100% jaka jest odpowiedź to wolę poszukać, doczytać, zrozumieć i nakierować drugą osobę, bo być może jej to pomoże lub chociaż będzie wiedzieć w jakim kierunku nadal ma szukać.
1
O! I z tym się w pełni zgadzam, szczególnie ze średnikiem, bylejakim wklejaniem kodu i samodzielnym wyszukiwaniem informacji.
+1 głos
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez M4tthew Gaduła (4,480 p.)
Zgadzam się z moimi przedmówcami, co można zrobić w tym temacie?
Na pewno moderować działy, zgłaszać/minusować posty i sukcesywnie odbierać punkty takim użytkownikom za spamowanie i durne ich nabijanie... dziś mn zgłosiłem 2 tego typu wątki służące niczemu, ja rozumiem off topic, luźne rozmowy ale no panowie kogo obchodzi co miałeś na śniadanie czy jaka u Ciebie jest pogoda. Jeżeli koniecznie musisz podzielić się takimi informacjami powiedz je mamie, nie wiem siostrze czy psu, z mojej strony to tyle, jeżeli będziemy tolerować takie zachowanie i nic z nim nie zrobimy to fala takich użytkowników wcale nie zniknie.
0 głosów
odpowiedź 25 czerwca 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Jest tu jeszcze parę osób które mają pojęcie dlatego wiem że mogę na tym forum liczyć na pomoc z PHP.
edycja 25 czerwca 2015 przez HaKIM

Comandeer - <3 4Ever.

Rozwaliło mnie, gdy ktoś powiedział iż zna On Jscript lepiej, niż język polski.

1
*polski

Przymiotniki 'narodowe' rozpoczynamy małą literą. :)
1
Dzięki za poprawkę! :)
1
Spoczi. :) Mądrej głowie dość dwie słowie. :) Na niektórych to byłoby mi szkoda klawiatury. ;D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,817 wizyt
+23 głosów
0 odpowiedzi 819 wizyt
+30 głosów
8 odpowiedzi 1,305 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2016 w Sprawy forum przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

92,083 zapytań

140,741 odpowiedzi

317,701 komentarzy

61,406 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia w koszyku, uzyskując rabat aż -50% (w dniach 24.11 - 29.11 z okazji Black Friday, a potem będzie to -30%) na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii znajdziecie tutaj. Dziękujemy Sekurakowi za tak fajną zniżkę dla Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 15% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...