To może jeszcze ja się wypowiem, chociaż długo tu nie jestem. Nie będę mówił o SPAMie i tematach poniżej poziomu, bo wiadomo co należy z tym robić. ;)
Ale oczywistym jest, że pojawiają się pytania, po przeczytaniu których uśmiech się pojawia na twarzy, bo przecież to takie banalne... Pierwszy z brzegu przykład - dzisiejsze pytanie o pliki nagłówkowe i źródłowe w C++.
Kurczę, pamiętam jak dziś, kiedy sam miałem problemy ze zgraniem tego do kupy, bo mój kod jakoś nagle stał się długi i nieczytelny.
I wyobraź sobie, że nigdzie w Internecie (jeszcze wtedy polskim, bo angielskiego człowiek ledwo rozumiał) nie było jasno napisane, co można, czego nie robimy, dlaczego wyskakują takie błędy i czy w ogóle można tak zrobić. Parę dni się nawkurzałem nad tym, jak to wszystko podzielić.
Młodym po prostu trzeba wytłumaczyć, bo przecież nikt nie wie wszystkiego na początku.
Jak widzę taki temat, to staram się wyłożyć wszystko prosto, jak najdokładniej i jak najobszerniej. Lubię się dzielić swoją wiedzą, sprawia mi to frajdę.
Są użytkownicy, którzy wypowiadają się niemal w każdym temacie, o którym mają jakiekolwiek pojęcie. Nie wnoszą do niego nic.
Mówisz o mnie w dziale webowym? xD Staram się pomagać. Jeśli chcę się wypowiedzieć a nie jestem pewny, zazwyczaj najpierw robię research. W ten sposób sam się również uczę.
Ale czasem jak ktoś odwiedzi temat, rzucając jakieś jedno zdanie, które w dodatku powiela inne odpowiedzi, to aż ręka świerzbi do zminusowania. ;D
Formatowanie tekstu. Nie wiem jak wy, ja gdy widzę, że ktoś zamiast znaków interpunkcyjnych używa emotikon, nie czytam co napisał.
Znów mówisz o mnie? ;D
Wyobraźcie sobie, że są ludzie, którzy robią coś bardziej zaawansowanego niż gierki w C++, czy stronki w PHP. Też czasami chcieliby znaleźć pomoc w danej technologii. Tutaj jej nie znajdą. Dlaczego?
Ktoś, widziałem, już się wypowiedział na temat gier. I wiele osób się wypowiedziało o forach specjalistycznych. W pełni popieram.
Ludzie, którzy się na tym znają odeszli, bo nie interesuje ich nieprofesjonalne forum, które przerodziło się w krąg dyskusyjny, gdzie amator odpowiada amatorowi. I nie mam na myśli faktycznych znawców. Takich szanuję i doceniam.
Chyba z założenia to forum jest dla pasjonatów, czyli amatorów.? :) A kto powiedział, że amatorzy nie mają wiedzy czy umiejętności?
Mówiąc, że ludzie którzy się na czymś znają odeszli - godzisz w te parę osób, które tutaj faktycznie wnoszą powiew profesjonalizmu, jak choćby Comandeer czy hit02 (oczywiście jest ich jeszcze kilka), które to osoby rzeczywiście dysponują sporą wiedzą i to widać, kiedy czyta się ich wypowiedzi.
Reasumując - nie wiem jak jest naprawdę, bo świeży tu jestem, ale do tej pory odnosiłem wrażenie, że to forum dla początkujących, które odwiedza garstka Wiedzących. Mi to pasuje.
Tutoriali pana Mirosława oglądałem tylko kilka, bo nie są już niestety na moim poziomie, ale jakoś ale trafił mi się akurat ten, w którym mówił o stworzeniu tego forum. Celem było utworzenie bazy wiedzy, którą będą mogli wykorzystać początkujący. Moim zdaniem - na razie dobrze idzie. ;)