• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Inkrementacja ilosci komentarzy po dodaniu komentarza w php

Object Storage Arubacloud
0 głosów
150 wizyt
pytanie zadane 14 kwietnia 2018 w PHP przez daro793704 Początkujący (350 p.)
Witam.

 

Posiadać 1 bazę danych w której znajdują się dwie tabele. Pierwsza o nazwie uzytkownicy a druga komentowanie. Jak zrobić coś takiego żeby po dodaniu komentarza przez użytkownika który znajduje się w bazie uzytownicy wartość w tabeli użytkownicy wzrosła o 1. Mam napisany skrypt który sprawdza czy użytkownik, który napisał komentarz znajduje się w tabeli uzytkownicy. Jeśli tak to dodaje ten komentarz a jak go nie ma to nie. Nie wiem tylko jak zrobić, aby po dodaniu komentarza przez użytkownika, który znajduje się w tabeli ilość jego komentarzy wzrosta o 1. Myślałem  o zapytaniu INSERT INTO uzytkonicy SET(ilosc_komentarzy) VALUES($ilosc_komentarzy++). Tylko gdzie w tym zapytaniu dodać jakiego użytkownika to dotyczy. Prosze o pomoc.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2018 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
UPDATE uzytkownicy SET ilosc_komentarzy = ilosc_komentarzy+1 WHERE id = :userID

 

komentarz 14 kwietnia 2018 przez daro793704 Początkujący (350 p.)
Dzięki
komentarz 14 kwietnia 2018 przez daro793704 Początkujący (350 p.)
Dzięki za to. Tylko mam jeszcze pytanie do Ciebie jak ciągle zrobić żeby dodawało o 1 przy każdym dodaniu komentarza, bo mi tylko dodaje 1 raz wartość i koniec nie dolicza kolejnej wartości o 1 wyższej przy kolejnym dodaniu komentarza, przez tego samego użytkownka.
komentarz 14 kwietnia 2018 przez Bosswell Nałogowiec (36,470 p.)

A nie lepiej po prostu policzyć ile użytkownik dodał komentarzy ?

SELECT count(*) as 'Ilosc_komentarzy' FROM komentarze WHERE user_id = user_id 

 

komentarz 14 kwietnia 2018 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
@Broswell przy małej bazie tak, przy bazie z milionami komentarzy i dziesiątkami tysięcy userów jest to request timeout i ubicie procesu jeśli nie zrobimy dobrego indeksowania na kolumnach :D
komentarz 14 kwietnia 2018 przez daro793704 Początkujący (350 p.)
Więc właśnie jak to zrobić żeby automatycznie dodawało się ilość komentarzy?
komentarz 14 kwietnia 2018 przez CzikaCarry Szeryf (75,340 p.)
Przy każdym dodaniu komentarza wywolujesz to zapytanie.
komentarz 14 kwietnia 2018 przez Bosswell Nałogowiec (36,470 p.)
Masz racje :) Ale może sobie zapamiętać jako alternatywne wyjście.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 386 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2018 w PHP przez daro793704 Początkujący (350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 447 wizyt
+1 głos
3 odpowiedzi 305 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2020 w PHP przez Samek2222 Początkujący (440 p.)

92,572 zapytań

141,423 odpowiedzi

319,645 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...