• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Poszukuję dobrego podręcznika/ćwiczeń do nauki języka angielskiego głównie do matury

0 głosów
1,134 wizyt
pytanie zadane 12 kwietnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Bandolero66 Początkujący (260 p.)

Dobry wieczór,

poszukuję jakiś dobrych podręczników/ćwiczeń przygotowujących do matury z języka angielskiego, zależy mi głównie na tym aby przy każdym zadaniu były odpowiedzi, tak abym po skończeniu mógł sprawdzić czy to co właśnie rozwiązałem jest poprawne, ktoś miał styczność z jakimś dobrym podręcznikiem i mógłby coś polecić? 

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 13 kwietnia 2018 przez Wiciorny Ekspert (282,600 p.)
A książek w szkole nie masz :D? Przecież po to one sa - i one nie ucza ANGIELSKIEGO, a uczą "ANGIELSKIEGO NA MATURE" co jest niestety przykre, ale na tym Ci zależy? :D

wszystkiego http://www.angielski.e-matura.net/ksiazki-i-czasopisma    tego typu ksiązki  jak repetytoria na odp. poziomie :)
komentarz 13 kwietnia 2018 przez Bandolero66 Początkujący (260 p.)

Matura nie jest moim jedynym celem, chciałbym nauczyć się języka i trochę poszerzyć swoją wiedzę odnośnie gramatyki. Sam dla siebie uczę się poprzez oglądanie seriali, filmików, czytanie wszelkich tekstów w internecie, jednak w przyszłości przyjdzie czas na maturę, i chciałbym kreować swoją wiedzę już teraz w tym kierunku. Oczywiście mam jakieś tam podręczniki szkolne, jednak co mi po nich jak nie mam możliwości sprawdzenia poprawności swoich rozwiązań - właśnie na tym mi zależy najbardziej, ćwiczenia z odpowiedziami, jeżeli coś takiego w ogóle istnieje :/ 

+1 głos
odpowiedź 13 kwietnia 2018 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)

Nie zgodzę się z z Wiciorny bo jakoś trudno mi dostrzec różnicępomiędzy "angielskim" a "angielskim pod maturę" - bo co, list na maturze napiszesz pięknie a wiadomości na forum to już ni hu hu ?? Więc moja rada jest taka, żebyś uczył się po prostu angielskiego tylko tematykę wziął bardziej pod maturę - a w przyszłości angielskis się naprawdę przyda.

Jest masa książek typu Repetytorium maturalne które pozwalają poćwiczyć angielski właśnie w odniesieniu do matury i wydaje mi się że jakieś (w sumie jakiekolwiek) repetytorium znanego wydawnictwa to już jakiś krok w przód.

Jeżeli chodzi o inne źródła to na maturze na początku jest słuchanie - możesz używać słuchanek z repetytorium ale one są zwykle po prostu nudne i się zniechęcisz, ja tutaj polecam po prostu YouTube - jest tam tysiące kanałów popularnonaukowe, podróżnicze, o filmach, itp. - znajdź kilka dla siebie i oglądaj je - just for fun :)

Co do słownictwa to repetytorium myślę że w 100% tę zawiera - bo po to ono jest + jakieś stare podręczniki.

Czytanek - internet jest duży a stron angielskich jest cała masa. Na maturę często brane są teksty z czegoś typu nationalgeographic więc polecam zaglądnąć na ich stronę, poczytać artykuły, albo ogólnie - znaleźć coś co cię interesuje.

Ni i gramatykę - tutaj już konkretnnie mogę polecić książkę Grama to nie drama Arleny Will (to YouTuberka, możesz zajżeć na jej kanał) ta książka według mnie jest bardzo fajnie zrobiona, wiele tłumaczy i pozwala sobie wszystko w głowie poukładać, a jak się przyłożysz to w miesiąc ją zrobisz.

Ale najważniejsze jest to (w każdej maturze) zeby przerobić stare testy.

\Czasu nie masz dłużo, więc życzę powodzenia i do roboty :D

komentarz 13 kwietnia 2018 przez Bandolero66 Początkujący (260 p.)
Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)

Akurat czasu mam jeszcze całkiem sporo, bo aż 2 lata, aczkolwiek chciałbym wdrażać gramatykę do mojej wiedzy, bo obecnie nie jest ona moją mocną stroną, dlatego poszukuję głównie źródeł w których mógłbym przećwiczyć dane zagadnienie na bazie zadań i sprawdzić swoje rozwiązania - tego mi właśnie brakuje w dotychczasowych źródłach wiedzy :/
0 głosów
odpowiedź 1 grudnia 2019 przez Malgosia Użytkownik (610 p.)
Najlepsza książka z jakiej uczyłam się gramatyki angielskiego to "English Grammar in Use" autor  Raymond Murphy.

Pozdr

Małgosia
0 głosów
odpowiedź 1 grudnia 2019 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Podobne pytania

+4 głosów
4 odpowiedzi 1,317 wizyt
+5 głosów
9 odpowiedzi 3,465 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 600 wizyt

93,630 zapytań

142,552 odpowiedzi

323,056 komentarzy

63,137 pasjonatów

Advent of Code 2025

Top 15 użytkowników

1. 2416p. - dia-Chann
  2. 2390p. - DziarnowskiJ
  3. 2317p. - raydeal
  4. 2243p. - rucin93
  5. 2242p. - Łukasz Piwowar
  6. 2222p. - CC PL
  7. 2184p. - Adrian Wieprzkowicz
  8. 2082p. - Michal Drewniak
  9. 1957p. - Maurycy W
  10. 1887p. - Łukasz Eckert
  11. 1885p. - robwarsz
  12. 1811p. - rafalszastok
  13. 1600p. - Rafał Trójniak
  14. 1588p. - Tomasz Bielak
  15. 1377p. - ssynowiec
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...