Hej,
waham się jeszcze z wyborem studiów informatycznych. Chciałbym coś w miarę ogólnego, wysokopoziomowego (miałem trochę assemblera i C w technikum elektronicznym, nie było najgorzej ale wolałbym raczej coś nie związanego tak mocno z elektroniką), nastawionego na algorytmikę czy coś w tym stylu, żebym mógł później wykorzystać wiedzę w różnych dziedzinach. Programować i tak będę się uczył na własną rękę, ale chciałbym w sumie przeżyć okres studiów.
Rozszerzenia piszę z matematyki, fizyki i angielskiego. Z próbnych miałem ostatnio z matematyki z podstawy 90%, rozszerzenia 60% i fizyki ok. 50% a o angielski się nie boję.
W Lublinie biorę pod uwagę Politechnikę i UMCS. Myślę, że nie powinienem mieć problemów z dostaniem się tutaj i utrzymaniem (uważam się za w miarę ogarniętą osobę nie olewającą studiów). Nie jestem z Lublina, tu chodziłem do technikum, znam już w miarę miasto i mam znajomych.
Zastanawiam się też jednak nad studiowaniem we Wrocławiu (UWr lub PWr) czy na AGH, ale boję się że mogę zwalić maturę.
Czy jest ktoś studiujący w Lublinie i mógłby się powiedzieć jeszcze coś o tych uczelniach? Przeglądałem inne posty z których wynika, że na UMCS więcej teorii (takiej nieżyciowej) a na Polibudzie jest elektronika (po technikum powinienem dać radę).
Jak jest z praktykami, stażem w Lublinie? Trudno studentowi w miarę wcześnie na coś załapać i pogodzić ze studiami? Słyszałem, że jest tutaj coraz lepiej z IT, miał ktoś z tym do czynienia, ma jakieś informacje?
Czy warto jechać dalej, na bardziej prestiżowe uczelnie, mając większe koszty utrzymania ale gdzie jest więcej firm informatycznych jak we Wrocławiu? Większy poziom na uczelni mógłby też skutkować mniejszym czasem na programowaniu samemu.
Ciągle się bije z myślami, bo z jednej strony mam szansę dobrze napisać maturę i iść gdzieś dalej, z drugiej jednak w Lublinie było by raczej taniej i łatwiej, zostawiając mi więcej czasu na samorozwój. Czy bardziej renomowana uczelnia jest tego warta?
Byłbym wdzięczny za wasze przemyślenia i opinie odnośnie uczelni i nie tylko. Może ktoś miał podobny problem i mógłby podzielić się doświadczeniami.
Z góry dzięki pomoc