• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak formatujecie kod?

+2 głosów
278 wizyt
pytanie zadane 9 kwietnia 2018 w Offtop przez Hiskiel Pasjonat (22,990 p.)
edycja 9 kwietnia 2018 przez Hiskiel

Witam!

 

Taki offtop. Ciekawi mnie jak formatujecie kod. Wiem, że każdy to robi inaczej. Interesują mnie dokładnie:

- ułożenie nawiasów klamrowych (pythonowcy sio ;d). U mnie to zawsze wygląda tak:

int main(...)
{
//zawsze tak main
}

void OtherFunction(){
//inna funkcja
}

czyli main ma zawsze takie "C++'owe ułożenie klamer" a inne funkcje Javowe.

 

- jak zapisujecie nazwy zmiennych i funkcji. U mnie:

int variable;
int OtherVariable;
int IAV; //IAmVariable


void func(){}
void OtherFunction(){}
void IAF(){} //IAmFunction

nie ma co tłumaczyć.

 

- zapisywanie wyrażeń w nawiasach. Po mojemu:

if(a == b)  //zawsze ze spacjami
 
if((a == b)&&(c == d)) //czyli operatory AND i OR zawsze blisko jakichś zmiennych/nawiasów

 

- jakie taby robicie? Ja zawsze preferuję 4 spacjowe. Wiem, że ludzie wolą głównie 3, 4 i 6

 

Jakieś inne oryginalne formatowanie kodu? Podzielcie się!

komentarz 9 kwietnia 2018 przez Ehlert Mędrzec (165,080 p.)

Podaję hasło: linter.

8 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2018 przez Wiciorny Maniak (66,620 p.)
Wbijam w Intelij IDE - puszczam ctr+alt+L i niech się dzieje wola BOŻA :)
1
komentarz 9 kwietnia 2018 przez Typowy Janusz Dyskutant (8,170 p.)

Prawidłowe podejście do tematu laugh Pozdrawiam!

+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2018 przez Mariusz08 Nałogowiec (47,500 p.)
W PHP stosuje się standard PSR-2.
komentarz 9 kwietnia 2018 przez Knayder Nałogowiec (38,090 p.)
xD Co ty mi tu z psychologią wyjeżdżasz. Pewnie że bym nie mógł być psychologiem, bo jestem zbyt bezpośredni. Nie będę ci lał wody, jak to fajnie ze sobie programujesz, ale powinieneś troszeczkę, ciupinkę się postarać poszukać jednak w googlu, bo trochę za dużo się pytasz.
Nie, ja ci po prostu napisze żebyś zaczął używać googla i jeszcze cie troche zdenerwuję, to na pewno sobie o mnie zapamiętasz. I nie mów ze pisałeś TYYLE projektów z użyciem samego googla, bo twoje pytanie świadczą o czymś innym (No chyba że u ciebie problemem jest error typu "Missing ; in line 21" i wtedy tylko używasz googla)... Przestań lać wodę i następnym razem jak nie będziesz czegoś wiedział, to kurde wpisz to w google i poszukaj przez więcej niż 5 minut. Przynajmniej godzinę. Szukaj głównie po Angielsku.
komentarz 9 kwietnia 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,990 p.)

Czytanie ze zrozumieniem - podstawówka

"Mam problem z sformułowaniem fraz" nie z szukaniem jako takim. I jakim prawem oceniasz mnie na podstawie postów z forum? Gdybyś mógł, prosiłbym Cię o wytłumaczenie mi z jakich danych według Ciebie wynika, iż nie powodzi mi się w tym co robię? Chciałem Ci przez tą dlugą (w zasadzie nie wiem czemu) konwersację uswiadomomić, że dla ludzi naprawdę początkujących, takich totalnych laików byłbyś zmorą. Wiele ludzi (a tymbardziej z płci żeńskiej) bierze wszystko do siebie. Takie osoby mogą się łatwo zniechęcić jednym komentarzem typu "nie widzę Cię w tym". 

 

 

PS mnie nie zdenerwujesz ;>

komentarz 9 kwietnia 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,990 p.)
Wiem, że chcesz mnie czegoś nauczyć, ale jak piszę - dla osób które są totalnymi laikami w tej dziedzinie (nie piszę. że jestem jakimś ekspertem, bo jeszcze w kij wiedzy przede mną, ale coś tam już wiem), a tym bardziej młodsze z każdych trochę ostrzejszych słów krytyki mogą się zniechęcić.
1
komentarz 9 kwietnia 2018 przez Beginer Pasjonat (22,150 p.)
Nie można w ten sposób podchodzić do sprawy. To forum jest do zadawania pytań - różnego typu i rodzaju. Ludzie tu obecni mają różny stopień wiedzy i umiejętności. Mają też bardzo b.różne osobowości i sposoby ekspresji. Mamy nawet kilku celebrytów, dla których forum jest wspaniałą platformą prezentacji. Gdyby nie ludzie, ich pytania, problemy, to forum by nie istniało. (Nie po to mądrzy ludzie je wymyślili i zbudowali.)

Forum pełni również rolę portalu towarzyskiego, społecznośiowego, czadami gry towarzyskiej, gdzie jest codzienny kontakt z żywymi, zaprzyjaźnionymi ludźmi; można wymienić poglądy i opinie, a nawet się posprzeczać. Tych funkcji, potrzeb nie załatwia Google. Z tych między innymi powodów jest to najlepiej działające w Polsce forum (nie tylko w dziedzinie informatyki).
komentarz 9 kwietnia 2018 przez Knayder Nałogowiec (38,090 p.)
No do pytań, ale może nie takich, które pojawiły sie juz dziesiątki razy, w 15 językach na 20 forach... Wystarczy wpisać w googla. A jeżeli ktoś się zniechęci do czegoś, bo ktoś inny na niego nakrzyczał to jprdl idź pan w **** i tak nic ciekawego nie wniesiesz. Bo pierwsza lepsza krytyka i kurde ucieka z branży xD Sam powiedziałeś że nie jesteś laikiem. Laikowi bym tak nie pisał. Zadałeś 170 pytań. Sory cos już musisz wiedzieć i ktoś ci w końcu musi uświadomić to, że jednak najpierw wpisz coś w google. Nie uogólniaj. Piszę do ciebie. Nie przekierowuj moich słów na innych. Odnieś się do tego, jako ty, a nie grupa laików.
+1 głos
odpowiedź 9 kwietnia 2018 przez Beginer Pasjonat (22,150 p.)
edycja 9 kwietnia 2018 przez Beginer
Ja preferuję (i namawiam) do stosowania klamer jakie pokazałeś w main() - tzn. stosowanych w C++, a nie w Javie. System klamer stosowany w C++ zapewnia dużo większą przejrzystość, czytelność kodu. System stosowany w Javie, co prawda pozwala zaoszczędzić 1-2 linijki, ale znacząco pogarsza czytelność kodu.

W nazwach zmiennych i funkcji stosujemy system tzw. caseCamel. Zmienne zaleca się rozpoczynać z małej litery, natomiast funkcje z dużej litery. Stałe const dobrze jest oznaczać samymi dużymi literami.

Wcięcia są ważne, ponieważ bardzo poprawiają czytelność kodu. Zwykle wystarczają 3-4 spacje. Niektóre środowiska (IDE) mają automatyczny system wcięć. Wtedy wcięcia są jeszcze większe.

System nawiasów, znaków porównania (rozmieszczenie kodu w poziomie), jaki pokazałeś, jest wzorcowy.
2
komentarz 9 kwietnia 2018 przez Ehlert Mędrzec (165,080 p.)

System klamer stosowany w C++ zapewnia dużo większą przejrzystość, czytelność kodu. System stosowany w Javie, co prawda pozwala zaoszczędzić 1-2 linijki, ale znacząco pogarsza czytelność kodu.

To jest już kwestia osobistych preferencji. W Js długo tak nie popiszesz.  

0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2018 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,710 p.)
A ja jestem leniwy i robie jak leci. Kazda instrukcja z klamrami ma klamry zaczynajace sie w tej samej linii.

A jak juz jest syf na ekranie to edytory maja fajny skrot "formatuj kod" i juz jest czytelnie.
0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2018 przez diablol Nałogowiec (26,500 p.)
Wszystko zależy od projektu. Jeśli widzę, że kod jest sformatowany w dany sposób to sam tak dalej próbuje pisać. A przy własnym kodzie to formatowanie wybieram te do którego najbardziej przywykłem
komentarz 9 kwietnia 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,990 p.)
I właśnie o to do którego bardziej przywykłeś pytam.
0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2018 przez mokrowski VIP (108,160 p.)

Zainteresuj się programem astyle : http://astyle.sourceforge.net/

Jest jeszcze o wiele więcej narzędzi do formatowania. W nim jednak widać różne style formatowania więc wyrobisz sobie zdanie. Użycie proste :)

astyle --style=TU_STYL program.cpp

 

komentarz 9 kwietnia 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,460 p.)
Nie wiem jak inne edytory, ale C::B ma wbudowany program domyślnie
0 głosów
odpowiedź 9 kwietnia 2018 przez Dorion300 Szeryf (90,070 p.)
Otwarcie nawiasu zawsze w tej samej linijce co deklaracja funkcji/metody/klasy itp.
Tak jest najwygodniej, więcej linijek mam na ekranie, mniej pustych.
No i... przyzwyczaiłem się.

https://i.imgur.com/XsRa37C.png
https://i.imgur.com/3QiKagb.png
0 głosów
odpowiedź 10 kwietnia 2018 przez kap Stary wyjadacz (11,680 p.)
edycja 10 kwietnia 2018 przez kap
Tak jak lubię, jak mi w danej chwili wygodnie. Pod git hooka mam podpięty autoformatter, wiec kod do repo trafia zawsze identycznie sformatowany. Ustawienia autoformattera i dodanie git hooków są w repo projektu, więc każdy w zespole ma ten sam flow - nie da się niechcący wrzucić źle sformatowanego kodu - polecam.

PS
Jak ktoś chce konkret to dla JSa używam Prettier + Husky

PPS
Używanie klasycznego lintera do formatowania to nie jest optymalne rozwiązanie

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 80 wizyt
pytanie zadane 16 września 2018 w Java przez ILikeJava Obywatel (1,230 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 55 wizyt
Porady nie od parady
Nie wiesz jak poprawnie zredagować pytanie lub pragniesz poznać którąś z funkcji forum? Odwiedź podstronę Pomoc (FAQ) dostępną w menu pod ikoną apteczki.FAQ

64,950 zapytań

111,424 odpowiedzi

234,495 komentarzy

46,784 pasjonatów

Przeglądających: 245
Pasjonatów: 12 Gości: 233

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...