• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czym dokładnie zajmuje się AJAX?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
496 wizyt
pytanie zadane 8 kwietnia 2018 w JavaScript przez Śwież4k Bywalec (2,570 p.)
Witam. Poszukuję języka/frameworka, który dynamicznie wyświetli mi wpisane dane. Chcę, aby dane po wpisaniu do formularza i przesłaniu do bazy zaraz pojawiły się na stronie. Z tego co zrozumiałem Ajax właśnie do tego słuzy. Czy dobrze rozumuję?

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 8 kwietnia 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Tak, AJAX służy do pobierania danych asynchronicznie, czyli bez przeładowywania strony. Pozdrawiam
komentarz 8 kwietnia 2018 przez Śwież4k Bywalec (2,570 p.)
Znasz może jakiś tutorial AJAX na yt, niekoniecznie po polsku. Większość dynamicznie pobiera dane z JSONa, a nie z bazy danych
komentarz 8 kwietnia 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
No bo na takiej zasadzie to działa :) Łączysz się z plikiem PHP, on pobiera dane z bazy danych, koduje na JSON i wysyła do javascriptu :).
2
komentarz 8 kwietnia 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

AJAX służy do pobierania danych asynchronicznie

Nie tylko pobierania, ale również wysyłania. AJAX to po prostu model asynchronicznej komunikacji klient-serwer.

pobiera dane z JSONa

JSON to nie "miejsce" skąd pobierane są dane. To format wymiany danych.

–1 głos
odpowiedź 8 kwietnia 2018 przez SkogensKonung Użytkownik (560 p.)

Co dokładnie rozumiesz przez "dane po wpisaniu do formularza i przesłaniu do bazy zaraz pojawiły się na stronie"?

Czy chodzi na przykład o to, że wpisujesz login i imię, a następnie wyświetlasz na stronie dane o użytkowniku m.in stan konta, email itp?

W każdym razie prosty schemat z użyciem AJAX i PHP mógłby wyglądać tak:

  • html z formularzem, dla uproszczenia tylko email
  • plik .js z przyciskiem (button), który po kliknięciu wywołałby funkcję AJAX - najprościej za pośrednictwem jQuery:
    $.ajax({
    url: twojaNazwaSkryptu.php
    method: metoda, np. GET albo POST
    dataType: typ odpowiedzi, najczęściej plik JSON
    data: to, co wysyłasz na serwer, w tym przykładzie do pliku php email: entered_email },
    success: function(odpowiedzZSerwera) {...}});
  • plik .php, który połączy się z bazą danych, sprawdzi, czy email istnieje i ewentualnie zwróci JSON z danymi, np. json_encode

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 345 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2018 w JavaScript przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 3,316 wizyt
pytanie zadane 11 grudnia 2015 w JavaScript przez majkkel Użytkownik (530 p.)
+2 głosów
0 odpowiedzi 207 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2021 w PHP przez ZeRo_ Nowicjusz (180 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,559 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...