• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Odczyt RGB z grafiki w SDL2

0 głosów
83 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2018 w C i C++ przez ElektronPL Obywatel (1,060 p.)
Witam!

Chciałbym móc odczytać wartości RGB z dowolnego piksela jakiejś grafiki w bibliotece SDL2, ale nie mam pojęcia jak takie coś zrobić...

Proszę o pomoc i z góry dziękuję!
komentarz 7 kwietnia 2018 przez Patrycjerz Mędrzec (185,590 p.)

dowolnego piksela jakiejś grafiki

Ale o jaką "grafikę" chodzi? O jakiś plik graficzny, np. PNG, czy o dowolny obraz w oknie aplikacji? 

komentarz 7 kwietnia 2018 przez ElektronPL Obywatel (1,060 p.)
O grafikę .png

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2018 przez j23 VIP (105,040 p.)
wybrane 12 kwietnia 2018 przez ElektronPL
 
Najlepsza

SDL_Surface ma pole pixels, z którego możesz wyciągnąć wartości poszczególnych pikseli.

komentarz 7 kwietnia 2018 przez ElektronPL Obywatel (1,060 p.)
A pokazał byś przykładowy kod, bo jeszcze się uczę...

Aby z jakiejś grafiki .png odczytywał się kolor piksela 0x0 do SDL_Color.
1
komentarz 7 kwietnia 2018 przez j23 VIP (105,040 p.)
edycja 7 kwietnia 2018 przez j23

Nie znam SDL-a, ale tak bym to widział:

SDL_Surface *image = IMG_Load("plik.png");
...


int x = 0; y = 0; // pozycja piksela
SDL_Color c;

if(image && image->format.BitsPerPixel == 32) // tylko 32-bitowe bitmapy
{
	if(SDL_LockSurface(image) == 0)
	{
		Uint8 * rows = (Uint8*)image->pixels;

		rows += y * image->pitch;

		SDL_GetRGBA(((Uint32*)rows)[x], image->format, &c.r, &c.g, &c.b, &c.a);
		...

		SDL_UnlockSurface(image);
	}
}

 

komentarz 7 kwietnia 2018 przez ElektronPL Obywatel (1,060 p.)
Wielkie dzięki, wszystko działa a bardzo tego potrzebowałem...
komentarz 8 kwietnia 2018 przez j23 VIP (105,040 p.)
Zatem zaakceptuj odpowiedź.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 116 wizyt
pytanie zadane 10 sierpnia 2017 w C i C++ przez ElektronPL Obywatel (1,060 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 132 wizyt
pytanie zadane 23 października 2017 w C i C++ przez ElektronPL Obywatel (1,060 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 73 wizyt
pytanie zadane 7 sierpnia 2017 w C i C++ przez ElektronPL Obywatel (1,060 p.)
Porady nie od parady
Wynikowy wygląd pytania, odpowiedzi czy komentarza, różni się od tego zaprezentowanego w edytorze postów. Stosuj więc funkcję Podgląd posta znajdującą się pod edytorem, aby upewnić się, czy na pewno ostateczny rezultat ci odpowiada.Podgląd posta

64,898 zapytań

111,368 odpowiedzi

234,330 komentarzy

46,744 pasjonatów

Przeglądających: 199
Pasjonatów: 13 Gości: 186

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...