• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

ES6 rozszerzanie metod

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
375 wizyt
pytanie zadane 6 kwietnia 2018 w JavaScript przez dziedziu Początkujący (370 p.)

Siemanko, mam zadanie o takiej treści:

5. Stwórz klasę „samochód”, która będzie dziedziczyć po klasie „pojazd”:

a. Klasa powinna dziedziczyć wszystkie właściwości.

b. Dodaj metodę wyświetlającą tekst: Samochód jest niezniszczalny, bo ma kolor [wartość z właściwości Kolor], jeśli kolor auta to czerwony.

c. Rozszerz metodę generującą stan licznika; metoda powinna dodawać dowolną liczbę przekazaną do metody.

I niestety nie wiem jak rozwiązać punkt c tego zadanka. Nie znalazłem w necie przykładu pozwalającego mi rozwiązać ten problem. Tutaj treść zadania do stworzenia metod generowania stanu licznika:

2. Do klasy „pojazd” dodać metodę, która będzie:

a. generować liczbę z zakresu 1 000 - 10 000.

b. Wylosowana liczba powinna być podzielna przez 100.

c. Metoda powinna zwracać wartość tylko w przypadku gdy wylosowana wartość jest większa niż 2 500. W innym przypadku zwraca wartość: Silnik jest niedotarty.

d. Niezależnie od wylosowanej wartości przypisz ją do właściwości stan licznika.

3. Dodaj metodę, która wyświetli wartość: Stan licznika to: [wylosowana liczba] km.

Poniżej kod:

class pojazd
{
    constructor(type,color,engine)
    {
        this.type=type;
        this.color=color;
        this.engine=engine;
        this.status=0;
    }
    showType()
    {
        return `Pojazd typu: ${this.type}`;
    }
    showColor() 
    {
        return `Pojazd koloru: ${this.color}`;
    }
    showEngine() 
    {
        if (engine=='elektryczny')
        {
            return `${this.engine} jest ekologiczny`;
        }
        else if (engine=='benzynowy'||engine=='diesel')
        {
            return `${this.engine} jest nie-ekologiczny. Elon Musk nie jest
            zadowolony z Twojego wyboru.`;
        }
    }
    counter()
    {
        let value = Math.floor(Math.random()*(90+1)+10)*100;
        if (value>2500)
        {
            this.status=value;
            return value;
        }
        else
        {
            this.status=value;
            return 'Silnik jest niedotarty'
        }
    }
    statusValue()
    {
        return `Stan licznika to: ${this.status} km.`;
    }
    interfejs()
    {
        let pojazd_div = document.createElement('div');
        let paragraph = document.createElement('p');
        pojazd_div.appendChild(paragraph);
        let textnode = document.createTextNode(this.showType());
        paragraph.appendChild(textnode);
        pojazd_div.classList.add(this.type);
        document.querySelector('body').appendChild(pojazd_div);
    }
}

class samochod extends pojazd
{
    constructor(color, engine, added)
    {
        super('samochód',color, engine);
        this.status=status;
    } 
    counter(added)
    {
     //?
    }
    indestructible()
    {
        if (this.color==='czerwony')
        {
            return `Samochód jest niezniszczalny, bo ma kolor ${this.color}`;
        }
    }
}

const pojazd1 = new pojazd('samochód','zielony','diesel');

const samochod1 = new samochod('czerwony', 'diesel', 3);





Jakieś pomysły?

Pozdrawiam!

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2018 przez elwood Gaduła (4,180 p.)
Nie wiem czy ze mną coś nie tak, czy co, ale ja treści tych "Waszych" zadań zupełnie nie rozumiem :) Jak dla mnie dziwacznie opisane i rozszerzanie tej metody to jakaś głupota, ale do rzeczy.

Jeżeli chcesz rozszerzyć jakąś metodę najpierw przypisz do zmiennej metodę jego rodzica. W tym wypadku wygląda to mniej więcej tak:

const superCounter = pojazd.prototype.counter;

Teraz w metodzie counter w clasie samochod należy wywołać metodę call bądź apply na naszej zmiennej superCounter

superCounter.call(this);

potem można to zapisać np tak:

this.status = this.status + added;

i znów sprawdzić warunek czy jest większe od 2500.

Tak jak pisałem na początku, nie jestem pewien w jaki sposób powinno być to rozwiązane. Przyjąłem tutaj, że nie modyfikujemy w żaden sposób classy rodzica.

Plus z tego taki, że przynajmniej teraz będziesz wiedział jak rozszerzyć metody, wiec dalej sobie na pewno poradzisz :)
1
komentarz 7 kwietnia 2018 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Można tak, ale to strasznie ES5. W ES6 wystarczy ponownie zadeklarować tę metodę w klasie potomnej i wywołać super.oryginalnaMetoda.

komentarz 7 kwietnia 2018 przez elwood Gaduła (4,180 p.)
Nie wiedziałem. Zaraz sobie Sprawdzę :) dzięki

edit: faktycznie :) super sprawa.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 245 wizyt
pytanie zadane 24 listopada 2017 w JavaScript przez goran. Użytkownik (930 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 350 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2017 w JavaScript przez UltraSF Stary wyjadacz (11,740 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 333 wizyt

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...