Zależy od firmy
Teraz pracuje zdalnie i akurat tutaj wszystko odbywa się bardzo porządnie
Code review, refaktoryzacja, dbanie o jakość, testy do prawie wszystkiego i ogólnie dobre praktyki
Ale jak na niektórych rozmowach o prace pytałem jak to wygląda u nich, często mówili że zależy od programisty, np raz dowiedziałem się, że testy programiści piszą dla siebie, żeby później oszczędzić sobie czasu z naprawianiem błędów, więc to sprawa indywidualna każdego programisty - efekt jest taki, że zazwyczaj tych testów się nie pisze (podejście jak zrobisz tak masz)
Ale to przykłady z mniejszych firm, nie wiem jak jest w np korporacjach, obstawiam że duże firmy bardziej o to dbają
Pewnie też zależy od tego, na jaki zespół trafisz. Czy będziesz miał np seniorów, którzy nie dopuszczą do wrzucenia kodu na mastera, jeśli nie będzie napisany dobrze i z potwierdzeniem że wszystko działa, w postaci testów
Czy podejście jak wspomniałem wyżej - rób jak chcesz, ale jak coś się wysypie to ty sie męczysz i naprawiasz (może zbyt źle to określam, no ale jeśli na rozmowie o prace dowiaduje się o takim podejściu, to wątpię żeby w tej firmie wewnątrz o to dbali)