• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Domena w nazwa.pl serwer w linuxpl.com

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
1,493 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2018 w Sieci komputerowe, internet przez piterpiter Nowicjusz (210 p.)
Witam,

posiadam domenę w nazwa.pl, a hosting w linuxpl.com.

W jaki sposób przenieść tę domenę na serwer? Na linuxpl.com do transferu domeny potrzebny jest kod "authinfo", a żeby go uzyskać w nazwa.pl trzeba wysłać pismo pocztą... Słyszałem, że jest możliwość przekierowania na zewnętrzne serwery DNS. Jak to zrobić? Jak sprawdzić na jakich DNS-ach mam serwer?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (289,990 p.)
wybrane 9 kwietnia 2018 przez piterpiter

Najlepsza

Serwery DNS musisz uzyskać od usługodawcy hostingu, czyli Linuxpl.com. Najprościej będzie sprawdzić może gdzieś w panelu administracyjnym, na ogólnej stronie supportu jest podanych sporo różnych. Gdy już będziesz je miał wchodzisz do jakiegoś panelu zarządzania domeną w Nazwie.pl i zmieniasz na podane.

Opcja z kodem authinfo to transfer domeny, czyli całkowite przejęcie obsługi domeny przez innego rejestratora - gdybyś przetransferował domenę np. do Linuxpl to tam też byś zarządzał jej serwerami DNS.

komentarz 4 kwietnia 2018 przez piterpiter Nowicjusz (210 p.)
Link, który mi podałeś znalazłem już wcześniej, ale skąd mam wiedzieć, który DNS jest właściwy?
Załóżmy, że już się dowiedziałem który i w nazwa.pl zmieniłem. Po czym poznam, że zmiana nastąpiła? Gdzie będę zarządzał domeną - w nazwa.pl czy linux.pl?
1
komentarz 4 kwietnia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (289,990 p.)

Tak jak napisałem:

Najprościej będzie sprawdzić może gdzieś w panelu administracyjnym

Pewnie gdzieś w panelu będziesz miał je podane, zobacz dokładnie.

Nawet w artykule, który podlinkowałem masz napisane:

Po dodaniu domeny do serwera, komunikat potwierdzający jej dodanie zawiera adresy serwerów dns, które należy ustawić dla domeny w panelu rejestratora domeny.

Po czym poznam, że zmiana nastąpiła?

To domena .pl? Najprościej sprawdzić prosto w rejestrze domeny, czyli dla końcówki pl jest to https://www.dns.pl/cgi-bin/whois.pl - widzisz wtedy że serwery się zmieniły, ale pamiętaj o czasie propagacji (zazwyczaj trwa kilka godzin, niektórzy podają że może trwać nawet do 24-48h).

Gdzie będę zarządzał domeną - w nazwa.pl czy linux.pl?

Zależy czym jest dla Ciebie "zarządzanie". Płacił faktury, zarządzał serwerami DNS itp. będziesz nadal z Nazwa.pl. Po stronie Linuxpl będzie np. zarządzanie rekordami w DNS. 

komentarz 4 kwietnia 2018 przez piterpiter Nowicjusz (210 p.)

"Po dodaniu domeny do serwera, komunikat potwierdzający jej dodanie zawiera adresy serwerów dns, które należy ustawić dla domeny w panelu rejestratora domeny."

W takim razie jak 'dodać domenę do serwera' na linuxpl.com?

komentarz 4 kwietnia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (289,990 p.)

https://support.linuxpl.com/Knowledgebase/Article/View/89/7/dodanie-domeny-lub-zmiana-nazwy-domeny

Aby dodać nową domene do konta należy w panelu przejść na:

Zarządznie domeną -> dodaj nową domene

1
komentarz 9 kwietnia 2018 przez piterpiter Nowicjusz (210 p.)
Ogromne dzięki za cierpliwość i przepraszam za kłopot, problem leżał gdzieś indziej.

Po zadzwonieniu na Support linuxpl dowiedziałem się, że mail z danymi do logowania do Panelu Administratora "gdzieś przepadł" albo "zapomnieli wysłać" i dlatego nie miałem do tego panelu w ogóle dostępu. Próbowałem się tam oczywiście zalogować, ale za pomocą loginu i hasła do Panelu Klienta (a to dwa różne panele). Support podesłał passy i wszystko gra :) Jeszcze raz przepraszam za problem i dzięki za pomoc!
komentarz 9 kwietnia 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (289,990 p.)
Nie ma sprawy, fajnie, że udało się rozwiązać problem.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 2,668 wizyt
pytanie zadane 25 lipca 2018 w Offtop przez Jan Machelski Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 478 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2016 w Hostingi, domeny, usługi przez BlueWee Użytkownik (730 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 591 wizyt
pytanie zadane 20 lipca 2016 w Hostingi, domeny, usługi przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)

93,177 zapytań

142,189 odpowiedzi

321,982 komentarzy

62,509 pasjonatów

Advent of Code 2024

Top 15 użytkowników

1. 1637p. - dia-Chann
  2. 1614p. - Łukasz Piwowar
  3. 1599p. - CC PL
  4. 1597p. - Łukasz Eckert
  5. 1572p. - Tomasz Bielak
  6. 1545p. - Michal Drewniak
  7. 1537p. - Łukasz Siedlecki
  8. 1531p. - rucin93
  9. 1509p. - rafalszastok
  10. 1506p. - Marcin Putra
  11. 1487p. - Adrian Wieprzkowicz
  12. 1447p. - Mikbac
  13. 1356p. - ssynowiec
  14. 1289p. - Anonim 3619784
  15. 1169p. - Grzegorz Aleksander Klementowski
Szczegóły i pełne wyniki

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...