• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Opus Magnum C++ - nowa książka Jerzego Grębosza

Object Storage Arubacloud
0 głosów
5,109 wizyt
pytanie zadane 4 kwietnia 2018 w C i C++ przez Czapa10 Nowicjusz (180 p.)
Czy polecacie nową książke Jerzego Grębosza pt. Opus Magnum C++11? Czym się ona różni od najnowszego wydania Symfonii C++ i czy jest od niej lepsza? Niedługo skończe objektowy kurs C++ autorstwa pana Mirosława Zelenta. Chciałbym wiedzieć czy lepiej jest się dalej uczyć z Opus Magnum C++11, czy z najnowszego wydania Symfonii.

2 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)

Czytałem, że niestety dość pobieżnie przedstawiono nowości (nie najnowszego już) standardu C++11. Jest lambda i parę innych rzeczy, ale też wielu nie ma. Pominięto zupełnie ważne elementy jak std::threads i sporo innych ważnych rzeczy.

Szkoda, bo poprzednia seria J. Grębosza była OK.

W tym roku Helion wyda dwie książki do standardu C++17 (opis biblioteki standardowej i dobre praktyki). 

https://helion.pl/ksiazki/czysty-kod-w-c-17-oprogramowanie-latwe-w-utrzymaniu-stephan-roth,czkc17.htm#format/d

https://helion.pl/ksiazki/c-17-stl-receptury-jacek-galowicz,cpp17r.htm#format/d

 

komentarz 4 kwietnia 2018 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,020 p.)
Masz rację :-)

Pamiętaj jednak, że Symfonia opisuje język C++ od podstaw. Nie jest to kurs C++17 ani nawet 11. Autor w pierwszych rozdziałach tłumaczy działanie pętli. Łącznie Opus Magnum składa się z trzech tomów, które wyczerpują większość zagadnień. Sięganie po książkę opisującą standard C++17 nie znając bardzo dokładnie składni, to skazywanie się na mękę. Kurs M. Zelenta nie daje wystarczającej wiedzy, aby wgłębiać się w tajniki i szczegóły najnowszych specyfikacji języka
komentarz 4 kwietnia 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
Znaczenie przecinka w X kontekstach, nie jest kluczowe dla posługiwania się językiem programowania. Jest natomiast prezentowanie kontekstu prawidłowego użycia struktur danych, abstrakcji oraz narzędzi standardowo dostępnych. Grębosz dalej promuje w książce nieefektywne (a w kilku miejscach wręcz szkodliwe praktyki), opisuje standard już nieco leciwy (choć rewolucyjny) twierdząc że jest jedynym stabilnym (co za ..bzdura), nie poprawił sposobu podawania wiedzy. Stanowcze nie. I piszę to jako osoba która na tych książkach się kształciła w początkowym okresie i ... żałuję straconego czasu.

Przy okazji 1 kwietnia, pojawił się na blogach dowcip że komisja standaryzacyjna języka, zamierza usunąć z C++ wskaźniki. To oczywiście nie jest prawda. Gdyby jednak tak było, książka o której rozmawiamy, nie miała by sensu natomiast inne można by było polecać dalej.... Wystarczy to przemyśleć...
0 głosów
odpowiedź 4 kwietnia 2018 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,020 p.)

Chciałbym wiedzieć czy lepiej jest się dalej uczyć z Opus Magnum C++11, czy z najnowszego wydania Symfonii.

Opus Magnus, to jest najnowsze wydanie Symfonii. Jeśli chcesz zgłębić wiedzę o C++, to mógłbym tę książkę polecić. Sam z niej korzystam. Przedstawia ona C++ w wersji 11. Jeśli jesteś po kursie M. Zelenta z obiektówki, to z książki dowiesz się wielu, wielu dodatkowych szczegółów o języku. 

Kursy obiektowego C++ z kanału Pasja Informatyki przekazują w głównej mierze zrozumienie obiektowości. To zrozumienie ułatwi Ci znacząco czytanie książki. Jak opanujesz w dużym stopniu C++, to wiele innych języków programowania, będzie stało przed Tobą otworem. Nauka nowych języków będzie formalnością :-)

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 742 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2019 w C i C++ przez reaktywny Nałogowiec (40,990 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 239 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2020 w C i C++ przez Tomcio2000 Użytkownik (900 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 399 wizyt
pytanie zadane 31 grudnia 2018 w C i C++ przez peterprospl12 Nowicjusz (170 p.)

92,571 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...