• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

zadanie z fizyki

Mały hosting, OGROMNE możliwości
0 głosów
2,079 wizyt
pytanie zadane 3 kwietnia 2018 w Matematyka, fizyka, logika przez mn130496 Gaduła (3,640 p.)
Witam

Mam zadanie z fizyki o następującej treści:

Pozioma siła F = 5 kG dociska klocek ważący 2 kG do pionowej ściany. Współczynnik tarcia statycznego między ścianą i klockiem wynosi 0,60, a współczynnik tarcia kinetycznego 0,40. Zakładamy, że w chwili początkowej klocek jest nieruchomy. (a) Czy klocek zacznie się poruszać? (b) Jaką siłą ściana działa na klocek?. Mam kilka pytań do tego zadania:

1. W tym zadaniu siła jest podana w kg czyli muszę zamienić kg na Niutony czy nie koniecznie?

2.w podpunkcie b mam obliczyć siłę  z jaką ściana działa na klocek

Czy wystarczy , że napisze mojemu wykładowcy , że z treści III zasady dynamiki Newtona wynika , że  ciało b działa na ciało a z taką samą siłą i kierunkiem ale o przeciwnym zwrocie co ciało a na ciało b. Więc poprostu ta siła będzie równa - 5 kg czy nie mam racji?

3.Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć  i udzielić wskazówek jak rozwiązać podpunkt a?

Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 3 kwietnia 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Po pierwsze kg to nie to samo co kG. kG to jednostka siły w ciężarowym układzie odniesienia. Klocek zacznie się poruszać - spadać w dół jeśli siła tarcia jest mniejsza lub równa sile grawitacji. Siła tarcia jest równa sile nacisku pomnożonej przez współczynnik tarcia statycznego (bo klocek jest nieruchomy). Czyli 5*0,6= 3kG. Siła grawitacji czyli ciężar klocka wynosi 2kG czyli klocek nie będzie się poruszał. Jednak zaznaczam, że fizykę kończyłem 10 lat temu i mogę się mylić
komentarz 3 kwietnia 2018 przez mn130496 Gaduła (3,640 p.)
rozumiem dziękuję za pomoc
0 głosów
odpowiedź 3 kwietnia 2018 przez Benek Szeryf (93,850 p.)

Ad. 1 W tym zadaniu siła jest podana w jednostce kilogram-siła.
Ad. 2 Tak, z III zasady dynamiki Newtona wynika, że ta siła będzie równa 5 kG.
Ad. 3 Policz siłę tarcia między klockiem a ścianą i porównaj ją z siłą ciążenia. Zaniedbaj moment obrotowy klocka.

Proszę o szybką odpowiedź.

Taka wskazówka na przyszłości. Nic to nie zmieni, każdy odpisuje w swoim tempie.

komentarz 3 kwietnia 2018 przez mn130496 Gaduła (3,640 p.)
ok dziękuję ci bardzo za pomoc pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 2,593 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,196 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 1,000 wizyt
pytanie zadane 19 września 2018 w C i C++ przez Dominik Kostencki Użytkownik (650 p.)

93,718 zapytań

142,631 odpowiedzi

323,262 komentarzy

63,266 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...