• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Poprawki w arkuszu kaskadowym (.css)

Object Storage Arubacloud
–1 głos
157 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2018 w HTML i CSS przez RSSRIFMXGL Nowicjusz (190 p.)
zmienione kategorie 31 marca 2018 przez Arkadiusz Waluk

Cześć, chciałbym zrobić tak aby:

1. najechana komórka kursorem powiększa się

2. gdy najeżdzamy na inną komórka kolor aktywnej zmienia się na "podstawowy" tzn taki jak w innych komórkach a najechana komórka zmienia kolor na lime

 

Jakby ktoś móglby pomoc wielkie dzięki:)))
 

body
{
   width:1000px;
   margin:auto;   
   font:11px Verdana;
   background: #222222 ;
}

ul.nawigacja ul{display:none}
ul.nawigacja li:hover>ul{display:block}

ul.nawigacja,ul.nawigacja ul {
    
    
    list-style:none;
    padding:0px 1px 1px 0px;
    background-color: #888888;
    background-repeat:repeat;
    border-color:black;
    border-width:0px;
    border-style:solid;

    
}

ul.nawigacja {
   width: 1000px;
 
    display:block;
    zoom:1;
    float: left;
    border-bottom: 1px solid #66FF00;
    
}

ul.nawigacja li{
    
    margin:2px 0px 2px 4px;
    font-size: 0px;
}
ul.nawigacja a:active, ul.nawigacja a:focus  {
outline-style:none;
}
ul.nawigacja a, ul.nawigacja li.dis a:hover, ul.nawigacja li.sep a:hover {
   width:200px;
   height:50px;
   padding-top:5px;
   padding-left:2px;
    border-radius: 5px;
    display:block;
    vertical-align:middle;
    background-color: #66FF00;                                
    border-width:0px;
    border-color:#FCEEB0;
    border-style:solid;
    text-align: center;
    text-decoration:none;
        font-weight: bold
    padding:5px;
    
    font:20px consolas;
    color: #000000;
    text-decoration:none;
    cursor:pointer;
}
ul.nawigacja span{
    overflow:hidden;
}
ul.nawigacja li {
    float:left;

}

ul.nawigacja ul a {
    text-align: center;
    white-space:nowrap;
}

 

ul.nawigacja li:hover{
    position:relative;
}
ul.nawigacja li:hover>a{
    background-color: black;
    border-color:#4C99AB;
    border-style:solid;
    text-align:center;
    font:11px consolas;
    color: #000000;
    text-decoration:none;
}

 

ul.nawigacja li a:hover{
    position:relative;
    background-color: lime ;         <-- nieaktywne najechane
    border-color:#4C99AB;
    border-style:solid;
    font:25px consolas;
    color: white;
    text-decoration:none;

}
.animuj
{
  -webkit-transition: All 0.5s ease-in-out;
  -moz-transition: All 0.5s ease-in-out;
  -o-transition: All 0.5s ease-in-out;
  transition: All 0.5s ease-in-out;
  -webkit-transform:  rotate(0deg) scale(1) skew(0deg) translate(0px);
  -moz-transform:  rotate(0deg) scale(1) skew(0deg) translate(0px);
  -o-transform:  rotate(0deg) scale(1) skew(0deg) translate(0px);
  transform:  rotate(0deg) scale(1) skew(0deg) translate(0px);
}

.animuj:hover
{
  position: relative;
  z-index: 5;
  cursor: pointer;
  -webkit-transform:  rotate(0deg) scale(1.2) skew(1deg) translate(0px);
  -moz-transform:  rotate(0deg) scale(1.2) skew(1deg) translate(0px);
  -o-transform:  rotate(0deg) scale(1.2) skew(1deg) translate(0px);
  transform:  rotate(0deg) scale(1.2) skew(1deg) translate(0px);
}
#aktywny

  {
  background: lime;
  color: white;
  text-align: center;
border-radius: 5px;
    
  }
#dane
{
   width:950px;
   margin:auto;
   border-left: 1px dotted green;
   border-right: 1px dotted green;
   padding-left:5px;
   padding-right:5px;
   background: #dcdcdc;
}

#logo_ {
        width: 900px;
        height: 50px;
        margin:auto;
        }
td#logo
{
       text-align: center;         
    font: 30pt "Comic Sans MS";
    font-weight: bold;
    color: #66FF33;
    text-shadow:3px 3px 3px black;
}
pre {
    font: 16pt consolas,"Courier New",courier,monospace;
       margin: 0px 0px 0px;
       color: white;
        }
code{
 
    color:brown;
    
    background:moccasin;
    font: 8pt consolas,"Courier New",courier,monospace;
    font-weight: bold;
    letter-spacing    :    1px;
    text-align: center;
    }
em{
 
    color:brown;
    
    
    font: 8pt consolas,"Courier New",courier,monospace;
    font-weight: bold;
    letter-spacing    :    1px;
    text-align: center;
    }    
iframe
{
   margin-right:5px;
}    
p {
        text-indent: 0.5cm;                 
  }    
#cytat {
  padding-left: 5px;
  background:pink;
    font: 8pt "Comic Sans MS";
    color: white;
    border-left: 3px #66FF33;
    
    letter-spacing    :    1px;
   
    }
a.aa
                {
        font-size: 8pt;
        font-weight: bold;
        color: brown;
        text-decoration: none;
                border-bottom: 1px dashed #66FF33 ;

     }
a.aa:hover {
         font-size: 8pt;
                 font-weight: bold;
        color:white;  
                background:purple;                
                text-decoration: none;

        }
komentarz 31 marca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Kod wstawiamy w specjalny bloczek.
komentarz 31 marca 2018 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,900 p.)

@Qba Czekaj,

Po pierwsze: Kod do bloczku.

Po drugie: Gdzie z tym pytaniem do sieci? Zmien kategorie na programowanie > Html i CSS.

Po trzecie: Pozbadz sie tych enterow i uczyn pytanie czytelniejszym. Inaczej po prostu Ci sflaguja pytanie i tyle bedzie z pomocy.

komentarz 31 marca 2018 przez RSSRIFMXGL Nowicjusz (190 p.)

@Mariusz08,
 jaki bloczek?

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 1 kwietnia 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
wybrane 1 kwietnia 2018 przez RSSRIFMXGL
 
Najlepsza

1. najechana komórka kursorem powiększa się 

 CSS -> hover

Co do drugiego to JS najprościej.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 165 wizyt
pytanie zadane 9 września 2018 w HTML i CSS przez johnnyg Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 171 wizyt
pytanie zadane 1 kwietnia 2018 w HTML i CSS przez RSSRIFMXGL Nowicjusz (190 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 185 wizyt
pytanie zadane 18 kwietnia 2017 w HTML i CSS przez LeeVay Użytkownik (740 p.)

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...