• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java czy kotlin

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
2,903 wizyt
pytanie zadane 31 marca 2018 w Android, Swift, Symbian przez Jasnygwint Początkujący (330 p.)
Witam, mam dylemat pomiędzy tymi dwoma językami. Dodałem post odnośnie androida kilka dni temu i od tamtego czasu zacząłem się uczyć android stuido z java. Ale poczytałem trochę na necie i dużo ludzi pisze, że kotlin to przyszłość androida. Jest w ogóle sens nauki javy czy lepiej po prostu uczyć się kotlina póki dopiero zaczynam moją naukę z androidem? Proszę o pomoc.
1
komentarz 31 marca 2018 przez Storm Obywatel (1,570 p.)
Mnie ciekawi dlaczego w Kotlinie typ zmiennej podaje się po prawej stronie. Przecież to wygląda jak Pascal XD W większości językach normalnie typ albo jakieś kluczowe słówko var po lewej stronie a jeb w Kotlinie po prawej i jeszcze dwukropek na dokładkę xD
komentarz 31 marca 2018 przez Jasnygwint Początkujący (330 p.)
lol
1
komentarz 31 marca 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)

@Storm, ponieważ czasami możesz pominąć typ w Kotlinie.

1
komentarz 31 marca 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

@Jasnygwint,  Z dwojga złego, polecam zostać przy normalnym i nie udziwnionym na siłę języku, czyli Javie.

@Storm, Też tego nie ogarniam, a ostatnio to jakaś moda w nowych językach, od TypeScript po Rust i Swift... Gdyby nie to, to już dawno bym programował w Ruscie.

A najgorsze z wszystkiego to jest jeszcze ta definicja na samym końcu jakiego typu funkcja zwraca wartość... ;(

function add(x : Integer, x : Integer) : Integer 
{
	return x + y;
}
komentarz 31 marca 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Dla mnie wydaje się to w miarę logicznym rozwiązaniem. Twój przykład można uprościć do:

fun add(x : Int, y : Int) : Int = x + y;

Przez co od razu widać zwracany typ. Deklaracja zmiennych wygląda lepiej bo wszystkie nazwy będą zaczynały się od tej samej kolumny, oraz częściej będę się je deklarować jako final.  To tylko moje wrażenia.
komentarz 31 marca 2018 przez Storm Obywatel (1,570 p.)

@jpacanowski, lol ale dziwna składnia xD Nie wiem po co na siłę wymyślają udziwnione składnie ale może ja jestem niereformowalny.

komentarz 7 czerwca 2019 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)

@Storm, W wielu nowych językach jest zastosowana taka składnia np. rust, typescript. A najciekawsze jest to że młodszym programistom ta składnia / nowe języki się niezbyt podobają, a osobom 35+/45+ rust, kotlin czy go bardzo odpowiadają

 

analiza ankiety hackerrank

https://bulldogjob.pl/news/316-jak-sympatia-do-jezykow-programowania-zmienia-sie-z-wiekiem

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 31 marca 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Jak tylko android, to trzeba się zastanowić. Do Androida masz masę tutoriali, przykładów, książek, kursów i tysiące odpowiedzi na forach, a Kotlin dopiero startuje.

Jak chcesz robić w przyszłości crossplatformowe appki, to warto się uczyć Kotlin (niedługo będzie Kotlin Native na Andka i IOS). Ciekawym rozwiązaniem jest Dart + Flutter (od Google-a), albo Kivy + Python ;) czy Nativescript.
komentarz 31 marca 2018 przez Jasnygwint Początkujący (330 p.)
W skrócie to chce dostać się na jakiś staż za rok~ na androida xd a że jestem zielony to potrzebuje jakiejś konkretnej wskazówki żebym nie stracił tego czasu na naukę np Javy która potem mi się nie przyda bo będzie wymagany Kotlin.
1
komentarz 31 marca 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)
Jak już za rok, to bym nie ryzykował z Kotlinem, bo możesz mieć wiadomości i doświadczenie w KT, a nie znajdziesz pracy. Cały czas w ofertach pracy dla Androida dominuje Java.
komentarz 31 marca 2018 przez Jasnygwint Początkujący (330 p.)
Ok, biorę się za Jave definitywnie.
1
komentarz 31 marca 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
To teraz sprawdź oferty staży i zobacz co wymagają. Wydaje mi się, że za rok i tak jak będziesz umieć Javę to powinieneś dostać staż. Nie oszukujmy się na uczelniach nie będą uczyć Kotlina więc będą brać ludzi umiejących Javę i uczyć ich Kotlina. Jednak w takiej sytuacji znajomość Kotlin może być dużym atutem.
1
komentarz 7 czerwca 2019 przez virtualPi Początkujący (260 p.)

proszę, ledwo rok później i wróżby się nie sprawdziły, google samo poleca Kotlina > Javę cheeky


 

komentarz 8 czerwca 2019 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Gdzie się pomyliłem w moich przewidywaniach?
Co z tego, że google poleca Kotlina. Przecież jak ja napisałem moją odpowiedź to o tym wiedziałem.

Sprawdźmy na tych stornach oferty dla juniorów:

https://nofluffjobs.com/jobs/android?criteria=android%20junior
https://justjoin.it/all/mobile/junior
7 ofert w tym:
- tylko jedna ma kotlin w 'nice to have'
- 2 oferty nie wiem co wymagają bo jest tylko android
- reszta to java

Trochę posprawdzałem ofert dla regular i senior. Wszystkie te oferty wymagają znajomość javy, czasami kotlin jest w nice to have.

Wniosek - nawet teraz jak startujesz to lepiej żebyś umiał javę. Starsi stażem najwyżej Ciebie  podszkolą z kotlina. Rynek się szybko zmienia, ale nie tak jak wszyscy sobie to wyobrażają. Możliwe, że za rok sytuacja będzie inna.
+1 głos
odpowiedź 31 marca 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Sam musisz zdecydować. Powtórzę jeszcze raz to co napisałem w ostatnim poście. Kotlin jest lepszy w androidzie, chociażby ze względu na to, że w androidzie masz jak na razie javę 7 (oczywiście możesz trochę rozszerzyć jej zakres o jave 8). Kotlin jest bardziej pragmatycznym językiem np.: trzeba się postarać aby mieć nulla; mniej rozległego kodu, domyślne argumenty i wiele innych. Jedyny problem jaki możesz mieć to ten, że możesz nie mieć dużo przykładów, tuturiali realnych aplikacji w kotlinie. Zauważ, że ludzie polecający Kotlina to osoby, które znają Javę i androida.  Więc jak nie będziesz mieć problemu z prze konwertowaniem czegoś z Javy na Kotlin to ucz się kotlina. Wydaje mi się, że te języki się od siebie tak bardzo nie różnią, poza tym w Android Studio możesz wkleić kod z Javy i zamienić go na kotlina, lub używać klas pisanych w Javie w projekcie Kotlinowym.

Wydaje mi się, że sam musisz popróbować i zdecydować, czy Tobie Kotlin będzie odpowiadać. Warto, abyś też popatrzył na oferty pracy, czy jest zapotrzebowanie na programistów umiejących Kotlina, lub pomyśleć czy później nie będziesz chciał robić aplikacje webowe.
0 głosów
odpowiedź 7 czerwca 2019 przez virtualPi Początkujący (260 p.)

Może komuś się na przyszłość przyda.

Java ma więcej zastosowań, w tym do mobile. Jest sporo ofert na Javę, ale też sporo kopania w legacy code. Kotlin jest młody może wydawać się niszowy....ale...

Jeśli jednak wiesz, że na 100% Android to idź od razu w Kotlina. Rynek Kotlinowy przeżywa boom. Googlowa dokumentacja by default pokazuje już Kotlina. Poszukaj sobie materiały w stylu Kotlin dla początkujących. Zrób sobie mocne podstawy programowania z algorytmiką (tak może być w kotlinie), po czym weź się za 3-4 projekty mobilne do portfolio na githubie, takie coś już fajniejszego robiące. Zobaczysz, że to zaprocentuje :P

0 głosów
odpowiedź 7 czerwca 2019 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)

Zobacz która składnia ci bardziej odpowiada, no i pamiętaj że składnia javy... https://cdn-images-1.medium.com/max/1600/1*NQ1f28kf1wcUrSxZgvjtRQ.png

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 251 wizyt
pytanie zadane 16 lipca 2018 w Android, Swift, Symbian przez KariK-02 Mądrala (6,030 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 390 wizyt
pytanie zadane 12 marca 2018 w Inne języki przez Partyjny Obywatel (1,170 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 651 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2020 w Android, Swift, Symbian przez Oskardes Użytkownik (600 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...