• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak usuwać pliki w C++ (Jaka komenda)?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
2,151 wizyt
pytanie zadane 30 marca 2018 w C i C++ przez Kolo32 Nowicjusz (190 p.)
Czy mógłby mi ktoś podać PEŁNĄ komendę żeby usuwać pliki (te pliki będą w głębi komputera, czyli będzie dużo folderów przez, które będzie trzeba przejść) Ta komenda ma iść ścieżką do pewnego folderu.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 30 marca 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
google.

http://www.cplusplus.com/forum/beginner/830/

Funkcja remove()

Zwraca zero jeśli udało się plik usunąć.
7
komentarz 30 marca 2018 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
Mając dostęp do C++17 powinno się użyć http://en.cppreference.com/w/cpp/filesystem/remove
–1 głos
odpowiedź 30 marca 2018 przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)
std::string command = "del " + /* i tu ścieżka do pliku */;
system(command);

 

2
komentarz 30 marca 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Skąd wiesz, że to Windows?
komentarz 31 marca 2018 przez Kolo32 Nowicjusz (190 p.)
dzięki
komentarz 31 marca 2018 przez Kolo32 Nowicjusz (190 p.)

@Swipeyro, a i mam pytanie, bo wyskakuje in function 'int main()' co mam tam wpisać?

 

komentarz 31 marca 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)

1. system() przyjmuje LPCSTR czyli jak już to

const char* fcommand = "del <ścieżka>"      lub
string scommand = "del "+ścieżka

system(fcommand); //bez problemu

system(scommand); //problem! rozwiązanie:
system(scommand.c_str());

 

2. Jaki błąd? 

komentarz 1 kwietnia 2018 przez SimiVoid Pasjonat (19,790 p.)

@Swipeyro, domyśliłem się a jak coś to tu komenda dla linuxa i mac os:

std::string command = "rm -r " + /* nazwa folderu*/;

system(command);

 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 1,180 wizyt
pytanie zadane 27 listopada 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Marfarzar Bywalec (2,810 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 459 wizyt
pytanie zadane 25 marca 2016 w C i C++ przez Yari27 Początkujący (410 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 234 wizyt

92,551 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,523 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...