Z jednej strony jest to pewne zaśmiecanie, z drugiej próbujemy też zrozumieć te osoby.
Jakbyś się poczuł gdy rejestrujesz się na forum, zadajesz pytanie i nawet opisujesz że Twoja sytuacja jest "wyjątkowa" i te pytanie jest od razu zamykane/usuwane? Tak, wiem że teoretycznie nie powinno nas to obchodzić, ale część takich użytkowników prawdopodobnie już nie wróci. Czy to dobrze? Nie wiem, tu znowu są dwie strony - może dobrze, bo skoro tak zareagował to nie dojrzał do społeczności i panujących zasad, z drugiej strony trochę szkoda. Nawet jak pytanie było powielone to jest szansa, że ktoś mu ponownie pomoże, może jakoś inaczej niż w poprzednim, i pójdzie dalej się uczyć.
A kurs wystarczy wygooglowac, ew wskoczyc w dokumentacje, czy popatrzec na opinie i ocene ksiazki na roznych portalach.
"wygooglować" można myślę że jakieś 90% rzeczy, które pojawiają się u nas, więc gdyby patrzeć pod tym względem to można całkowicie zlikwidować forum, albo usuwać większość pytań.
Nie wspominam nawet o tym ze w menu jest element "Ksiazki warte uwagi"
Akurat polecenia z tej podstrony często różnią się od faktycznych poleceń użytkowników. Wynika to z tego, że pozycje na tej podstronie umieścił MZ, ja przymierzałem się gdzieś do aktualizacji tego zgodnie z propozycjami użytkowników, lecz tych sprawdzonych i potwierdzonych jako "w porządku" było za mało.
Rozumiem więc Twój punkt widzenia, z mojego wygląda to trochę mniej kolorowo - wyrzucać wszystko i wszystkich po kolei?