Siemka,
Mam internet do 100 megabitów/s, na stronie orange pokazuje mi, że u mnie obsługuje 28Mbps, do niedawna speedtest pokazywał 20Mbps, a teraz nie wiem co się stało ale jest tylko 10Mbps co jest bardzo odczuwalne (fullhd długo się buforuje). W sumie to chyba nic takiego nie zmieniałem, nawet ciężko mi określić kiedy się tak stało, grzebałem trochę w rejestrze żeby poprawić ping -
https://www.youtube.com/watch?v=Os7B4darDlU
Ostatecznie zmieniłem <chyba> wszystko na takie jak było, pisałem też do obsługi orange by wyłączyli mi darmowe_orange_wifi, mieli wyłączyć a jest ono nadal.
Normalnie to pomyślałbym że to przez to grzebanie w rejestrze, ale... speedtest z telefonu gdy jestem podłączony do wifi również pokazuje 10Mbps. W salonie (gdzie stoi główny router) 16Mbps <bo 10Mbps pokazuje na wifiextenderze w pokoju).
Więc co myślicie, co może być tego przyczyną? Co powinienem zrobić by jakoś poprawić tę prędkość? Próbować zmieniać kanały? Na osiedlu jest około 20 sieci wifi i to może powodować zakłócenia ale przecież wcześniej też te sieci działały.