• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Przepustowość lini, prędkość łącza

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
905 wizyt
pytanie zadane 28 marca 2018 w Sieci komputerowe, internet przez PROFF Obywatel (1,180 p.)
Siemka,

Mam internet do 100 megabitów/s, na stronie orange pokazuje mi, że u mnie obsługuje 28Mbps, do niedawna speedtest pokazywał 20Mbps, a teraz nie wiem co się stało ale jest tylko 10Mbps co jest bardzo odczuwalne (fullhd długo się buforuje). W sumie to chyba nic takiego nie zmieniałem, nawet ciężko mi określić kiedy się tak stało, grzebałem trochę w rejestrze żeby poprawić ping -  https://www.youtube.com/watch?v=Os7B4darDlU

Ostatecznie zmieniłem <chyba> wszystko na takie jak było, pisałem też do obsługi orange by wyłączyli mi darmowe_orange_wifi, mieli wyłączyć a jest ono nadal.

Normalnie to pomyślałbym że to przez to grzebanie w rejestrze, ale... speedtest z telefonu gdy jestem podłączony do wifi również pokazuje 10Mbps. W salonie (gdzie stoi główny router) 16Mbps <bo 10Mbps pokazuje na wifiextenderze w pokoju).

Więc co myślicie, co może być tego przyczyną? Co powinienem zrobić by jakoś poprawić tę prędkość? Próbować zmieniać kanały? Na osiedlu jest około 20 sieci wifi i to może powodować zakłócenia ale przecież wcześniej też te sieci działały.
komentarz 10 lipca 2020 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)

No właśnie sam napisałeś masz internet DO 100 Mb a nie 100. Do 100 to znaczy od 0 do 100.

Ja mam LTE do 300 Mb a często jest to tylko 1 Mb.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 28 marca 2018 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,920 p.)
Jest taka apka. Wifi analyzer (https://play.google.com/store/apps/details?id=com.farproc.wifi.analyzer) Uzyj do sprawdzenia czy sie na tej samej czestotliwosci nie bija sieci.

Pozycz od kogos lapka, odlacz od sieci wszystkie inne urzadzenia i sprobuj wtedy sprawdzic pewnosc. Mozliwe ze masz jakiegos wesolego robaka ktory seeduje w tle (mialem tak raz. Cala siec slimaczyla do formatu).

Jezeli mimo to na tym innym lapku dalej jest mniej niz 100mbs to dzwon do Orange niech Ci technikow przysla. I pamietaj ze 100mb=12MB. Predkosc zawsze podaja w megabitach a nas interesuja megabajty. 1MB=8mb.
komentarz 29 marca 2018 przez PROFF Obywatel (1,180 p.)

Sieci się gryzą bo jest ich dużo i zmiana kanału nie wiele daje.

Nie mam jak pożyczyć laptopa ale na androidzie powinno być chyba ok, a jest tak jak na pc. Jest i będzie mniej niż 100mbps, oni podają maksymalną prędkość, a w mojej lokalizacji obsługuje tylko 28mbps - tak pokazuje strona orange.

1
komentarz 29 marca 2018 przez Alex.Ironside Stary wyjadacz (14,920 p.)
Telefony przeklamuja predkosc. Mozesz zadzwonic do Orange i wezwac technika. Nic nie stracisz a mozliwe ze cos im sie na serwerach popiepszylo. On powinien przyjsc z lapkiem i byc w stanie sprawdzic. Widze ze u Ciebie kanaly 1-4 sa mniej aktywne niz reszta. Moze tam bedzie lepiej.

Nie do konca rozumiem ostatnie zdanie, ale wiem ze u mnie na wsi przed era swiatlowodow nie mozna bylo miec ponad 2mbs. Jezeli do Ciebie nie moze isc nic ponad 28 to nie przeplacaj za 100.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 221 wizyt
pytanie zadane 16 października 2020 w Offtop przez eugi Użytkownik (610 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 262 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2020 w Sieci komputerowe, internet przez Grzegorz Pustułka Początkujący (470 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 239 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2019 w Sieci komputerowe, internet przez seba Dyskutant (8,900 p.)

93,383 zapytań

142,382 odpowiedzi

322,539 komentarzy

62,744 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...