• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zamiana stringa na inta w formacie dziesiętnym i ponowna konwersja na stringa

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
356 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2018 w C i C++ przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
int pktb(string liczba){

    int dz = 0;

    for(int i=0;i<liczba.size();i++){
        if(liczba[i]=='0') dz+=0*pow(8,i);
        else if(liczba[i]=='1') dz+=1*pow(8,i);
        else if(liczba[i]=='2') dz+=2*pow(8,i);
        else if(liczba[i]=='3') dz+=3*pow(8,i);
        else if(liczba[i]=='4') dz+=4*pow(8,i);
        else if(liczba[i]=='5') dz+=5*pow(8,i);
        else if(liczba[i]=='6') dz+=6*pow(8,i);
        else dz+=7*pow(8,i);
    }

    string a = string to_string(int dz);

    if(a[0]==a[a.size()-1])return 1;
    else return 0;

}

Wyczytałem właśnie na forum o metodzie to_string(), podejrzewam że tutaj gdzieś popełniłem błąd.

Funkcja dostaje liczbę jako string w systemie (8), na początku zamieniam na system dziesiętny już jako int, a potem potrzebuje porównać czy pierwsza i ostatnia cyfra jest taka sama, więc ponownie , już przekonwertowaną na system dziesiętny liczbę(int) zamieniam na stringa i porównuje pierwsza z ostatnią.

 

EDIT: podpięte biblioteki:

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <string.h>
#include <math.h>
#include <string>

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 27 marca 2018 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)
wybrane 28 marca 2018 przez Scypyon
 
Najlepsza
string a = string to_string(int dz);

To nie ma prawa się skompilować.

Tak w ogóle pomyliły ci się wagi cyfr. Pierwsze cyfry w napisie mają najwyższe wagi, a ty dla nich stosujesz najniższe.

Również ta wielka lista warunków nie ma sensu (z mnożeniem przez zero na czele). Można to uprościć do czegoś takiego:

for (int i = liczba.size() - 1; i >= 0; i--)
{
    if (liczba[i] >= '1' && liczba[i] <= '7')
        dz += (liczba[i] - 48) * pow(8, i);
}
komentarz 27 marca 2018 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
Rzeczywiście fajnie to wygląda, tylko trzeba pamiętać o -48, a co zrobić z tym to_string?
0 głosów
odpowiedź 27 marca 2018 przez Snejki Stary wyjadacz (14,520 p.)
string a = to_string(dz);

W taki sposób wywołujesz funkcję to_string i przypisujesz co zwróci do a.

komentarz 27 marca 2018 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
Nie kompiluje się :/
1
komentarz 27 marca 2018 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)

Co to znaczy nie kompiluje się? Konkrety, czyli logi kompilacji, wersja kompilatora, IDE itp.

komentarz 27 marca 2018 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)
to_string was not declared ~ codeblock i gnu, na maturze nie można z innych
1
komentarz 27 marca 2018 przez Patrycjerz Mędrzec (192,340 p.)

Code::Blocks i jego domyślny kompilator nie obsługują poprawnie standardu C++11, który wprowadza funkcję std::to_string. Użyj zamiennika w postaci std::stringstream z biblioteki sstream.

std::stringstream ss;
ss << dz;
std::string a;
ss >> a;
komentarz 28 marca 2018 przez Scypyon Gaduła (3,450 p.)

Wszystko działa idealnie jak należy  :)

Jeżeli jest coś co polecasz uprościć to wstawiam niżej kod, dzięki bardzo daje naj :)

#include <iostream>
#include <fstream>
#include <string.h>
#include <math.h>
#include <string>
#include <sstream>

using namespace std;

int pkta(string liczba){

    if(liczba[0]==liczba[liczba.size()-1])return 1;
    else return 0;
}

int pktb(string liczba){

    int dz = 0;

    for (int i = liczba.size() - 1; i >= 0; i--)
    {
    if (liczba[i] >= '1' && liczba[i] <= '7')
        dz += (liczba[i] - 48) * pow(8, i);
    }

    stringstream ss;
    ss << dz;
    string a;
    ss >> a;

    if(a[0]==a[a.size()-1])return 1;
    else return 0;

}

int main()
{
    fstream plik;

    plik.open("dane.txt",ios::in);

    string c;
    int a= 0;
    int b= 0;

    while(!plik.eof()){
        plik>>c;

        a+=pkta(c);
        b+=pktb(c);

    }

    cout<<"Pkt A. Wynik: "<<a<<endl;
    cout<<"Pkt B. Wynik: "<<b<<endl;

    return 0;
}

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 211 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2021 w C i C++ przez Rainbow99 Początkujący (430 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 249 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 277 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...