• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programista androida

VPS Starter Arubacloud
+3 głosów
612 wizyt
pytanie zadane 27 marca 2018 w Android, Swift, Symbian przez Jasnygwint Początkujący (330 p.)
Witam, mam taki dylemat bo nie wiem co ze sobą zrobić, potrzebuje kogoś kto się zna i mnie mniej więcej naprowadzi. Jestem studentem 1 roku informatyki i zacząłem programować jakoś kilka miesięcy przed październikiem poprzedniego roku, czyli ogólnie już od 8,9 ~ miesięcy mam styczność z programowaniem. Uczyłem się tylko c, c++, robiłem dużo algorytmów na spoju, przerabiałem książki i uważam, że podstawy mam solidne patrząc na innych kolegów z uczelni. OOP C++ zacząłem się uczyć jakiś miesiąc temu, zwłaszcza że mam to na studiach teraz i powiedziałem sobie, że najpierw ogarnę to i dopiero potem zacznę się uczyć androida ale już nie mogę wytrzymać z tym i mam ochotę teraz zacząć już się uczyć androida, robić apki, zwłaszcza że planuje kiedyś gdzieś pracować jako android dev i nie widzę sensu uczyć się tego c++ skoro nie wiąże z nim przyszłości, jedynie do czego mi potrzebne to żeby zaliczyć semestr (w sumie to jeszcze nie wiem co chce programować na 100% bo mam małe pojęcie o IT ... ). Poza tym 2 semestr na 2 roku to praktyki, fajnie by było jakoś spożytkować ten czas. I mam takie pytanie odnośnie języków bo widziałem ze programuje się w javie na androida, ale też słyszałem o takich językach jak Kotlin, Swift, Go, Objectiv-C. Wypowie się ktoś na ten temat? Lepiej ogarnąć tego c++ OOP i dopiero zacząć uczyć się androida? Liczę na pomoc.

3 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 27 marca 2018 przez Wiciorny Ekspert (269,120 p.)
żeby powiedzieć " ogarniam OPP C++ " obiektowo to trzeba lat, i to kilka porządnych projektów :) bazujących o frameworki pracujące z bazami danych, REST'ami lub innymi  technologiami w skrócie mówiąc - poważne projekty funkcjonalne.

Więc spokojnie zacznij już androida :)  to całkiem co innego więc też nie można powiedzieć co lepsze? Bo nie wiem co chcesz w przyszłości robić, pod co coś tworzyć z czym pracować to tak jakby powiedzieć że  Polski język jest lepszy od Niemieckiego ? Lepszy w czym, to dwa różne światy -
komentarz 27 marca 2018 przez Jasnygwint Początkujący (330 p.)
Tak masz racje z tym "ogarniam". Chodziło mi bardziej o podstawy OOP, żeby czuć się swobodnie. Od razu odpalić sobie jakiś tutorial z android studio czy najpierw zacząć od Javy?Podkreślam, nigdy nie miałem z nią styczności, tylko c, c++
komentarz 27 marca 2018 przez marcin99b Szeryf (81,480 p.)
androida, a w międzyczasie możesz z javą

jak czegoś nie zrozumiesz to będziesz miał gwałtowny wzrost wiedzy, bo żeby zacząć z androidem będziesz musiał szybko przyswoić sporo wiedzy, która zostanie w twojej głowie bo będziesz regularnie z niej korzystał

ogólnie to polecam skakanie w góre z poziomem trudności
wiem po sobie, że najwięcej się uczyłem w chwili takiego skakania na "poziom wyżej" (np z czystego języka na framework, gdzie framework wymagał pewnych elementów języka, a pisząc na czysto ich nie znałem, bo nie musiałem używać)
+2 głosów
odpowiedź 27 marca 2018 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Nie widzę potrzeby, abyś uczył się więcej OOP aby zaczac coś robić w androidzie. Jak czegoś nie będziesz wiedzieć lub nie będziesz pewien to się douczysz już na realnym projekcie. Zwłaszcza jak napisałeś: "mam ochotę teraz zacząć już się uczyć androida", po co czekać? Zacznij robić mały projekt, a potem już będziesz wiedzieć czego nie umiesz ;). Co do języków to swift i Objectiv-c jest dla IOS. Do wyboru masz Kotlin - lepszy wybór, ale w Javie masz więcej przykładów toturiali itp. Poza tym te języki się od siebie tak bardzo nie różnią.
komentarz 31 marca 2018 przez Jasnygwint Początkujący (330 p.)
Kurde, zacząłem uczyć się od wczoraj tego android studio z java i tak się zastanawiam. Czytałem dużo na necie i każdy pisze, że kotlin to przyszłość. Może lepiej zacząć uczyć się tego kotlina teraz zamiast javy?
komentarz 5 kwietnia 2018 przez Harkor Użytkownik (530 p.)
Cześć... Nie będę udawał jakiegoś speca mam tylko jakieś względnie proste apki na koncie ale intensywnie rozgladam się ze pracą jako junior android dev (za miesiąc kończę szkolę) i raczej skłaniam się do opinii ze kotlin potrzebuję jeszcze sporo czasu.... Większość pracy to utrzymanie projektu więc java... Jeśli o oferty pracy chodzi to kotlin sie spojawia ale raczej jako plus a nie podstawowy wymóg.. Ja się trzymam javy a jak znajdę pracę to chetnie w wolnym czasie będę ogarniał kotlina z tego co mi wiadomo to bazuje na javie także nie powinno być jakiś mega ciężko...
komentarz 14 kwietnia 2018 przez Jasnygwint Początkujący (330 p.)

Nie chce zakładać nowego posta. Robię sobie apke i chce dodać takie coś jak na obrazku, że naciskam sobie np strzałkę w górę i powiększa mi to liczbę o jeden itd. Nawet nie mogę sobie tego wygooglować bo nie mam pojęcia jak to się nazywa. Ktoś coś? 

1
komentarz 14 kwietnia 2018 przez Harkor Użytkownik (530 p.)
Można by zrobić dwa przyciski i textView...
Albo jeśli chcesz wigeta to poszukaj coś pod nazwą NumberPicker.
komentarz 14 kwietnia 2018 przez Jasnygwint Początkujący (330 p.)
a no tak, przecież mogę sobie po prostu zrobić dwa buttony ...
komentarz 14 kwietnia 2018 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
2 image buttony, z style Borderless, powinny być w porządku, ewentualnie, zawsze możesz zrobic własną klasę i najwygodniej to oprogramować.
0 głosów
odpowiedź 14 kwietnia 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)

Dodam, że na Androida można pisać także w C++ (NDK), Ale nie jest to ani proste, ani przyjemne.

Jak chcesz pisać appki na smarkfony (aka spyphones) to zastanów się czy tylko na Androida, czy też na iOS.

Bo jeśli na oba systemy to masz sporo rozwiązań cross-platform native (wymieniałem je tu na forum kilka razy). Pamiętaj też ze za kilka lat pożegnamy Androida, Google przyspieszyło z systemem Fuchsia OS.

Dlatego warto nauczyć się ......Darta :)  Dart + Flutter już dziś pozwala robić appki na Android i iOS, a w przyszłości na Fuchsia OS.

 

komentarz 14 kwietnia 2018 przez Jasnygwint Początkujący (330 p.)
Chciałbym programować na IOS ale na co dzień korzystam z androida, nie mam iphona ( robie apki które potem używam, taka motywacja ). Poza tym bym musiał kupić sobie maca no i już zacząłem się uczyć tej javy, android studio etc. to nie mam co zmieniać bo będę tak zmieniać ciągle i nic z tego nie będzie, pierwszy raz słyszę o "Dart". Słyszałem tylko tyle, że programowanie na iOS to głownie swift.
komentarz 14 kwietnia 2018 przez NIMuser Stary wyjadacz (11,030 p.)

Są rozwiązania cross-platform: KIVY i BeeWare (Python), Qt (C++), RubyMotion (Ruby), Flutter (Dart), Nativescript (Typescript), Xamarin (C# i F#) i kilka innych, gdzie w jednym języku opracujesz appki na kilka platform (nie tylko mobilnych, czasem też desktop!).

Żeby pisać na iOS nie trzeba mieć dziś Maca ani Iphonea czy IPADa. Jest co najmniej kilka rozwiązań pozwalających na obejście tego problemu ( emulatory, hackintosh, deployment w chmurze, ... )

Podobne pytania

–20 głosów
1 odpowiedź 1,474 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 654 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...