• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dalsza nauka, rozwój osobisty. Programowanie czy grafika komputerowa.

0 głosów
2,077 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez nielotweb Bywalec (2,240 p.)
Cześć, nie chce żeby to pytanie miało 3 strony więc od razu przejdę do rzeczy. Ogólnie nie wiem co ze sobą zrobić, ze strony rozwoju zawodowego i pasji. Mam dwie zajawki nad którymi się przechylam, a dokładnie programowanie (webowe) i grafika komputerowa.

Problem w tym że nie mogę pogodzić jedno z drugim. Grafiką jarałem się od małego, robiłem jakieś wypociny w gimpie z 5 lat temu, dodam że mam 18lat. Miałem dużo, długich przerw. Po jakimś czasie przypłyneła sobie druga zajawka jakim jest programowanie webowe, po kilku wypisanych znacznikach w html'u bardzo mi się to spodobało i pisałem sobie trochę i do tej pory to lubię. W tym momencie, html, css, i głównie php (ciąg nauki mvc, oop, frameworków). I nie mogę tego pogodzić, w sensie jak postawię sobie cel wzięcia się za grafikę, rozwoju, naukę większej ilości programów ( chciałbym się zacząć uczyć tworzenia w 3D ) to zapominam o programowaniu i po miesiącu, mało co pamiętam jak co się robiło, i to samo jest jak postawię sobie cel przykładowo nauki PHP OOP, to potem pójść na Photoshopa i coś zrobić to już się nie chcę..  Chciałbym po prostu wziąć się porządnie za jedną rzecz, i być w tym naprawdę dobry.

Z mojego punktu widzenia muszę odpuścić jedną rzecz.. i tu jest mur którego nie umiem przebić. Co wy byście wybrali? Tak z punktu widzenia przyszłości, pracy w przyszłości z tym związanym. Z góry dziękuję za każdą wiadomość.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 26 marca 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Nie musisz odpuszczać żadnej z tych. Na ratunek przychodzi Ci to, że strona bez obrazków byłaby raczej nudna - prawda? Pomyśl jaka strona musiałaby zawierać dużo grafik i pomyśl nad ich ogólnym wyglądem, stylem. Będziesz jednocześnie pisał stronę i jednocześnie tworzył grafikę.

Jeśli takie coś Ci nie pasuje. Nikt nie powiedział, że musisz np. codziennie programować czy codziennie tworzyć grafikę. Możesz przez jakiś czas pobawić się w PS, potem kontynuować jakiś projekt. Rób też sobie co jakiś czas przerwy, wychodź na świeże powietrze, bo Ci się mózg spali.

Mam nadzieję, że moja wypowiedź jest w jakimś stopniu pomocna.

Pozdrawiam, Hiskiel.
+1 głos
odpowiedź 26 marca 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Obie rzeczy są warte uwagi, obie na czasie. Jak wpiszesz w dowolnej wyszukiwarce ofert pracy to jest sporo ogłoszeń dla programistów, dla webmasterów mniej a dla grafików jeszcze mniej. Jednak ja bym Cię zachęcał do grafiki zwłaszcza 3D i tworzenia animacji. W tej dziedzinie naprawdę ciężko znaleźć profesjonalistę. Jednak pamiętaj, że grafik to artysta a nie człowiek, który potrafi obsługiwać dany program graficzny. Jeśli masz zmysł artystyczny to polecam iść tą drogą. Powodzenia

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 890 wizyt
pytanie zadane 11 maja 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez bicnet Gaduła (4,800 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 158 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 536 wizyt

93,604 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,997 komentarzy

63,092 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...