• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak szukać w Google?

VPS Starter Arubacloud
+31 głosów
1,309 wizyt
pytanie zadane 26 marca 2018 w Offtop przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Witam wszystkich, a w szczególności młodych, początkujących informatyków.

Analizując niektóre pytania zadawane na tym forum, jestem zaskoczony, niemile, że na większość Waszych pytań Google zna odpowiedź i to już w pierwszym linku, jaki się pojawi. Dlatego chciałbym napisać kilka słów na temat wyszukiwania.
Dlaczego Google? Bo jest najbardziej popularna więc na niej się skupię.

Nie będę tutaj pisał jakiegoś poradnika, czy tutoriala, bo takowe znajdziecie w Internecie. Chciałem jednak zaznaczyć, że szukanie informacji w Internecie nie boli, jednak nie jest łatwą sztuką.

Obserwując młodych ludzi (a mam z nimi do czynienia w pracy zawodowej) stwierdzam, że dzisiejsza młodzież w większości jest po prostu leniwa. Bo po co mam szukać czegoś, skoro zapytam kogoś i dostanę odpowiedź i to za darmo... Ale do czego Was to zaprowadzi? Chcecie być informatykami, a nie potraficie znaleźć czasu na wyszukanie pewnych informacji w Internecie. Albo też wpisujecie pierwszą lepszą frazę w wyszukiwarce, przeglądniecie na szybko kilka pierwszych stron i się poddajecie, bo nie znaleźliście.
Otóż powiem Wam, że trzeba umieć wyszukiwać. Jak kiedyś szukałem prawie tydzień pewnej rzeczy i się udało.

Na co zwrócić uwagę? Po pierwsze to odpowiednia fraza do wyszukania. Nie zapomnijcie również, że wyszukiwarka rozpoznaje pewne operatory, dzięki czemu możemy szukać szczegółowo. Operatory możecie znaleźć... a właśnie poszukajcie sobie sami. W ramach coś w stylu zadania domowego. Wyniki można również przefiltrować. I jeszcze nie wiem, czy wiecie, ale wyszukiwarka Google posiada opcję zaawansowanego szukania. Wystarczy kliknąć w odpowiednie miejsce... i już.

Tak więc nie bójcie się szukać, to naprawdę nie boli. A znajdując to, czego szukacie, poczujecie satysfakcję, że sami sobie poradziliście! Naprawdę polecam, zanim zapytacie o coś inną osobę, spróbować najpierw poszukać samemu odpowiedzi. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że już ktoś kiedyś pytał o to samo i odpowiedź już padła.
Tak więc miłego wyszukiwania :)
komentarz 27 marca 2018 przez obl Maniak (51,280 p.)

@shotokan,

To co napisałem nie jest w żadnym stopniu złośliwe. To nawet dobrze świadczy o tobie, że chcesz coś zmienić, ale moim zdaniem w tym przypadku za wiele nie wskórasz. Ludzie, do których się zwracasz zwyczajnie nie przeczytają tego co napisałeś. Takie jest moje zdanie, ale może się mylę w końcu jestem tylko człowiekiem.

komentarz 27 marca 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Ale w żadnym wypadku nie uważam tego za złośliwe. Być może masz rację, że nic nie wskóram. Jednak post już zobaczyło ponad 440 osób, może w tym gronie znajdzie się ktoś, kto przeczyta i powie- a czemu nie, spróbować nie zaszkodzi:)
Zresztą od dawna chciałem coś w tym stylu napisać, jak czytam niektóre pytania na tym forum i tytuł pytania wklepuje do google i od razu mam odpowiedź...
Miłego :)
4
komentarz 27 marca 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
brawo Wy!

Nawet w tak niby łatwym i przyjemnym temacie potraficie się do czegoś przypierdzielić...
2
komentarz 27 marca 2018 przez NowyUrzydgownig Mądrala (5,090 p.)
No taka prawda, że tytuł wprowadza w błąd, bo sugeruje, że to jakis poradnik z protipami jak szukać skutecznie informacji, a tymczasem to wywód na temat, tego że ludzie nie używają google -.-
komentarz 27 marca 2018 przez imklau Nałogowiec (42,090 p.)
zależy, jak leży :P

ja akurat wchodzę tu codziennie od ponad roku i jak przeczytałam ten tytuł to od razu pomyślałam, że dotyczy on właśnie tego :)

7 odpowiedzi

+8 głosów
odpowiedź 26 marca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Od siebie też dodam, żeby najpierw szukać w archiwum forum zamiast od razu walić posta, z prostego powodu - wiele osób udziela wyczerpujących odpowiedzi z przykładami kodu ale czasem ręce opadają jak widzi się po raz tysiąc dwudziesty piąty takie samo pytanie i po prostu nie chce się człowiekowi pisać tego samego...

Ponadto warto w google szukać też po angielsku bo jest duża szansa na dobry post z SO, a tamto forum wg mnie jest bardzo dobre jakościowo.
komentarz 26 marca 2018 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)
Problem z szukaniem na forum niestety leży w tytułach pytań, które notorycznie są niedoprecyzowane.
1
komentarz 26 marca 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Jeśli chodzi o skuteczniejsze szukanie na naszym Forum (ale to można odnieść też do każdej strony, gdzie wbudowana wyszukiwarka kuleje), to polecam operator site:<adres_strony>

Na przykładzie często spotykanego na Forum pytania dotyczącego przesyłania zmiennej z JavaScript do PHP (i vice versa):

https://www.google.pl/search?q=javascript+zmienna+php+site%3Aforum.pasja-informatyki.pl&oq=javascript+zmienna+php+site%3Aforum.pasja-informatyki.pl&aqs=chrome..69i57.14351j0j8&sourceid=chrome&ie=UTF-8

komentarz 26 marca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Niby tak, ale to tak troszkę ucieczka z forum do google :)

A tak z ciekawości to nie było nigdy planów stworzenia bardziej zaawansowanej szukaczki, np. uwzględniającej fulltext itp.?
komentarz 26 marca 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Podłapałem inspirację i napisałem skrypcik, który pozwala otworzyć w nowej karcie wyszukiwarkę Google z wpisanym Waszym pytaniem i już dodanym filtrem do Forum :)

javascript: ( () => window.open( `https://www.google.pl/search?q=${ prompt( 'Co chcesz znaleźć na Forum?' ).replace( /\s/g, '+' ) }+site%3Aforum.pasja-informatyki.pl`, '_blank' ) ) ()

Skrypt używamy jako skrypto-zakładki w przeglądarce: czyli tworzymy normalną zakładkę z nazwą jaką chcemy i w polu "adres" wklejamy powyższy kod. :)

komentarz 26 marca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
hehe niech będzie :)
komentarz 26 marca 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Co do zmiany wyszukiwarki - były jakieś propozycje, ale z tego co pamiętam, na tym się skończyło.

komentarz 26 marca 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Skończyło się na próbach z wyszukiwarką od Google bo po prostu byłoby to szybsze i w miarę porządne rozwiązanie. Można Google lubić lub nie, ale szuka z tysiąc razy lepiej, niż to co mamy obecnie na forum i oferuje gotowe rozwiązanie do łatwej implementacji.

Z tym jest jednak mały problem, nawet nie tak dawno temu próbowałem i jeszcze sobie tu jest: https://forum.pasja-informatyki.pl/search-beta - rozsypane są style, w tej akurat po rozpoczęciu pisania tekst jest jakby zaniżony, X wychodzi zza pola... Coś ewidentnie sypie się ze stylami, pewnie z winy Q2A, jakoś nie miałem czasu i mocy, aby do tego dalej dochodzić.
komentarz 26 marca 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

w tej akurat po rozpoczęciu pisania tekst jest jakby zaniżony, X wychodzi zza pola... 

Tak, bo w qa-styles.css jest selektor, który dodaje padding:

th, td {
    padding: 10px 0;
}
komentarz 26 marca 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Trzeba by się zastanowić czy na pewno chcemy takiej wyszukiwarki, jak i gdzie dokładnie i wtedy jakoś doprowadzić to do porządku.
komentarz 26 marca 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
A nie możemy zastąpić aktualnej wyszukiwarki (to od razu udzieli odpowiedzi "gdzie")? Co do "jak" - masz na myśli, jakie konkretnie ma mieć funkcjonalności, czyli czy będzie można szukać np. po kategoriach, użytkownikach, dacie? Natomiast, jeśli chodzi o to, czy chcemy skorzystać z Google, to można zrobić ankietę. Jeśli na GitHub nie doszliśmy do konsensusu, to może na Forum szybciej go osiągniemy, bo więcej osób coś zaproponuje i wtedy można choćby ankietą wybrać coś, albo odfiltrować przynajmniej co ludzie by preferowali i potem zadecydować, co implementujemy.
komentarz 27 marca 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Oczywiście że możemy zastąpić obecną, taki też pomysł był w tym issue. Możemy oczywiście też zrobić ankietę na forum, jednak nie wiem czy ma ona sens - obecna wyszukiwarka jest tak zła, że uważam zastąpienie jej tą Googlowską jako jedyną opcję. Chyba że ktoś się zaoferuje napisać całkowicie własną, ale biorąc pod uwagę aktywności na GH oraz jakoś kodu Q2A to (bez urazy oczywiście) nie sądzę ;) Jak dla mnie kwestią jest więc tylko właściwe zaimplementowanie tego, aby nie było takich problemów - jeśli ktoś ma ochotę to śmiało.
+5 głosów
odpowiedź 26 marca 2018 przez Tpk Nałogowiec (40,100 p.)
Warto jeszcze wspomnieć o ultra-rozszerzonym wyszukiwaniu czyli Google Dorks choć może wybiegam zbyt w przyszłość.

Poza jest jedna rzecz z którą Google sobie nie radzi, wyszukiwanie filmów online - głównie ze względu na skargi DMCA.
1
komentarz 26 marca 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Na pewno o wyszukiwarkach można by sporo napisać. Moim zamysłem było zaznaczenie tematu wyszukiwania, a raczej niechęci do wyszukiwania:)
+4 głosów
odpowiedź 26 marca 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Ja preferuję osobiście korzystanie z DuckDuckGo.

Problem tego, że ludzie wolą obrzucać innych pytaniami (no i ja też poniekąd wolę, ale trzeba pomyśleć że druga osoba to nie robot, poza tym nie będzie nam całe życie towarzyszyć i rozwiązywać za nas wszystkie problemy) moim zdaniem siedzi zazwyczaj trochę głębiej niż w lenistwie. Być może chodzi o to, że wielu użytkowników uważa swoje problemy za absolutnie wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne. Doskonałym przykładem są choćby pytania na temat wyboru dalszej ścieżki zawodowej/edukacyjnej: czy iść do liceum, czy technikum, czy uczyć się c++, czy php, czy...

Prawda jest taka, że chyba nie da się nikomu tak jednoznacznie odpowiedzieć na tego typu pytania. Zawsze jeden będzie miał takie zdanie, ktoś inny inne. A sytuacja, którą opisuje autor pytania zazwyczaj nijak nie wpływa na odpowiedzi. wink

A propos tematu - może i fajnie, że taki utworzyłeś. Ale nie sądzę, żeby on coś zmienił. Event15 zrobił kiedyś ładny kawałek roboty tworząc linkownię - ale chyba niestety nikt z niej nie korzysta. Prościej przecież zadać kolejne identyczne pytanie i utrudnić przyszłym poszukiwaczom odpowiedzi dotarcie do wysokiej jakości odpowiedzi.

komentarz 26 marca 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)

Dziękuję za czas, jaki poświęciłeś na pisanie tej odpowiedzi.
Nie liczę na nobla za napisanie tego postu (choć kasa by się przydałacheeky). Jednak jak choć kilka osób zacznie najpierw szukać odpowiedzi na swoje pytanie, a potem dopiero ewentualnie pisać np. na tym forum, to i tak osiągnę sukcessmiley (choć z drugiej strony my forumowicze stracimy okazję na wykazanie się wiedzą i udzielenie odpowiedzi).
Zgadzam się z tym, że zakres pytań i odpowiedzi jest różny. Jednak, jak mawiał mój profesor - "99% odpowiedzi już znajduje się w Internecie, wystarczy tylko poszukać".
Chciałem tylko zwrócić uwagę, że szukanie odpowiedzi na swoje pytania naprawdę nie boli zwłaszcza, że często wystarczy wpisać swoją frazę w wyszukiwarkę i pierwsze linki dają gotową odpowiedź. Wystarczy chcieć! I właśnie na tym chcianiu (czy jak to tam ładniej nazwać) mi zależy wśród młodych ludzi.

komentarz 26 marca 2018 przez Benek Szeryf (90,690 p.)
Eryku, cieszę się z pierwszego Twojego zdania. Pewnie większość programistów nie wie o tworzeniu wielkiej bazy be-es-es-aj-di. Zresztą podobne praktyki stosuje japko.
komentarz 26 marca 2018 przez mbabane Szeryf (79,280 p.)

że wielu użytkowników uważa swoje problemy za absolutnie wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju i niepowtarzalne

Chyba trafiłeś w sedno problemu.

+3 głosów
odpowiedź 26 marca 2018 przez ebo96rok Bywalec (2,980 p.)
Moje myśli, tylko w łagodniejszych słowach. Jak widzę niektóre pytania to mam ochotę zaryzykować banem.
komentarz 26 marca 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Dawaj je tu. laughdevil

+3 głosów
odpowiedź 27 marca 2018 przez jeremus Maniak (59,720 p.)
Taka drobna anegdota :)

Parę dni temu szukałem czegoś w Google, ...

Zgadnijcie gdzie znalazłem odpowiedź na mój  problem ?

Otóż na tym forum - sam udzieliłem 2 lata temu odpowiedzi , której teraz poszukiwałem :)
komentarz 27 marca 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Jak to mówią... brawo Ty! :)
+1 głos
odpowiedź 26 marca 2018 przez Mariusz08 Maniak (62,300 p.)
Pomysł na temat jak najbardziej OK, ale jednak dodałbym linka do strony wyjaśniającej wyszukiwanie zaawansowane :)
1
komentarz 26 marca 2018 przez shotokan Nałogowiec (39,660 p.)
Może i tak, jednak nie chciałem tutaj pisać gotowca, sęk w tym, żeby sobie samemu poszukać i przy okazji zobaczyć, że można :)
0 głosów
odpowiedź 26 marca 2018 przez pietia213 Dyskutant (8,110 p.)
Szanuję Twój esej! Ku chwale Google!
2
komentarz 26 marca 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Smutno mi się robi, kiedy ktoś wynosi wielką monopolistyczną korporację na ołtarze, no ale co poradzę. frown

komentarz 26 marca 2018 przez pietia213 Dyskutant (8,110 p.)

Chwalę ich za to, że stworzyli wiele ciekawych narzędzi. Nie tak jak sądzisz wysławiam ich pod niebiosa.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 281 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 531 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2019 w PHP przez niezalogowany
0 głosów
1 odpowiedź 494 wizyt

92,452 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,074 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...