• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[C++ Stoper W Konsoli]

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,044 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2018 w C i C++ przez Nimplex Początkujący (460 p.)
otwarte ponownie 4 lipca 2020 przez Nimplex

Witam Poszukuje osoby która pomogła by mi zrobić tak zwany stopwatch w konsoli.

Osobę Chętną Zapraszam do komentowania

Oraz Poszukuję Osobę Która razem ze mną prowadziła by kanał z poradnikami c++ 

Dziękuje Za uwagę.

1
komentarz 24 marca 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
1. Tekst tak wali po oczach, że jest to niemożliwe.

2. Jeśli trudno jest Ci zrobić stoper w konsoli, to jak chcesz prowadzić kanał z poradnikami do C++? Jak się nazywa?
komentarz 24 marca 2018 przez Nimplex Początkujący (460 p.)
Nazywa Się Nimplex jeżeli chcesz współpracować zapraszam .
2
komentarz 24 marca 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)

Ja piszę w C++ od jakichś dopiero 2 miesięcy.

Kod jaki przedstawiasz na odcinkach jest według mnie tragiczny, a ekspertem nie jestem.

Rekurencja w main. Po co? Tylko zapychasz stos. Nie lepiej pętla.

Ten shutdowner. Napisałem coś takiego w minutę:

#include <iostream>
#include <Windows.h>
#include <sstream>
#include <string>

using namespace std;

int main(){
    int HWMinutes=60; //How Many Minutes
    do{
        cout<<"Podaj liczbe minut po jakiej komputer ma zostac wylaczony: "<<endl;
        cin.clear();
        cin.sync();
    }while(!(cin>>HWMinutes));
    HWMinutes*=60;

    stringstream ss;
    string minutes;
    ss<<HWMinutes;
    minutes = ss.str();

    string command = "shutdown /s /t "+minutes;
    string info = "Wylaczenie za"+minutes+" minut";

    system(command.c_str());
    MessageBox(NULL, "Wylaczanie komputera", info.c_str(), MB_ICONINFORMATION);
    return 0;
}

Kod jest jeszcze do zoptymalizowania i wgl. Dodałbym jakieś normalne okno, ale na te potrzeby wystarcza.

Według mnie ten kod jest kilka razy lepszy od tego co przedstawiłeś na odcinku. Po co tworzyć 123981623617 plików z okienkiem, skoro wszystko może być w programie i to jeszcze bardziej elastyczne?

A gdybyś miał zadanie napisać program który na wejściu dostaje jakąś liczbę i ma ją pokazać w okienku (nie pytaj) to robiłbyś 10000 skryptów? Przecież użytkownik może podać liczbę 9999999999 i co wtedy? A gdyby użytkownik wpisał jakiś znak?

komentarz 24 marca 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
Napiszę Ci tak.

Jak chcesz się rozwijać, skoro nie przyjmujesz krytyki? To głównie dzięki niej zdobywa się doświadczenie, ponieważ wie się czego następnym razem nie robić lub jak coś robić lepiej.

Skoro dopiero co zacząłeś z C++ to nie rób poradników, możesz tylko wprowadzić inne osoby w błąd.

 

Przyjrzyj się kodowi który Ci wysłałem i pomyśl w czym jest lepszy od Twojego. Jeśli czegoś z niego nie rozumiesz, pisz.
komentarz 24 marca 2018 przez Secrus Nałogowiec (32,880 p.)

@Nimplex, Jak dopiero z czymś zaczynasz to nie rób poradników. Sporo osób, które mają duże doświadczenie ma problem, żeby dobry poradnik zrobić, a co dopiero ktoś kto dopiero z daną technologią zaczyna swoją przygodę :/

2
komentarz 24 marca 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
komentarz 24 marca 2018 przez Nimplex Początkujący (460 p.)
:( :(
komentarz 24 marca 2018 przez niezalogowany

Nimplex wiesz no nie wiem jakim cudem przechodziło. Pewnie ktoś pomyślał jak na początkującego który zaczął parę dni temu jest git. Prawda jest taka, że filmy są do **p*. Kod jest zły, nagrywasz 480p bez dźwięku z niezmaksymalizowanym CodeBlocks o małych literkach, ortografia kuleje na filmach. Jeden film to polegał na 100-krotnym kopiowaniu jednego if z podmianą! No ja wątpię, że to komuś pomoże.

Jak robisz swoją nwm jajecznicę to nie zapraszasz całej dzielnicy na poczęstunek i nie robisz restauracji. To jest niesmaczne.

Każdy Ci powie, że żeby uczyć innych musisz mieć wiedzę, umiejętności i inspirację. Natomiast jedyne co bije to chęć pochwalenia się kodem. Ja zrobiłem paczcie!!!%!! Co oczywiście złe nie jest, bo przecież każdy powinien mieć jakąś radość i motywację z tego co zrobił. Ja też cieszyłem się jak dziecko gdy zrobiłem swoją pierwszą konsolową grę RPG. Tylko sama motywacja nie poradzi jeżeli nie będziesz szedł dalej z programowaniem.

Jak spojrzysz w swój kod za pół roku też złapiesz się za głowę (KAŻDY tak ma patrząc na swoje początki). Taki oto kubeł zimnej wody ode mnie. Jest źle, ale może być lepiej. Wszystko w Twoich rękach.

Pamiętaj jeżeli chcesz komuś pomagać to sam musisz być silny (Magda - pewna polska restauratorka - tak na przypieczętowanie, że to działa w każdym zawodzie czy aspekcie życia człowieka :D).

PS. Nie wstawiaj skopiowanych od kogoś programów do filmów (widziałem) - możesz się inspirować i wyciągać wnioski.

komentarz 24 marca 2018 przez Hiskiel Pasjonat (22,830 p.)
@Nimplex

"Powód zamknięcia: wyzhwają mnie."

?¿!¡

Może @Hipcio użył trochę za ostrych słów, ale jest w nich bardzo dużo prawdy. Nauka nie ma polegać na klepaniu kodu z jakiegoś źródła, tylko na wiedzy jak dany kod działa i wykorzystaniu tej wiedzy w praktyce.

 

Nie odtrącaj krytyki. Jest ona bardzo ważna, tymbardziej w dziedzinach ścisłych. Gdybym odtrącał krytykę to kod który Ci podałem byłby pewnie nie lepszy od tego który zaprezentowaleś na odcinku..

 

Zastanów się nad wszystkimi komentarzami jakie padły pod tym tematem.

 

 

Pozdrawiam i życzę sukcesywnie NAUKI.

 

Hiskiel.
komentarz 25 marca 2018 przez Nimplex Początkujący (460 p.)
Wiem ale ja... Nie Ważne Nic Nie Jest Ważne... Staram Robić To Co Umiem A Nie To Czego Nie Umiem...

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 lipca 2020 przez Nimplex Początkujący (460 p.)
Dzień dobry!

Chciałem wszystkich tutaj przeprosić za marnowanie czasu...

Byłem wtedy, że tak powiem świeżakiem. Okazało się, że jednak web development jest dla mnie odpowiedni i się w tym znajduje.

Pozdrawiam :)
1
komentarz 4 lipca 2020 przez NewEraOfPeace Gaduła (4,790 p.)
I tylko dlatego 4 osoby dostaną teraz pinga?
0 głosów
odpowiedź 24 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)

Podrzucam Ci dwie funkcje czasowe, które mogą się przydać:

/******** "clock_t" - zwraca czas od kiedy program zostal uruchomiony; ********/
/****** najwygodniej skonwertowac czas na sekundy (ktory zwraca funkcja) uzywajac CLOCKS_PER_SEC *******/
#include <time.h>
#include <iostream>
#include <stdio.h>
#include <sys/types.h>
#include <sys/stat.h>

void czekaj(int sekundy)
{
 clock_t koniec_czekania;
 koniec_czekania = clock() + sekundy * CLOCKS_PER_SEC;
 while (clock() < koniec_czekania) {}
}

int main()
{
 cout << "Program zamknie sie za: " << endl;

 for (int i = 5; i > 0; i--)
 {
   cout << i << endl;
   czekaj(1);
 }
 return(0);
}


/*********** "difftime" - zwraca roznice pomiedzy dwoma czasami (pomiar odcinka czasu) *************/
#include <time.h>
#include <iostream>
#include <stdio.h>
#include <sys/types.h>
#include <sys/stat.h>

/*int main()
{
    time_t start, koniec;
    int rozwiazanie;
    double roznica;

    time(& start);
    cout << "\nIle to 6 + 3 ?" << endl;

    do
    {
      cin >> rozwiazanie;
    } while (rozwiazanie != 9);

    time(& koniec);
    roznica = difftime (koniec, start);

    cout << "\nGratulacje, poprawny wynik!\nObliczenia zajely Ci: " << roznica <<  " sekund";
}

 

komentarz 24 marca 2018 przez Nimplex Początkujący (460 p.)
Czy mógłbyś mi napisać taki program w konsoli w którym by trzeba było by wpisać minuty sec godz i on by to odliczał.

Pomorzesz w napisaniu takiego czegoś prosze
1
komentarz 24 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
To nie jest zgodne z zasadami forum - tutaj nie piszemy gotowych projektów. Głownie dlatego, że niczego byś się nie nauczył.

Zacznij pisać, a w razie potrzeby na pewno ktoś pomoże.
komentarz 24 marca 2018 przez Nimplex Początkujący (460 p.)

Rozumiem

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 1,193 wizyt
pytanie zadane 1 września 2017 w C i C++ przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 824 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2019 w C i C++ przez Milo Obywatel (1,180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,321 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2021 w C i C++ przez Marak123 Stary wyjadacz (11,190 p.)

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...