• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

AVR/Arduino - co wybrać?

Cloud VPS
+1 głos
4,568 wizyt
pytanie zadane 24 czerwca 2015 w Mikrokontrolery przez Buby Pasjonat (19,590 p.)

Witam! Ostatnio przeglądałem oferty pracy dla programistów C/C++ i w znacznej większości ofert występowało wymaganie znajomości programowania kontrolerów AVR oraz język skryptowy, najlepiej Python.

Poczytałem na ten temat w internecie, jednakże moją uwagę zwróciła też płytka programowalna Arduino, którą także można programować w C++ i tworzy się na niej podobne układy - oczywiście jeśli dobrze zrozumiałem.

I tutaj pojawił się dylemat co wybrać - na początku myślałem o kupieniu zestawu startowego Arduino, koszt w internecie niecałe 200zł, gdzie znajduje się płytka programowalna i jakieś proste peryferia typu lampki LED itd. Wiadomo, zaczyna się od małych kroczków, szczególnie, że nigdy nie ciągnęło mnie zbyt mocno do elektroniki - od części teoretycznej jak coś zaprogramować, czy jak rozpisać układ bramkami logicznymi było okej, jednak brakowało mi "doświadczenia", ponieważ nigdy nie bawiłem się w rozkręcanie starych urządzeń itd.

Z drugiej strony przez te oferty pracy myślałem o książce Tomasza Francuza odnośnie programowania mikrokontrolerów oraz zakupie cześci do stworzenia własnego zestawu wg tej strony http://mikrokontrolery.blogspot.com/2011/04/jak-najtaniej-zaczac.html

Czy jest tutaj ktoś, kto posiada doświadczenie w tych sprawach i mógłbymi doradzić, co wybrać, skąd czerpać wiedzę oraz ewentualnie podpowiedzieć co kupić?

Pozdrawiam Patryk. wink

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 24 czerwca 2015 przez pewolt Mądrala (5,790 p.)
Witam

Jesli jestes leniem to kup sobie arduino a jesli chcesz sie czegos wiecej nauczyc o elektronice i miec wieksza satysfakcje to kup sobie sam mikrokontroler AVR i dobuduj do niego zasilanie programator i takie tam

Roznica miedzy arduino a samym procesorem jest taka ze w arduino jest wszystko co potrzebujesz: zasilanie programator port USB i inne porty ekran wejscie na karte SD

Podobienstwo jest jedno: arduino ma procesor AVR :D

mam nadzieje ze pomoglem
komentarz 24 czerwca 2015 przez Buby Pasjonat (19,590 p.)
Dziękuję! Czyli morał tej bajki jest taki, żebym jednak wybrał trochę trudniejszą ścieżkę z AVR. :)

Przepraszam, ale obie odpowiedzi są bardzo pomocne i nie potrafię wybrać najlepszej, dlatego obie upvotowałem.
komentarz 24 czerwca 2015 przez pewolt Mądrala (5,790 p.)
Jeszcze jedno. Jak wybierzesz trudniejsza sciezke to wyjdzie ci taniej :)
komentarz 24 czerwca 2015 przez dawidu00 Obywatel (1,010 p.)
Wiesz no tylko , że jak nie ma żadnej wiedzy na temat elektroniki , no to może mieć problemy :)
komentarz 24 czerwca 2015 przez pewolt Mądrala (5,790 p.)
a no tak..

jak bedziem mial problemy z elektronika to mozesz na mnie liczyc :)
+1 głos
odpowiedź 24 czerwca 2015 przez dawidu00 Obywatel (1,010 p.)
edycja 24 czerwca 2015 przez dawidu00

Witam osoboście polecam książki z wydawnicwa Atnel  posiadam pierwszą część i spokojnie dzięki niej i moich umiejętnościach przesiadłem się na PIC. Osoboście jeżeli miał byś inwestować w Arduino to się nie opłaca, bo masz ograniczenia. Polecam sobie zakupić książkę Pana Mirosława Kardasia i jego zestaw ewaluacyjny . A teraz powiem dlaczego warto zainwestować, masz wsparcie w postaci: forum , skype , e-maila itd . Do tego na sam początek polecam zobaczyć sobie też Pana Mirosława filmiki: https://www.youtube.com/playlist?list=PLtXXWLsA5QNg4iyOS5by5ZZT3SFUBMvr7. 

Może ceny są  duże , ale z ręką na sercu mogę polecić Ci jego ofertę i na bank zrozumiesz wszystko. 

Pozdrawiam Dawid :) 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 640 wizyt
pytanie zadane 25 października 2017 w Sprzęt komputerowy przez Lrror Bywalec (2,720 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 558 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2023 w Mikrokontrolery przez MacieKap Bywalec (2,400 p.)
+2 głosów
5 odpowiedzi 1,351 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2015 w Mikrokontrolery przez niezalogowany

93,486 zapytań

142,420 odpowiedzi

322,771 komentarzy

62,900 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...