ad 1. Jeśli mówimy o stronach komercyjnych to wg mnie nie. Już pomijając samo google to osobiście mam większe zaufanie do stron postawionych na "normalnej" domenie .pl itp. Oczywiście jest to tylko moje subiektywne odczucie, ale wydaje mi się, że wiele osób tak ma (w sensie wielu zwykłych użytkowników).
ad 2. Z moich doświadczeń wynika, że w ogóle semantyka html ma tak na prawdę mały wpływ na pozycjonowanie, a na pewno nie jest to jakiś element kluczowy. Prawdę mówiąc to robiłem nawet jakiś czas temu na jednym z portali testy i w ogóle wywaliłem słowa kluczowe, meta description itp. i mimo to wiele artków szybko windowało do pierwszych 2-3 stron google. Także wg mnie nie ma co patrzeć na html jak na narzędzie do pozycjonowania - algorytmy google są dużo mądrzejsze niż nam się wydaje i największą wartość ma unikalna i dobra treść, a nie "sztuczki".
Oczywiście nie oznacza to, aby zaniechać semantyki html i robienia wszystkiego na divach :) Semantyka jak najbardziej, ponieważ może chociażby ułatwić korzystanie ze strony na różnych urządzeniach itp.
Podsumowując staraj się na stronę patrzeć tak, aby była ona jak najlepsza dla usera, a nie dla google (dobra dla użytkownika z czasem będzie dobra i dla google :).