• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Problem z partycjami

0 głosów
779 wizyt
pytanie zadane 21 marca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez Vemu Nowicjusz (240 p.)

Był plan zainstalować ubuntu zrobiłem bootowalnego pendrive z ubuntu i przetestowałem go i wszystko działa fajnie więc pomyślałem że zainstaluje na nowej partycji, żeby mieć dwa systemy ubuntu i windows. Wchodzę w narzędzia zarządzanie dyskami jego aktualny status wygląda tak:

Natomiast gdy chcę utworzyć nową partycję  z tego nieprzydzielonego 10gb to wyskakuje mi następujący komunikat:

O co z tym chodzi i co zrobić abym mógł na tej partycji zainstalować ubuntu?

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 21 marca 2018 przez Daniel90 Pasjonat (17,970 p.)
wybrane 21 marca 2018 przez Vemu

Najlepsza
Po prostu odpal instalację ubuntu, tam wybierzesz tę niesformatowaną partycję i zrobisz z niej ext4. Powinno zadziałać.
komentarz 22 marca 2018 przez Daniel90 Pasjonat (17,970 p.)
Z tego co wyczytałem to maksymalnie na MBR można mieć 4 partycje i masz 2 opcje. Usunąć jedną i w jej miejsce postawić ubuntu lub zmienić z MBR na GPT ale wtedy format całego dysku. To czy wejdziesz w try a później install nie ma znaczenia. Musisz tak czy inaczej usunąć 1 partycję windowsa.
komentarz 22 marca 2018 przez Vemu Nowicjusz (240 p.)
Wiem że jak wejdę w try I później install nie zmieni nic z tymi parycjami ale może uda mi się przez to zainstalować wersje 16. W każdym razie wielkie dzięki za pomoc
Właśnie problem w tym, że żadnego linuxa nie zainstalujesz bo max są 4 partycje dla dysku MBR. Powodzenia :)
komentarz 22 marca 2018 przez Vemu Nowicjusz (240 p.)
A czy mógłbym jakoś usunąć tą partycje odzyskiwania? Jest ona potrzebna w ogóle?
Możesz usunąć, nie wpłynie to windowsa
0 głosów
odpowiedź 22 marca 2018 przez Marcin Siniarski Gaduła (4,420 p.)
edycja 22 marca 2018 przez Marcin Siniarski

Można tutaj użyć partycji rozszerzonej.
Dyski MBR pozwalają na tylko 4 partycje. Partycje rozszerzone zaliczją się jako podstawowe więc będziesz musiał usunąć jedną.

Mówiłeś o usunięciu partycji recovery. Można to zrobić, lecz może być niebezpiecznie gdy nagle system pada i nie posiada się kopi systemu. Usuwanie particji recovery

Jeśli chcesz "przenieść" tą partycję możesz utworzyć dysk przywracania. Partycja recovery zostaje usunięta i utworzona na pendrive/dysku USB. Utworzenie dysku przywracania

Później możesz uruchomić instalacje Ubuntu i utworzyć partycje rozszerzoną. Na niej utworzyć partycję logiczną i na niej zainstalować Ubuntu.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 679 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,344 wizyt
pytanie zadane 15 listopada 2015 w Systemy operacyjne, programy przez typowyAndrzej Nowicjusz (210 p.)

93,691 zapytań

142,610 odpowiedzi

323,215 komentarzy

63,215 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...