Wydaje mi się czasem jak czytam tego typu tematy, że te wszystkie projekty open source to powinny zniknąć i w ogóle nie powinno być żadnych frameworków, darmowych skryptów, bibliotek, bo to samo "zło". Jest w tym trochę racji, ale trzeba pamiętać, że większość możemy dowolnie konfigurować, modyfikować i z takiego Bootstrapa wywalić to co nie jest nam potrzebne czy tam wyodrębnić pewne komponety, style i tyle.
To, że większość idzie na łatwizne, przerabia gotowe szablony, dodaje całość jak leci to jest tylko i wyłącznie ich problem. Nie mam dużego doświadczenia, jednak gdy tworzyłem jakieś stronki na podstawie Bootstrapa to zawsze starałem się optymalizować kod, wywalać to co nie będzie używane itd.
W sumie to niedawno myślałem nawet nad napisaniem jakiegoś własnego frameworka css (głównie grid, jakieś podstawowe komponenty), ale jakoś jeszcze nie zacząłem... Może gdyby znalazł się ktoś chętny do pracy to można nad czymś takim pomyśleć, w celach edukacyjnych, maksymalnie prosty, użyteczny, zgodny ze standardami i oczywiście skalowalny, aby nadawał się do małych jak i dużych projektów. Tylko czy ma to sens skoro wszędzie jest już masa gotowych rozwiązań i niektórzy zaczeliby znowu narzekać i pytać czy jest sens używania skoro można coś napisać od zera... :P
Comandeer dał fajny przykład, tak w ogóle to się teraz zastanawiam czy poznawać BEM czy dać sobie z tym spokój , bo jak patrzę na coś takiego:
<aside class="bio [ wow fadeInLeft ]">
<div class="bio__avatar [ vertical flip-container ]">
<div class="bio__avatar__flipper flip-container__flipper">...</div>
</div>
</aside>
to mam spore wątpliwości. Nie wiem, ma to w ogóle sens? Gdzieś czytałem, że do nazywania klas powinno stosować się tylko myślniki, semantyczne nazwy i to powinno w zupełności wystarczyć. Co o tym sądzicie?