• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Obliczanie rezystancji zastępczej

Aruba Cloud PRO i VPS, Openstack, VMWare, MS Hyper-V
0 głosów
2,721 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2018 w Offtop przez Damian Sierocki Użytkownik (800 p.)

Siemka!

Mam problem z zadaniem nie wiem jak się do tego zabrać. 

Mam nadzieję, że wszystko widać. Chodzi o to co zrobić dalej. Bo rozumiem, że rezystory 5 i 8 połączymy w jedno szeregowo i tak samo 11 i 10. I dalej nie wiem. Pomocy :D

komentarz 21 marca 2018 przez Damian Sierocki Użytkownik (800 p.)

Może ktoś sprawdzić czy dobrze pozamieniałem i rysowałem układ ? Obliczyć to obliczę tylko muszę wiedzieć czy mniej więcej dobrze, dziękuje z góry ;)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 marca 2018 przez Dexterim Dyskutant (8,370 p.)
Zrób to wszystko od tyłu i rysuj sobie kolejne kroki to zobaczysz jak ładnie sie wszystko będzie schodzić
+1 głos
odpowiedź 20 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Zacznij od rezystorów 11 i 10, które są połączone szeregowo (a więc sumujesz ich wartości). Zamiast tych dwóch rezystorów otrzymujesz rezystancję zastępczą. Zobaczysz, że jest ona równolegle połączona z rezystorem 9.

Musisz teraz obliczyć nową rezystancję zastępczą dwóch rezystorów połączonych równolegle (dodając ich przewodności - czyli odwrotności).

W ten sposób postępuj dalej, aż uzyskasz ostateczną rezystancję zastępczą, czyli pojedynczy rezystor.
+1 głos
odpowiedź 21 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Sprawdziłem, wszystko dobrze pozamieniałeś. Tak należało postępować. W tym zadaniu jest tylko szeregowe i równoległe łączenie rezystorów, żadna inna wiedza, czy umiejętności nie są potrzebne.

R1 + R2  (połączenie szeregowe)

(R1 * R2) / (R1 + R2)    (połączenie równoległe)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,207 wizyt
pytanie zadane 18 stycznia 2016 w Offtop przez gohard69 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 109 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 126 wizyt
pytanie zadane 11 stycznia 2016 w Offtop przez Dominik Kulis Użytkownik (720 p.)

90,900 zapytań

139,572 odpowiedzi

313,905 komentarzy

60,373 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Sklep oferujący ćwiczenia JavaScript, PHP, rozmowy rekrutacyjne dla programistów i inne materiały

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...