• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Programowanie aplikacji, gier na androida.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,283 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2018 w C i C++ przez okti00 Obywatel (1,300 p.)
Witam, od pewnego czasu bardzo interesuje mnie tworzenie gier na androida, nie mam tutaj na myśli ogromnych projektów ale na początek chciałbym zrobić coś prostego, np. kulkę która omija przeszkody turlając się w przód.

Jest jednak pewne "ale" bo... nie wiem do końca jak zacząć przygodę z tworzeniem, dotychczas miałem do czynienia z tworzeniem stron internetowych z użyciem HTML, PHP, CSS, MYSQL oraz JS (zazwyczaj w js bardzo proste skrypty na kilka linijek). Jeśli chodzi o czas poświęcony na naukę (amatorską) to około 1,5 roku.

Jesteście w stanie mi coś doradzić, od czego zacząć.

Z góry dziękuje :)
komentarz 20 marca 2018 przez okti00 Obywatel (1,300 p.)
Dodam ze kilka gier zrobiłem właśnie w PHP, nie były to jakieś ogromne gry tylko takie by sobie poćwiczyć.

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 20 marca 2018 przez Snejki Stary wyjadacz (14,520 p.)
Co do aplikacji, to istnieje Apache Cordova  i ionic, które umożliwiają pisanie aplikacji na mobilne platformy właśnie przy użyciu HTML5,Css i JS.

Co do gier, to chyba najprościej nauczyć się podstaw C# i próbować coś tworzyć w Unity.
0 głosów
odpowiedź 20 marca 2018 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Aplikacje na Androida natywnie pisze się w javie lub kotlinie i czasem gdy jest to uzasadnione w C++. Najlepiej zacząć poprostu od Javy i porobić coś w Android Studio przy pomocy internetu.

Gry możesz również pisać w javie/kotlinie przy użyciu biblioteki libgdx. Możesz też użyć jakiegoś silnika np unity z c# lub UE z c++.

Pytanie raczej powinno być w dziale "Android"
komentarz 20 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Czy robiłeś jakieś próby pisania w C++ na Androida?
komentarz 20 marca 2018 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Próbowałem coś pokroju "Hello world" w opengl w c++ na androidzie a co?
komentarz 20 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Od "Hello world" wszystko się zaczyna. Później już tylko łatwiej.

Pytam dlatego, że mamy aplikację w C++, i właśnie w OpenGL (zobacz: www.enigma-open.pl), chcemy ją przenieść na platformę Android. Nie znamy Javy ani Kotlina, jest problem.
komentarz 21 marca 2018 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Jeśli wam się nie spieszy to mogę za jakiś czas z wami omówić szczegóły zlecenia i projektu. Aktualnie mam parę innych rzeczy do dokończenia i nie mam czasu.
komentarz 21 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)

Nie ma pogotowia. Dokończ spokojnie swoje projekty. Kiedy będziesz wolny, wrócimy do tematu.

Od "Hello world" wszystko się zaczyna. Później już tylko łatwiej.
 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 187 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2019 w Inne języki przez Hardwell Dyskutant (8,980 p.)
0 głosów
5 odpowiedzi 6,098 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 13,138 wizyt

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...