• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SFML: Ustosunkowanie dźwięku do poruszającego się obiektu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
186 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2018 w C i C++ przez programista171 Nowicjusz (180 p.)
Witam,
    Tworzę projekt w SFML i napotkałem na problem z dźwiękiem. Ideą moją jest kształt, który będzie przebiegał przez planszę od lewej, do prawej. Gracz ma być ustawiony na środku tej planszy, poruszający się kształt natomiast ma wydawać dźwięki.

    I teraz: chodzi mi o to, żeby przesuwający się po planszy kształt słyszeć najpierw w lewym głośniku, potem w centrum, a na końcu w prawym, aż w końcu wyjdzie poza planszę i zasięg słuchu.
    Niestety, to nie działa. Doprowadziłem ostatnio do sytuacji, w której kształt rzeczywiście się poruszał, dźwięk natomiast nie.
    Co zatem zrobiłem?
        - Sprawdziłem, czy dźwięk jest w mono - rzeczywiście był;
        - Ustawiłem odbiorcę dźwięku (słuchacza) na środku planszy: (0.f, 0.f, 0.f);
        - ustawiłem relativeToListener() na true;
        - najpierw przesuwałem kształt za pomocą move, a potem setPosition - bez skutku.

    Moja prośba: czy mógłby ktoś napisać działający kod, który będzie realizował to, co napisałem, na którym mógłbym się oprzeć w dalszych, programistycznych poszukiwaniach?
Z pozdrowieniami.
komentarz 20 marca 2018 przez draghan VIP (106,230 p.)

        - Sprawdziłem, czy dźwięk jest w mono - rzeczywiście był;

Eeeem... A nie powinien być w stereo? :)

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 242 wizyt
pytanie zadane 3 stycznia 2022 w C# przez Byczek_PL Nowicjusz (200 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 165 wizyt
pytanie zadane 18 listopada 2017 w C i C++ przez Hadamalush Obywatel (1,880 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 345 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2019 w Sprzęt komputerowy przez DarkHackus Nowicjusz (160 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...