• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Oceńcie mój mały js-owy projekcik :)

Object Storage Arubacloud
+5 głosów
563 wizyt
pytanie zadane 19 marca 2018 w Nasze projekty przez Radekol Bywalec (2,880 p.)
Jest to projekt stworzony w celach dydaktycznych. Jestem raczej niedoświadczony i szukam stażu albo pierwszej pracy. Projekt ten ma na celu pokazać na jakim poziomie jestem. Czy osoby bardziej doświadczone mogłyby mi podpowiedzieć czy takie coś może wystarczyć żeby dostać staż lub pierwszą pracę jako programista js:) Z góry dziękuję.

Link do codepen: https://codepen.io/Radekol/full/jzVero/
komentarz 19 marca 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

Czy osoby bardziej doświadczone mogłyby mi podpowiedzieć czy takie coś może wystarczyć żeby dostać staż lub pierwszą pracę jako programista js:)

Nie wystarczy.

Napisz jakiś sensowny projekt z użyciem Angulara 2+ albo Reacta i wtedy można myśleć o szukaniu pracy jako programista JS. Pomijam już kwestię dobrego orientowania się w HTML, CSS i kilku innych aspektach (w ogłoszeniach o pracę jest dokładniej opisane).

komentarz 20 marca 2018 przez Radekol Bywalec (2,880 p.)
Oki, dzięki za podpowiedź :)

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 19 marca 2018 przez ProgramistaStepek Nałogowiec (27,020 p.)
Prosty i ciekawy pomysł na grę. Co do kodu widać w nim szczątki ES6, jednak rządzi jQ. W ramach treningu proponuję przepisać tą gierkę na VanillaJS, tak abyś sprawdził swoje umiejętności w czystym języku bez dodatków.
+1 głos
odpowiedź 19 marca 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
edycja 19 marca 2018 przez ShiroUmizake

Show your code.

Ok mam.

Oceniam z tego: https://codepen.io/Radekol/pen/NYbOro

  • //creating a pop up and its elements

Wolłabym normalny jakiś render niż coś co jest budowany przez jQ.

const text = 

Czemu  przepisujesz do zmiennej?

$('<input>').attr('type','text').addClass('text').prop('disabled', true);
const time = $('<p>').addClass('timer').text('00:00');
const comment = $('<p>').addClass('comment').text('Click spacebar to start.');
const close = $('<div>').addClass('close').text('X');
const count_element = $('<h1>').addClass('counter');
const popUp = $('<div>').addClass('popUp');

prościej można:

const props = [
{ selector: '<div>', text: 'text', classCss: 'text' , props: [{'disabled': true] }
]

$(document).ready( ()=> this.buildUi());

function buildUI() {
props.forEach((prop)=> this.bindtoUI(prop));
}
function bindToUi(prop) {
// tu sie dzieje magia
// jak czegos nie ma to:
if (prop.text)
}

Ta część kodu nie mówi mi absolutnie nic co ma robić:

 for (let i=0; i<10; i++) {
        let one_tile = $('<div>').addClass('tile');
        $(popUp).prepend(one_tile);
    }

Wyrzuciłbym do innej metody. Nic mi nie mówi:

 tiles.eq(i).text(alfabet[actual_random].toUpperCase());
        tiles_value += tiles.eq(i).text();
    }
    text.prop('disabled', false);
    text.focus();

???

let timer = setInterval(function () {
          mili++;
          if (mili<10) time.text(sec+':0'+mili); 
          else  time.text(sec+':'+mili);
          if (mili === 99) {
               mili=0; 
               sec++;
          }

Nie łatwiej mu strzykiwać gotową flagę?

Porodzielaj to na sensowne metody, bo kiepsko się to czyta.

I fajnie jakbyś pokazał z githuba kod.

komentarz 20 marca 2018 przez Radekol Bywalec (2,880 p.)
Dzięki za podpowiedzi, porozdzielam to, żeby wszystko było czytelniejsze :)

link do Githuba: https://github.com/Radekoles/Faster-Typer
0 głosów
odpowiedź 19 marca 2018 przez plucins Stary wyjadacz (11,110 p.)
Gra 2 wydaje się nie działa. Z tego co rozumiem, trzeba klikać literkę, która jest prezentowana, za każdym razem jest błędna :(
komentarz 19 marca 2018 przez Radekol Bywalec (2,880 p.)
Kurczę czemu nie działa? Jak sprawdzam i testuje to wszystko śmiga ok :// :?
–2 głosów
odpowiedź 19 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Nie udało się zagrać, ponieważ na tablecie nie mam spacji ani entera. Ale aplikacja wyświetla prawidłowo w obu kierunkach. Mieszkam w Polsce, nie rozumiem po angielsku. Mogłem tylko ocenić kolory, grafikę, plastykę, estetykę, sprawdzić funkcje. Z tym wszystkim jest b.dobrze. Twoje umiejętności spokojnie wystarczają na zatrudnienie w poważnej firmie.

P.S. Jeśli miałbym coś zasugerować, to zrób jeszcze eksperymenty z tą zielenią na wejściu strony (może np. żółć, róż, lub niebieski). Najlepiej gdyby udało się pocieniować.
komentarz 19 marca 2018 przez Benek Szeryf (91,010 p.)

Mieszkam w Polsce, nie rozumiem po angielsku.

Pierwsze nie implikuje drugiego. Co więcej, skoro udzielasz się na tym forum, to znaczy że interesujesz się branżą IT, a to już niejako wymusza znajomość angielskiego, jeśli chcesz, by Twoja praca była cokolwiek warta.

komentarz 19 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Jedno nie implikuje drugiego. Nie dajmy się zwariować! Nie można językiem angielskim zastępować języka ojczystego. Nie zapominaj, że jesteśmy w Polsce, i to jest polskie forum. (Zrobione przez Polaków, dla Polaków, w języku polskim). Nawet Microsoft, jak chce sprzedać swoje produkty używa języka polskiego, mówi doskonałą polszczyzną.

Jeśli już istnieje konieczność wprowadzenia angielskiego, to trzeba to robić produkcję w wersji 2-języcznej.
3
komentarz 19 marca 2018 przez Benek Szeryf (91,010 p.)

Nie dajmy się zwariować! Nie można językiem angielskim zastępować języka ojczystego.

Nikt tak nie robi, przecież wszystkie wiadomości na forum są napisane w języku polskim. Zwariowaniem to bym nazwał korzystanie tylko z dokumentacji przetłumaczonej na język polski, tylko dlatego, że jesteśmy Polakami. To jest błędne podejście z prostego powodu, w języku polskim dokumentacja jest niekompletna i/lub błędnie przetłumaczona.

Swoją drogą Twój nick pochodzi od angielskiego słowa (i napisałeś go z błędem), a przecież żyjemy w Polsce ;)

komentarz 19 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Szanowny kolego, nie rozmawiamy o dokumentacji (choć domyślałem, że takiego argumentu użyjesz). tylko mówimy o gotowej produkcji - stronie internetowej zrobionej przez Polaka, przedstawionej na polskim forum.

Bardzo sprytnie wyciągnąłeś mój nick. Zrobiło mi się głupio, pomyślę o zmianie.

Podobne pytania

+61 głosów
32 odpowiedzi 2,649 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 254 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,959 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...