• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Praca konkursowa + Portfolio

Object Storage Arubacloud
0 głosów
354 wizyt
pytanie zadane 17 marca 2018 w Nasze projekty przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
zamknięte 18 marca 2018 przez Adrian1999
Cześć wszystkim, chciałbym was prosić o ocenę (obiektywną) dwóch wykonanych przeze mnie w całości stron internetowych. Jedną z nich jest strona którą wykonałem na konkurs ( który oczywiście już dobiegł końca, wyniki jeszcze nie znane ale. Myślę że i tak mogę pokazać stronę już ), a drugi to jest projekt mojego Portfolio (jest nie skończone, nie stworzyłem jeszcze wersji mobilnej). Chciałbym prosić o obiektywną ocenę strony ze strony funkcjonalności i wyglądu, dodam iż. Podczas tworzenia strony na konkurs, nie wzorowałem się na żadnych szablonach, i wszystko co stworzyłem jest moim własnym wymysłem, + jest / był to mój pierwszy poważny projekt w życiu. Co do portfolio, robię je już bardziej w kierunku designu, niż funkcjonalności. Jestem wdzięczny za wszelką pomoc i nakierowania, dzięki. Tu adresy : http://bielec-adrian.pl <- Konkursowa http://bielec-adrian.pl/Portfolio <- Jak sama nazwa mówi.Portfolio !

Edit // Na zdjęciu w celach humorystycznych (Tymczasowo humorystycznych), jestem ja ^^
komentarz zamknięcia: Strona jest po edycji, wszystkie odpowiedzi nie będą ze sobą spójne.
komentarz 17 marca 2018 przez xenonso Mądrala (5,160 p.)
Ogólnie fajne, ale na szerszym ekranach strona szkoły jest trochę rozwalona i ciężko się ją czyta. Co do portfolio, to czym według ciebie jest "mam doświadczenie"? Spróbuj to jakoś określić lub pogrupować od najlepiej znanych technologii do tych najmniej.

4 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 17 marca 2018 przez Velta Maniak (52,010 p.)

Nawet spoko! Plus za dostosowania dla osób niepełnosprawnych. Moim zdaniem do poprawy:

  • nieco większy margines w logu w wersji dla desktopów
  • w stopce loga są trochę ucięte i nie są wyrównane poziomo
  • odnośniki do social mediów powinny być trochę mniejsze i mieć większy odstęp między sobą
  • w portfolio warto byłoby dopisać "kliknij, aby wyświetlić szczegóły" przy doświadczeniu ;p
+2 głosów
odpowiedź 17 marca 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)
Co do portfolio to polecałbym wywalić to jQuery. Nie mówię tego dlatego, że "jQuery jest be i w ogóle", tylko dlatego, że w portfolio wg mnie lepiej pokazać, że znasz czysty JS :) Tym bardziej, że z tego co widzę to plik EnterAnimations można łatwo przepisać na vanillaJS.

Używasz sporo deklaracji let, co jest jak najbardziej na plus (że nie var), ale postaw sobie pytanie, czy na pewno wszędzie tam musi być let, a nie lepsze byłoby const? (nie analizowałem dokładnie, ale takie pytanko nasunęło mi się samo widząc tyle "letów" więc mógłbyś je dostać gdzieś na rozmowie i warto byłoby się umieć wybronić :)

Masz tam dużo addClass i removeClass z jQuery, więc poczytaj o element.ClassList i sam zobaczysz jak szybko przepiszesz to bez użycia jQuery. Do przypinania zdarzeń poczytaj o addEventListener i też łatwo pominiemy jQuery :) Tak jak pisałem, jQuery nie jest złe - zauważ, że w odniesieniu do strony konkursowej nie piszę nic o jQuery, bo np. gydbyś miał w CMS i tak to podpięte lub gdyby po prostu w projekcie było potrzebne to nie ma sensu usilnie rezygnować dla jakiś wyższych idei. Na przykład robisz stronkę wizytówkę dla fryzjera, który zażyczył sobie milion pięćset sliderków, galerii, animacji itp. więc można czasem zaoszczędzić czas i machnąć gotowce jQuery (nie oszukujmy się, czasami trzeba liczyć czas i pieniążki i jeśli ktoś da Ci 1000zł za stronę to nie będziesz siedział pól miesiąca żeby dla własnych idei zrobić wsio od zera :) ale już w większej apce za oczywiście większe pieniążki to jak najbardziej).

 

A co do tego zdjęcia humorystycznego... hmm a może mogłoby to być na stałe :)? Powiem Ci, że przyciąga od razu i jakoś tak zachęca (przynajmniej mnie) do wgłębienia się w stronę :) Pomyśl.

Te 3 bloki about me... kurcze powiem Ci, że czegoś mi tam brakuje... może jakaś grafika, sam nie wiem.

To samo te ikonki technologii... jakoś tak za pusto... Może po najechaniu (albo od razu, będzie chyba lepiej wyglądało jak będzie więcej treści) napisz coś dokładniej. Na przykład w odniesieniu do JS wymień, że znasz podstawy (albo inny poziom) ECMAScript 6, 7, 8, Promise/async, Ajax, itp. To samo np. w PHP, napisz w jakich wersjach pracowałeś, czy wiesz co jest nowego w PHP7, czy znasz np. jakieś wzorce projektowe itp. Przyciągnij czymś uwagę...

A tak generalnie to spoko i szczerze życzę powodzenia i szybkiego znalezienia fajnej pracy!
komentarz 17 marca 2018 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Dzięki wielkie za rady, ogólnie aktualnie mam 18 lat i jeszcze się uczę. Więc szukanie pracy nie będzie takie od razu, muszę się skupić na szkolę teraz trochę bo matura za rok, ale chcę powykonywać własne projekty i się uczyć na nich, portfolio zacząłem wcześniej robić by w miarę możliwości wraz z nowymi wiadomościami je upgredować, później zostanie wykonane do niego CMS, na którym będę się uczyć tworzenia zabezpieczeń. Jak i zabezpieczania strony. Już samo tworzenie portfolio dla mnie jest bardzo zajmującym zajęciem, bo łączenie tego ze szkołą i siłownią nie jest takie proste
+1 głos
odpowiedź 17 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)

Ogólnie aktualnie mam 18 lat.. Dobre!

Ogólnie Twój performance wygląda na dużo więcej. Obydwie produkcje są profesjonalne, zrobione z głową, dobrze działają i dobrze się prezentują. Strony są responsywne, dobrze sformatowane (oglądałem na 8-calowym tablecie), nie było żadnych błędów, problemów.

Skoro to ma być Twoje portfolio, zdjęcie jest jak najbardziej wskazane. Szkoda, że nic nie rozumiem, bo wszystko jest po angielsku. Czy Lublin leży na Wyspach?

Znalazłem jeden fatal error w dacie na stronie głównej szkoły: 20180223. Myślałem, że chodzi o jakiś numer dziennika.

Jeśli już tyle umiesz, w wieku 30 lat będziesz się nudził.

 

komentarz 17 marca 2018 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Skorzystałem z generatora lorem ipsum, aby zobaczyć jak wyglądać będzie "surowa strona". Tekst będę dodawać w przyszłości. Portfolio nie jest jeszcze responsywne, dzięki za słowa motywacji. A co do tego "fatal error", faktycznie nawet nie zauważyłem.
+1 głos
odpowiedź 17 marca 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

Generalnie to nie ma tragedii. Zauważyłem kilka rzeczy, które można by jakoś poprawić:

1. 

<div style="height:75.31px;">

Nie używaj inline css.

2. Przydałoby się dodać smooth scrolling, bo takie skakanie po tych sekcjach lekko irytuje.

3. 

onclick='$(this).toggleClass("on");'

Właściwie to Kolega wyżej już pisał o addEventListener i pozbyciu się jQuery to w sumie pominę dalszy komentarz na ten temat.

4. Może warto byłoby zainteresować się flexboxem zamiast floatowania.
5. Działające RWD do portfolio koniecznie.

komentarz 17 marca 2018 przez Adrian1999 Nałogowiec (34,570 p.)
Portfolio jest w robocie, tworzyłem je 10 godzin zaledwie. Do każdych z rad się zastosuje, RWD będzie wykonywane

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 590 wizyt
pytanie zadane 22 września 2021 w Nasze projekty przez jwrbel1 Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 253 wizyt
pytanie zadane 28 października 2019 w Nasze projekty przez kowalskiwwwpl Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 450 wizyt
pytanie zadane 27 września 2019 w Nasze projekty przez WojtekW Nowicjusz (130 p.)

92,539 zapytań

141,382 odpowiedzi

319,476 komentarzy

61,928 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...