• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zrobić mapkę ?

VPS Starter Arubacloud
+3 głosów
889 wizyt
pytanie zadane 7 kwietnia 2015 w Inne języki przez TsunameeV8 Początkujący (410 p.)
Witam,

Chciałbym się dowiedzieć jak zrobić element, który dałoby się przesuwać za pomocą myszki w elemencie canvas. Chodzi mi o stworzenie takiej mapki miasta. I na tym elemencie na którym będzie umieszczona mapa chcę umieszczać różne punkty ( biblioteka itd.). Wiem że zaraz padną propozycje żeby użyć google maps, ale od razu mówię nie :).  

Ps. nie wiem czy dobrze użyłem określenie canvas ale z tego co kojarzę w tym elemencie umieszcza się inne elementy w html5.

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez mgpl Obywatel (1,430 p.)

Taka mapa jest jak najbardziej możliwa do stworzenia. 

Kurs HTML5 <canvas> - na tej playliście w odcinku 46. i Drawing Aplication #1 pokazane jest jak robić coś podobnego.

Po prostu w elemencie <canvas> ładujesz mapę i dodajesz zdarzenia dla myszki. Wraz z jej ruchem (i wciśniętym klawiszem) pobierane są współrzędne, które można wykorzystac do przesuwania mapy.

Jeżeli możesz z tym poczekać do końca tygodnia to napiszę Ci takie coś.

komentarz 7 kwietnia 2015 przez TsunameeV8 Początkujący (410 p.)
A z chęcią bym zobaczył jakiś przykład :D jakbyś był tak miły, jak uda mi się ukończyć projekt to bez twojego nicku w stopce się nie obejdzie!
komentarz 7 kwietnia 2015 przez mgpl Obywatel (1,430 p.)
Chętnie zrobię taką mapę. Do końca soboty. Zaraz sobie to zanotuje, żebym nie zapomniał. Tak samo jak Ty wolę napisać coś sam, niż korzystać z gotowców :D
Wiadomo, lepiej się wtedy orientuje co gdzie i jak :D
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Wygląda bardzo ciekawie i napewno użyję tej metody do innego projektu :D , ale mi bardziej chodzi o prostrzą metodę że w canvas o wielkości np. width:600 . height:500 umieścić mapkę o wielkości np 1200x1200 i żebym mógł przesuwać to myszką :D.
+1 głos
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez kemyyyt Bywalec (2,580 p.)
Pisanie własnego systemu map trochę mija się z celem.

Czemu nie wykorzystac np. http://openlayers.org/

Łatwo prosto i przyjemnie....

Kodujesz od razu rozwiązanie a nie system który pozwoli rozwiązać ci zadanie...
Wiesz, mi też bardziej chodzi o frajdę z tworzenia, używanie jako takich gotowych elementów nie daje mi zbytnio dużo satysfakcji :) Lubię czasem się wysilić !
komentarz 7 kwietnia 2015 przez kemyyyt Bywalec (2,580 p.)
W takim układzie życzę powodzenie... :) w ambitnym planie
0 głosów
odpowiedź 7 kwietnia 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Wykorzystaj GoogleMaps :)
Dowcipnisiu ty :D

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 494 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2023 w Inne języki przez metek19a Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 1,070 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2020 w Inne języki przez borys0566 Nowicjusz (240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 583 wizyt

93,006 zapytań

141,972 odpowiedzi

321,254 komentarzy

62,345 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...