• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Perspektywy zarobkowe

Object Storage Arubacloud
0 głosów
439 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Utau Użytkownik (900 p.)
Uczę się programowania w C++/C# i głównie poszłam w SFML (C++) oraz Unity 3d (C#) i generalnie siedzę w tym programowaniu gier, ponieważ najbardziej mnie to rajcuje. Zamierzam rozwinąć wiedzę o Javie bo bardzo dobrze wspominam naukę Javy, która bardzo dobrze mi wchodziła. Uczę się Javy w kierunku poznania Androida i robienia gier w nim.

Problem w tym, ze nie wiem czy kiedykolwiek będę mogła zarobić z programowania i mając wiedzę o SFML,Unity oraz Androidowych grach. Wiem, ze drugiego Wiedzmina nie stworze stąd tez nie wiem czy kiedykolwiek zarobię z tego co tu wypisałam ? Poczytałam trochę o PHP/MySQL i dosłownie odrzuciło mnie. Technologie webowe i wszystko co jest związane z SQL/PHP/internetem....absolutnie nie! Czułam, ze ucze sie na siłe i porzuciłam to.

Czy są z tego jakieś realne perspektywy ? SFML i Unity są jedynymi bibliotekami(to pierwsze)/silnikami(to drugie), które zafascynowały mnie na całego. Poza wspomnianym Androidem z programowania ciekawią mnie tylko rzeczy związane bezpośrednio z obsługą sprzętową.

Szukam odpowiedzi na pytanie czy to mi wystarcza aby jakiś grosz zarobić i czy ewentualne przesiadki do innych bibliotek z których mozna coś zarobić będą trudne ? Nie chcę też zarabiać z tego czego nie lubię a zwłaszcza z aplikacji webowych.

Mieszkam w Warszawie. Nie mam matury(ale mam w planach ją zrobić).

24 lata.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 11 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Wszystko co robisz, co już umiesz jest jak najbardziej pożądane i na czasie, a jeszcze sprawia Ci przyjemność.  Jeśli chodzi o perspektywę bliskich zarobków, to wejdź na portal gamedev.pl tam widziałem sporo ofert pracy dla ludzi znających grafikę 3D, Unity 3D - np. do projektowania wystroju wnętrz, wszelkiego rodzaju wizualizacji produktów, mebli, etc. Są również oferty producentów gier.

Ucz się Javy /Kotlina i Androida, bo urządzenia mobilne to przyszłość, a nawet już teraźniejszość.

Zrób maturę.
0 głosów
odpowiedź 11 marca 2018 przez Modferno Początkujący (400 p.)
Web możesz robić za pomocą javy (spring mvc) / c# (asp.net), php by każdego odrzuciło. W c++ zacznij ograniać opengl / directx bo w czasach unity jedyne do czego służy sfml to stworzenie okna do opengl.
komentarz 11 marca 2018 przez marcin99b Szeryf (82,080 p.)

php by każdego odrzuciło

 Niestety mimo że pisanie czegoś w php nie jest zbyt ciekawe, przynajmniej dla mnie, to z php jest najwięcej ofert pracy i zleceń - bo mimo że sam język nie ma tylu ciekawych elementów co c# albo java, dzięki frameworkom można zrobić równie ciekawe rzeczy a postawienie tego na hostingu jest często tańsze, podobnie z szukaniem osób do pracy 

komentarz 11 marca 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

php by każdego odrzuciło

Można z czystej ciekawości zapytać dlaczego tak uważasz? Mam wręcz przeciwne zdanie i chciałbym wiedzieć co takiego jest w PHP, że niby odrzuca każdego. 

komentarz 11 marca 2018 przez marcin99b Szeryf (82,080 p.)
Wiele osób pewnie dalej nie wie o istnieniu php który nie jest html

Ale rzeczywiście, jest coś takiego, że jak się pisało w np C# i ze względu na projekt trzeba zrobić coś w PHP, czasami widać pewne różnice przez które kodu czasami jest więcej, albo wygląda w sposób, do jakiego nie jesteśmy przyzwyczajeni

Np gettery i settery, gdzie w C# piszemy {get; set;}, ewentualnie samemu definiujemy setter
A w php oba musimy napisać ręcznie

Podobnie z tworzeniem instancji obiektów w oparciu o interfejsy jakie implementują, ale to już raczej kwestia przyzwyczajenia do większego nacisku na obiektowość w C#
(nie chodzi mi o określanie jakiego typu jest argument przyjmowany przez metodę, tylko samo tworzenie instancji)

Ja np uważam że nie jest gorsze, bo można zrobić projekty na bardzo podobnym poziomie, różnica tkwi w tym robieniu pewnych elementów inaczej, co może się nie podobać każdemu - w tym mi
komentarz 11 marca 2018 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
W pełni się zgadzam z tym co napisałeś :) Każdy język jest inny, ma swoje różnice - PHP też. Nie każdemu musi się podobać, też mam języki które mnie "odrzucają" czy niezbyt się podobają, bo coś tam - indywidualne preferencje. Tym bardziej kwestia przyzwyczajeń, występuje wszędzie (nie tylko w programowaniu) i jest w pewnym sensie normalna, że się do czegoś przyzwyczajamy i później to inne jest dziwne. Ale to tylko przyzwyczajenie, jak się nad tym popracuje to nie tak trudno je zmienić.

Nie zrozumiałem jednak zdania: "php by każdego odrzuciło" jakby to była jakaś zaraza, stąd z ciekawości zapytałem na jakiej podstawie postawione jest takie stwierdzenie.

Jak sam zauważyłeś, pracy w PHP jest sporo - część to pewnie niezbyt interesujące zlecenia na Wordpressie, ale część to normalna praca przy projektach. Sam język ciągle się rozwija, ciągle powstają w nim kolejne projekty. Najpopularniejszy framework backendowy to właśnie framework napisany w PHP. Tym bardziej więc nie pasuje mi to z "odrzucaniem każdego", bo jednak ktoś w tym pisze i część pewnie nawet chwali ;)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 366 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 401 wizyt
0 głosów
3 odpowiedzi 1,284 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2019 w Offtop przez MeMeet Nowicjusz (140 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,559 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...