• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Opóżnienie dla Filter . Potrzebny callback?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
134 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2018 w JavaScript przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)

W ramch ćwiczeń, napisaliśmy typowe funkcjonalności przeznaczonych dla frameworków. Komperatorami i listing nie było problemu. Za to utknąłem na filtrowaniu:

 

Wysyłam do widoku zdarzenie input. Odpala się prosta funkcja: 

  // initFilter(e) {
  //   //var val = e.target.value;
  //   //console.log('regex', e.target.value);
  //   this.data = this.data.filter((el, val) => this.filter.filterByName(el,val));
  // }

odpala się odrazu zanim otrzyma regexa.

class Filter {
  constructor() {
    this.regExp = new RegExp();
  }

  filterByName(value, regex) {
    return value.name.includes(regex);
  }
}

no i dlatego się wysypuje wydaje mi się, że potrzebuje callback ale może jest jeszcze inne rozwiązanie. 

GIT:

https://github.com/PatrykMaternicki/BIU

komentarz 11 marca 2018 przez adrian17 Ekspert (344,860 p.)
Tak szczerze to nie za bardzo rozumiem, co to ma robić. Możesz wyjaśnić?
komentarz 11 marca 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Już Ci odpowiadam. UżytkownikA wpisuje sobie coś do inputa -> filter filtruje jsona -> wyrzuca dane dla rendera. Ale jak sobie odkomentujesz kod pobrany z gita, zauważysz że filter startuje szybciej niż nastąpienie eventu.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 11 marca 2018 przez niezalogowany

1. Nie masz tu żadnych regexów.
2. Nic się od razu nie odpala, initFilter podpięty jest pod zdarzenie input
3. Metoda filter wywołuje callback, przekazując jako drugi argument indeks elementu

// this.data.filter((el, val) => this.filter.filterByName(el,val))
this.data.filter((el, index) => this.filter.filterByName(el, index));

Do filterByName powinieneś przekazywać wartość z inputa, nie index.

komentarz 12 marca 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
1. Regex określijmy narazie nazwą potoczną, faktyczne nie opisuje tego co ma robić.

2. Tak, ale jeżeli dodasz metodę this.init(), wyrzuca Ci piękny errorlog, gdyż this.data = undefined.

3.Aaaa.. faktycznie, powinno to pomóc.

To jeszcze jedno pytanko, dlaczego ona tylko się raz odpala a nie przy każdym zdarzeniu input?
komentarz 12 marca 2018 przez niezalogowany
Odpala się za każdym razem. Problem polega na tym, że nigdzie nie przechowujesz oryginalnej listy. Przy każdym filtrowaniu nadpisujesz listę jej podzbiorem.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 280 wizyt
pytanie zadane 26 października 2017 w JavaScript przez ToTamir Nowicjusz (180 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 333 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2018 w JavaScript przez macik1423 Początkujący (480 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 149 wizyt

92,536 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...