• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jaki monitor wybrać ?

Aruba Cloud VPS - 50% taniej przez 3 miesiące!
0 głosów
951 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2018 w Sprzęt komputerowy przez Wasacz Początkujący (480 p.)
zamknięte 25 czerwca 2021 przez ScriptyChris

Hej!

Nie jestem zbyt obeznany w monitorach, dlatego chciałem tutaj zapytać,jest wiele osób doświadczonych, myślę, że mi pomożecie :)

Chcę kupić monitor do grafiki(główne nastawienie) i czasami do gry dlatego też celuje w matryce ips, mój budżet niestety jest mały bo 350 zł.

Znalazłem takie monitory:

• LG23EA63 
  • DELL P2414H
  • LG 22EA53VQ-P
  • Samsung LS24F350FHUXEN
  • Asus VS229HV
  • LG 24MA53
  • IIyama ProLite XB2380HS
  • Samsung 22" SE390H

Z góry dziękuje za pomoc :)

komentarz zamknięcia: Temat wyczerpany
komentarz 10 marca 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

Chcę kupić monitor do grafiki(główne nastawienie)

350zł na monitor dla grafiki to zdecydowanie za mało. W dodatku jeśli mówimy o nowym. 

komentarz 10 marca 2018 przez Wasacz Początkujący (480 p.)
Jak najbardziej w grę wchodzą używki i głównie o tym myślałem.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 10 marca 2018 przez Damian Sierocki Użytkownik (800 p.)

Siemka!

Po twoim poście poczytałem krótko i zrozumiale o monitorach. Czego potrzebuje monitor do grafiki komputerowej i te sprawy. Najważniejszą rzeczą jest oczywiście rodzaj matrycy tutaj IPS ( charakteryzują się bardzo dobrym odwzorowaniem kolorów i szerokimi kątami widzenia ), rzecz banalna - przekątna monitora oraz - rozdzielczość. W twoim wypadku ( monitor do grafiki ) potrzebuje w miarę jak największą przekątna monitora ( przynajmniej 23 cale ) oraz rozdzielczość ( przynajmniej full 1920x1080 ). Jasność 250 nitów standardowa ( najlepiej jak największa ). To są najważniejsze cechy do wyboru monitora do grafiki. Z twoich propozycji wybrałem pozycję drugą. A mam na myśli monitor P2414H od DELL'a. Twój budżet 350zł według mnie jest trochę zbyt mały. Dlaczego? Ponieważ do tej kwoty ciężko jest znaleźć monitor z taką matrycą. Jedyną opcją jaką znalazłem to ten monitor Monitor AOC I2080Sw, ale jego minusy to brak rozdzielczość full hd, krótki ( mała jego przekątna ) i wiele innych. Reasumując, jeżeli dysponujesz budżetem tylko 350zł, to polecam jednak uzbierać troszkę więcej i kupić coś lepszego. Tutaj wybrałem optymalny monitor przykładowo za 500zł LG 24MP58VQ-P czarny

Weź pod uwage monitory używane, myslę, że te co podałem są troche lepsze od owego AOC'a, dzięki za pomoc :)
komentarz 10 marca 2018 przez Damian Sierocki Użytkownik (800 p.)
Jak używany to już inna sprawa. Polecam olx, allegro. I u góry w poście wyjaśniłem czego potrzebuje monitor do grafiki. Jeżeli się zastosujesz do tych poszczególnych cech monitora to będzie dobrze i będziesz zadowolony. ;)

Właśnie wybrałem te najlepsze moim zdaniem i teraz mam trzy opcję do wyboru:

• IIyama ProLite XB2380HS
  • DELL P2414H
  • LG 23EA63 

Z tych opcji osobiście kupiłbym LG 23EA63. 150zł tańszy a różnicy za dużej nie ma ( mam tu na myśli przekątną i czas reakcji lepszy - przydatny do gier ).

własnie ten lg jest droższy od della 70 zł:D

Tutaj masz opcje kupna DELL'a : DELL oraz LG: LG. I z tego najlepiej bierz LG laugh

A jeżeli używki to szukaj opcji z mniejszą kwotą, pozdrawiam ;)

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 509 wizyt
pytanie zadane 30 września 2017 w Sprzęt komputerowy przez NeAst Obywatel (1,170 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 688 wizyt
pytanie zadane 18 września 2017 w Sprzęt komputerowy przez niko404 Użytkownik (910 p.)
–1 głos
2 odpowiedzi 3,217 wizyt
pytanie zadane 25 maja 2017 w Sprzęt komputerowy przez czmyk Obywatel (1,100 p.)

93,103 zapytań

142,077 odpowiedzi

321,570 komentarzy

62,445 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...