• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Instalacja Linux Fedora równolegle z Windows 10

Cloud VPS
0 głosów
1,841 wizyt
pytanie zadane 9 marca 2018 w Systemy operacyjne, programy przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)

Cześć, mam laptopa z  zainstalowanym Windows 10 i mam zamiar zainstalować równolegle Linux Fedora (tą dystrybucję bo u mnie na uczelni jest ona wykorzystywana na komputerach i jako dotychczasowy użytkownik Windowsa chcę spróbować się nią troszkę pobawić) i mam kilka pytań, wątpliwości i byłbym wdzięczny za odpowiedź:

1. Znalazłem taki filmik: How to dual boot Windows 10 and Fedora 24 / Fedora 25 i w nim pokazane jest wszystko krok po kroku tylko zastanowiło mnie to że na końcu 6m4s jest po restarcie możliwość systemu i są trzy - jakby mi ktoś mógł powiedzieć dlaczego są 2 Fedory i czy to 3 to jest Windows?

2. Mam w laptopie 2 dyski SSD i HDD i czy z jednej strony instalacja Linuxa na SSD zrobi różnicę w stosunku do HDD oraz czy to że na SSD leży Windows nie będzie przeszkadzało?

3. Czy 30 GB przestrzeni dyskowej do wygodnego użytkowania przynajmniej przez jakiś czas wystarczy? (oczywiście wszystkie programy "użytkowe", gry itp będą leżeć na Windowsie

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 9 marca 2018 przez Kamil Krzysztof Użytkownik (660 p.)
Moja rada, przy zabawie nie rób sobie syfu. Wykorzystaj VirtualBox jeśli nie zamierzasz na codzień pracować z Linuxem. Ja zainstalowałem sobie kiedyś Linuxa, no i sobie stał bo używałem Windy. A teraz pomyśl, że te same narzędzia instalujesz na Windowsie i te same na Linux (to strasznie niewygodne). Uważaj by nie zrąbać bootloadera, nie nadpisać tablicy partycji i nie rozwalić sobie dysku. Ja wszystkiego dokonałem sam :P i naprawdę można, da się :P
komentarz 9 marca 2018 przez k222 Nałogowiec (30,150 p.)
edycja 9 marca 2018 przez k222
Dzięki za radę :) w sumie rzeczywiście po zastanowieniu na razie ogarnę tego VirtualBox'a, przynajmniej nic na starcie nie popsuję, a potem jak już to będę bardziej ogarniał to zainstaluję normalnie na dysku (więc pytania nadal aktualne)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 220 wizyt
pytanie zadane 8 października 2019 w Systemy operacyjne, programy przez robertos18 Obywatel (1,120 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,035 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 684 wizyt

93,469 zapytań

142,404 odpowiedzi

322,716 komentarzy

62,852 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...