• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SFML - Platformówka

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
552 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2018 w C i C++ przez Username Obywatel (1,350 p.)
Dzień dobry,
Skieruje dzisiaj do was pytanie, czyli skąd mam się uczyć jak zrobić platformówkę?
Pytam się gdyż w internecie nie znalazłem nic co mi pomogło (niestety), a sam w SFML będzie mi ciężko. Jedyną rzeczą którą nie umiem to Vectory i inne związane w grą (Minimapa, budowa mapy). Gdzie mogę się tego nauczyć?
1
komentarz 7 marca 2018 przez Patryk Krajewski Nałogowiec (26,170 p.)
Zacznij robić to grę i będziesz googlował w międzyczasie
komentarz 7 marca 2018 przez Username Obywatel (1,350 p.)
To bym musiał wszystko googlować, zaczynając od mechaniki chodzenia
3
komentarz 7 marca 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
A myślisz, że w jaki sposób niby się inaczej tego nauczyć? Samo do głowy nie przyjdzie, trzeba szukać, myśleć, małymi kroczkami do celu.
komentarz 7 marca 2018 przez Username Obywatel (1,350 p.)
Szukam poradników do tego
4
komentarz 7 marca 2018 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
Pomyśl co chcesz zrobić, następnie rób to. Gdy nie będziesz umiał czegoś to wtedy zastanów się nad tym. Jeżeli będzie to problem natury technicznej (np. jak użyć shadera w SFML) to użyj Google, w przeciwnym razie gdy natrafisz na problem typu jak zrobić animowane menu to weź kartkę i spróbuj to sam wymyśleć. Im więcej myślisz i rozwiązujesz problemów tym bardziej się rozwijasz.
3
komentarz 7 marca 2018 przez RAD Obywatel (1,810 p.)

Jak kolegę popieram. Jak samemu nie będziesz szukał rozwiązań tylko polegał na innych. To w życiu nic nie osiągniesz. A jak sam będziesz dociekliwy, szukał sam na wszystko znajdziesz rozwiązania. To wtedy nie ma możliwości żeby ci się coś nie udało.  Musisz sam się rozwijać.

komentarz 7 marca 2018 przez Username Obywatel (1,350 p.)
Nie wiem nic na temat platformówek, jedyne co potrafię to tylko chodzenie postaci, a to jeszcze na slabym poziomie mówiąc nie agreswywnie, więc potrzebuje pomocy
komentarz 7 marca 2018 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)

Ja jeszcze dodam od siebie, że potrzeba cierpliwości. Mi jej niestety trochę brakuje. laugh

No ale pokaż to chodzenie, które już masz. Powiedz na jakiej zasadzie ono działa. Możemy pomóc Ci to jakoś ulepszyć.

komentarz 7 marca 2018 przez Username Obywatel (1,350 p.)
#include <SFML/Graphics.hpp>
#include <SFML/System.hpp>
#include <SFML/Window.hpp>

int x=100, y; //wzdloz = x

int main()
{
    sf::Texture blokk, ludz;
    blokk.loadFromFile("obiekt.png");
    ludz.loadFromFile("ludzik.png");

    sf::Sprite ludzik, blok;
    ludzik.setTexture(ludz);
    blok.setTexture(blokk);

    sf::Clock down, jump;

    sf::RenderWindow oknoAplikacji( sf::VideoMode( 640, 480, 32 ), "platformowka - test" );

    bool mom=true;

    while( oknoAplikacji.isOpen() )
    {
        sf::Event zdarzenie;
        while( oknoAplikacji.pollEvent( zdarzenie ) )
        {
            if( zdarzenie.type == sf::Event::Closed )
                 oknoAplikacji.close();

            if( zdarzenie.type == sf::Event::KeyPressed && zdarzenie.key.code == sf::Keyboard::Escape )
                 oknoAplikacji.close();

            if( zdarzenie.type == sf::Event::MouseButtonPressed && zdarzenie.mouseButton.button == sf::Mouse::Middle )
                 oknoAplikacji.close();
        }

        if(zdarzenie.type==sf::Event::KeyPressed && zdarzenie.key.code == sf::Keyboard::Up)
        {
            y=y-2;
        }

        if(zdarzenie.type == sf::Event::KeyPressed && zdarzenie.key.code == sf::Keyboard::Left)
        {
            x=x-1;
            if(mom)
            {
                mom=false;
            }
        }

        if(zdarzenie.type == sf::Event::KeyPressed && zdarzenie.key.code == sf::Keyboard::Right)
        {
            x=x+1;
            if(mom)
            {
                mom=false;
            }
        }

        if(zdarzenie.type == sf::Event::KeyReleased)
        {
            mom=true;
        }

        if(ludzik.getGlobalBounds().intersects(blok.getGlobalBounds()))
        {
            y=y-1;
        }

        if(down.getElapsedTime().asMilliseconds() >= 50)
        {
        y=y+5;
        down.restart();
        }

        oknoAplikacji.clear(sf::Color::White);
        ludzik.setPosition(x, y);
        blok.setPosition(100, 300);
        oknoAplikacji.draw(ludzik);
        oknoAplikacji.draw(blok);
        oknoAplikacji.display();

    }//end
    return 0;
}

 

komentarz 8 marca 2018 przez Username Obywatel (1,350 p.)
wiem że to żałosny kod ale inaczej nie umie

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 7 marca 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
komentarz 7 marca 2018 przez Username Obywatel (1,350 p.)
Książki raczej nie, samo to że kosztują oraz to że nie wiem co zawierają i czy odpowiedzą mi na to pytanie.
Co do githubu, z jedną stroną nic nie zrobie
0 głosów
odpowiedź 7 marca 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)

 https://www.sfml-dev.org/documentation/2.0/
http://szymonsiarkiewicz.pl/poradniki/sfml-kurs-podstawowy/sfml-kurs-dla-poczatkujacych/


Książki raczej nie, samo to że kosztują oraz to że nie wiem co zawierają i czy odpowiedzą mi na to pytanie. 
Co do githubu, z jedną stroną nic nie zrobie

W Twoim interesie leży to żebyś jednak sobie zrobił.  

komentarz 7 marca 2018 przez Username Obywatel (1,350 p.)
Mogłeś to dać w komentarzu i nie wiem co masz na myśli
komentarz 8 marca 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
W komentarzach nie odpowiada się na pytania i wydaje mi się, że wyraziłem się dość jasno.
komentarz 8 marca 2018 przez Username Obywatel (1,350 p.)
Jednak jest to odpowiedz do mojego komentarza, więc powinieneś tam napisać

Podobne pytania

–3 głosów
2 odpowiedzi 1,439 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 190 wizyt
pytanie zadane 7 lutego 2018 w C i C++ przez Username Obywatel (1,350 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 706 wizyt
pytanie zadane 13 listopada 2018 w C i C++ przez seba1711g Początkujący (350 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,086 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...