• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Projekt semestralny - gra / gra edukacyjna / aplikacja na telefon

Mały hosting, OGROMNE możliwości
+1 głos
1,158 wizyt
pytanie zadane 7 marca 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Ofca Początkujący (270 p.)
edycja 7 marca 2018 przez Ofca
Cześć, mam do zrobienia projekt semestralny na zajęcia z programowania i spośród kilku tematów najbardziej spodobały mi się dwa - gra / gra edukacyjna lub jakaś aplikacja na telefon. Niestety nie mam zielonego pomysłu, co zrobić. Zawsze miałem problem z wymyślaniem czegoś kreatywnego.

Myślałem może nad jakąś grą turową - DND / Monopoly, grą karcianą - coś jak z anime Duel Masters albo może a'la Gwint albo grą do nauki języka angielskiego - coś jak Duolingo.

Co do aplikacji na telefon, to może jakiś "klon" Whatsappa albo Quizowanie?

Sam nie wiem, może wy macie jakieś ciekawe pomysły, którymi się ze mną podzielicie? Raczej wolałbym zrobić grę niż aplikację, bo to moim zdaniem ciekawsze, ale wszystko zależy od pomysłu. Co do gry, to może to być online / offline.

Poratujecie pomysłami? Rozważę naprawdę każdą propozycję.

EIDTH:

Coraz bardziej podoba mi sie pomysł jakiejś gry karcianej, i raczej będą skłonny iść w tym kierunku, teraz tylko potrzebny mi pomysł na te gre.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 7 marca 2018 przez gremlin Dyskutant (7,600 p.)
O gry edukacyjne :D

To rzucam pomysłami:

1. Gra chemiczna w której gracz musi wskazać odpowiedni pierwiastek z tablicy Mendelejewa po jego nazwie.

2. Aplikacja na telefon z fiszkami, tworzenie własnych kategorii i w nich tworzenie prostych fiszek oraz ich nauka.

3. Quiz tematyczny (np. historia Polski/ świata).

4. Jakaś gra lub aplikacja do nauki czasowników nieregularnych (najlepiej angielskich lub niemieckich bo wszyscy się ich w szkołach uczą). Choćby zwykłe wpisz trzy formy czasownika nieregularnego "być", itd. I za każde poprawne wpisanie zbiera się punkty a przy niepoprawnym wpisaniu podpowiedź jak powinno być i brak punktów.

5. Albo łączenie słówek w pary, czyli na ekranie pokazuje się przykładowo 10 słówek polskich i 10 angielskich w losowej kolejności z wybranej kategorii i należy je połączyć, naliczany czas połączenia wszystkich słówek a każda pomyłka to +5 sekund do czasu który jest ostatecznym wynikiem gry.

To tak na szybko, jak coś mi jeszcze przyjdzie do głowy to dam znać. :)
0 głosów
odpowiedź 7 marca 2018 przez Ofca Początkujący (270 p.)
Dzięki, czekam na więcej propozycji :)

Podobne pytania

+4 głosów
1 odpowiedź 440 wizyt
+1 głos
6 odpowiedzi 4,875 wizyt
pytanie zadane 1 marca 2016 w Offtop przez sebask08 Użytkownik (510 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,081 wizyt

93,715 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,258 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...