• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kwantyfikatory

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
0 głosów
2,545 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2018 w Matematyka, fizyka, logika przez dominik17 Użytkownik (500 p.)

Uczę się kwantyfikatorów i nie rozumiem poniższego slajdu z wykładu. Czy jest w nim błąd czy źle rozumuję ?

W definicji zmiennej wolnej piszę: Zmienna x jest zmienną wolną wyrażenia wtedy i tylko
wtedy, gdy nie występuje w zasięgu żadnego
kwantyfikatora, którego wskaźnikiem jest x. 

Jeżeli w sensie logicznym rozumuję zdanie ze slajdu to rozbijam je na 2 logiczne:

p = " zmienna jest związana przez kwantyfikator ogólny, bo występuje w jego zasięgu"

i (czyli koniunkcja )

q = "W zasięgu kwantyfikatora ogólnego jest zmienną wolną".

1 zdanie jest prawdziwe bo jest z nim faktycznie związana a 2 nie jest bo będąc związaną nie może być wolną" 

Czyli p(prawda) koniunkcja q(fałsz) = zdanie nieprawdziwe. 

Powiedzcie mi proszę o co w tym chodzi ? Gdzie jest mój błąd w rozumowaniu ?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 6 marca 2018 przez Benek Szeryf (93,150 p.)
wybrane 6 marca 2018 przez dominik17

Najlepsza

Zdanie q nie jest fałszywe, bo w zasięgu kwantyfikatora ogólnego, zmienna x- jest zmienną wolną (nie wiąże się po drodze z żadnym innym kwantyfikatorem), a skoro jest bezpośrednie odwołanie do niej przez kwantyfikator, to jest ona z nim związana. Zmienna x= nie jest zmienną wolną, bo jest związana z kwantyfikatorem szczegółowym. Tak więc związanie z kwantyfikatorem szczegółowym jest bardziej wiążące niż z ogólnym i je przesłania. Innymi słowy odwołanie do zmiennej x= przez kwantyfikator szczegółowy jest po drodze do odwołania do tej zmiennej przez kwantyfikator ogólny.

komentarz 6 marca 2018 przez dominik17 Użytkownik (500 p.)
Dzięki wielkie ! W końcu wydaje mi się, że to zrozumiałem :)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 301 wizyt
pytanie zadane 20 marca 2021 w Systemy operacyjne, programy przez Halgrad Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 269 wizyt
pytanie zadane 26 grudnia 2023 w PHP przez niezalogowany
0 głosów
0 odpowiedzi 97 wizyt
pytanie zadane 8 lipca 2023 w Ruby przez whiteman808 Gaduła (4,760 p.)

93,443 zapytań

142,434 odpowiedzi

322,691 komentarzy

62,805 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

...