• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

full background video html5 - błąd

Object Storage Arubacloud
0 głosów
324 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2018 w HTML i CSS przez Waldemar Początkujący (410 p.)

Witam, mam problem z zainkludowaniem video (Chcę mieć taki efekt: https://www.airforce.com/ ), szerokość wychodzi mi dobrze ale wysokość za bardzo się rozciąga. wstawiam kod:

 

<!DOCTYPE html>
<html lang="pl">

<head>
    <meta charset="UTF-8">
    <title>przyklad1</title>
    <link rel="stylesheet" href="style.css">
    <link href="https://fonts.googleapis.com/css?family=Raleway:200,500&amp;subset=latin-ext" rel="stylesheet">
</head>

<body>
    <nav>
        <div class="menu_wrapper">
            <div class="logowrapper"><img src="img/wpawelczyk-newsite_02.png" alt="logo"></div>
            <div class="navigation">
                <ul>
                    <li><a href="#">Strona główna</a></li>
                    <li><a href="#">O mnie</a></li>
                    <li><a href="#">Portfolio</a></li>
                    <li><a href="#">Blog</a></li>
                    <li><a href="#">Kontakt</a></li>
                </ul>
            </div>
        </div>
    </nav>
    <div id="bg">
        <video autoplay muted loop id="myVideo">
  <source src="video/mountain.mp4" type="video/mp4">
  Your browser does not support HTML5 video.
</video>
    </div>
</body>

</html>

no i css:

body {
    font-family: 'Raleway', sans-serif;
    margin: 0;
    padding: 0;
}

ul {
    list-style-type: none;
    display: inline;
    font-size: 12px;
}

li {
    display: inline;
    font-weight: 300;
    text-transform: uppercase;
    margin: 25px;
    text-align: center;
}

li:hover {}

li a {
    text-decoration: none;
    color: white;
    padding: 1px;
    text-align: center;

}

li a:hover {
    color: black;
    font-weight: 500;
    background-color: white;
}

nav {
    background-color: black;
    color: white;
    text-align: center;
    letter-spacing: 3px;
    padding-bottom: 23px;

}

nav img {
    width: 15%;

}

.logowrapper {
    margin-bottom: 20px;
}

#bg {
    min-height: 100vw;
    min-width: 100vh;
    position: relative;
    top: 0;
    left: 0;
}

#myVideo {
    width: 100%;

}

 

Pozdrawiam i proszę o pomoc :)

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 4 marca 2018 przez Kamil M Bywalec (2,340 p.)
wybrane 4 marca 2018 przez Waldemar
 
Najlepsza

Spróbuj tego:

#bg {
    height: 100vh;
    width: 100%;
    overflow: hidden;
}

#myVideo {
    width: 100%;
    height: 100%;
}

 

komentarz 4 marca 2018 przez Waldemar Początkujący (410 p.)

to samo : / dodał się jeszcze odstęp nie wiem skąd, między menu, a video. W sumie dobrze by było gdyby video chowało się pod te menu, bo to może pomóc, tak mi się wydaję.

komentarz 4 marca 2018 przez Kamil M Bywalec (2,340 p.)

W takim razie nie wiem do końca jakiego efektu oczekujesz. Pobawiłem się tym trochę i zrobiłem kilka zmian. Przeanalizuj i porównaj:

        body{
            margin: 0;
        }
        
        .page-header{
            width: 100%;
            height: 100vh;
            overflow: hidden;
        }
        
        .my-video{
            width: 100%;
            height: 100%;
            object-fit: cover;
        }
        
        .page-nav{
            position: absolute;
        }
        
        ul {
            list-style-type: none;
            display: inline;
            font-size: 12px;
        }

        li {
            display: inline;
            font-weight: 300;
            text-transform: uppercase;
            margin: 25px;
            text-align: center;
        }

        li:hover {}

        li a {
            text-decoration: none;
            color: white;
            padding: 1px;
            text-align: center;
        }

        li a:hover {
            color: black;
            font-weight: 500;
            background-color: white;
        }

        nav {
            background-color: rgba(0, 0, 0, 0.5);
            color: white;
            text-align: center;
            letter-spacing: 3px;
            padding-bottom: 23px;
            width: 100%;
        }

        nav img {
            width: 15%;

        }

        .logowrapper {
            margin-bottom: 20px;
        }
<body>
    <header class="page-header">
        <nav class="page-nav">
            <div class="menu_wrapper">
                <div class="logowrapper"><img src="logo.svg" alt="logo"></div>
                <div class="navigation">
                    <ul>
                        <li><a href="#">Strona główna</a></li>
                        <li><a href="#">O mnie</a></li>
                        <li><a href="#">Portfolio</a></li>
                        <li><a href="#">Blog</a></li>
                        <li><a href="#">Kontakt</a></li>
                    </ul>
                </div>
            </div>
        </nav>
        <video autoplay muted loop class="my-video">
            <source src="work.mp4" type="video/mp4">
            Your browser does not support HTML5 video.
        </video>
    </header>
</body>

Efekt u mnie (bez scrollbara):

+1 głos
odpowiedź 4 marca 2018 przez votedvenus Nowicjusz (160 p.)
"wysokość za bardzo się rozciąga"

chodzi ci o to że musisz scrolować stronę aby widzieć cały film?

dla elementu bg ustawiłeś wysokość 100vh co oznacza że jego wysokość jest równa 100% wyświetlanego przez przeglądarkę ekranu niezależnie od tego gdzie się element znajduje

ponieważ nad video znajduje się nav który już zajmuje pewną wysokość to video schodzi poniżej ekranu.

w linku przez ciebie podanym zwróć uwagę że ich panel nawigacyjny jest na pozycji absolutnej czyli jego ustawienie nie wpływa na inne elementy( można tak nakładać na siebie boxy )

Spróbuj działać na pozycjach ewentualnie zmniejsz wysokość video tylko przy zmienianiu wysokości nie ustawisz jej dla wszystkich rozdzielczości więc polecam pierwszy sposób
komentarz 4 marca 2018 przez Waldemar Początkujący (410 p.)
Dzięki za odpowiedzi obaj mieliście rację, pozdrawiam :-) problem rozwiązany

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 617 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 142 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2017 w HTML i CSS przez adikpl Użytkownik (660 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 317 wizyt
pytanie zadane 21 maja 2021 w HTML i CSS przez Piotrek G Nowicjusz (160 p.)

92,568 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,638 komentarzy

61,957 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...