• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ksiązka C++ zad

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
597 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2018 w C i C++ przez Vemirez Początkujący (270 p.)
Jestem akutalnie na 15 odcinku pana Mirosława Zelenta.Jaka książke z zadaniami dopasowanymi do poziomu polecacie myślalem nad książką Stephena Prata Język C++ ale nie wiem czy to dobry wybór
komentarz 2 marca 2018 przez Vemirez Początkujący (270 p.)
chodzi mi o nauke programowania jeśli posiada kurs to dobrze bo zawsze dowiem sie cos nowego ale czy te zadania są zrozumiale i dobrze skonstruowane bo te na spoju teraz są mało zrozumiale.Pozatym niedługo kończe kurs u pana Mirosława.
komentarz 2 marca 2018 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
W książce Język c++ masz zadania nie tyle z algorytmiki i bardzo trudnymi problemami do zrealizowania jak to jest na spoj'u co bardziej ze znajomości samego języka programowania. Np. wymyślone tu na szybko przeze mnie zadania zadania w stylu:

1.Napisz funkcje która przyjmuje wskaźnik na obiekt string. Tworzy dynamicznie tablicę char'ów z odwróconą kolejnością liter w stringu i zwraca wskaźnik na nią.

2. Zastąp tu tablicę elementów typu double obiektem std::array...

3. Napisz klasę abstrakcyjną która...... itd.

Oczywiście przed każdymi zestawami zadań masz rozdział który wszystkie te pojęcia wyjaśnia. Bardziej jest tam więcej czytania niż zadań.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 2 marca 2018 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
Ja korzystam z książki c++ Szkoła programowania Stephena Prat'y. Zdecydowanie ją polecam, ucząc się z niej poznasz c++ bardziej dogłębnie. Problem jest tylko taki że ty szukasz książki z zadaniami a ona chociaż je posiada to jest to bardziej cały kurs c++ a nie typowo zbiór zadań. No chyba że cię źle zrozumiałem...

O jakie zadania ci chodzi? Algorytmiczne? Jeśli tak to polecane są takie tytuły:

https://helion.pl/ksiazki/algorytmy-bez-tajemnic-thomas-h-cormen,algbet.htm#format/d - sam jej jeszcze nie mam ale są na jej temat dość dobre opinie i  planuje ją kupić.

https://helion.pl/ksiazki/python-c-javascript-zadania-z-programowania-marek-lulinski-gniewomir-sarbicki,pycjsz.htm#format/d - ponownie ją dopiero zamierzam kupić, poleca ją jednak mi mój nauczyciel ;) Z grubsza ją przeglądałem, zadania są tu na początku bardzo proste a potem trudniejsze, są tu też ich implementacje w trzech różnych językach programowania. Na bazie zdobytej wiedzy masz za zadanie tworzyć różne własne projekciki. Książka jest też dobra gdy chcesz poznać "zupełne podstawy podstaw" danego języka.
komentarz 2 marca 2018 przez Jakub 0 Pasjonat (23,120 p.)
Tej nie znam
0 głosów
odpowiedź 2 marca 2018 przez Vemirez Początkujący (270 p.)
Ok dzieki za pomoc.
0 głosów
odpowiedź 2 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)

Na pewno przyda się też książka:

Karol Kuczmarski  Kurs C++

Jest napisana w b.przystępny sposób, jest sporo zadań w każdym dziale. Pobierz z internetu (format PDF).

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 201 wizyt
pytanie zadane 9 grudnia 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez KonDZIKs Bywalec (2,770 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 649 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 165 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2019 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Shimeo7 Obywatel (1,910 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,624 komentarzy

61,956 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...