• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kolejność funkcji

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
225 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2018 w C i C++ przez fafa194 Początkujący (270 p.)

Cześć i czołem! Pisałem wcześniej pewien program i napotkałem pewien błąd no i z racji iż nie potrafiłem go rozwikłać, napisałem inny prosty program na podobnej zasadzie i znowu ten problem 
Wydaje mi się, że jest to kwestia "pozycji" funkcji. 
Czyli ta która jest napisana wyżej nie może odwoływać się do tej która jest napisana "Niżej". - to takie moje amatorskie odkrycie xD 

Ja nowy w te klocki troche.

    void newAdd()
    {
    string imie, nazwisko;
    cout << "Imie:";
    cin >> imie;
    cout << "Nazwisko:";
    cin >> nazwisko;
    cout << "Wiek:";
    cin >> wiek;
    plik.open("EmployersList.txt", ios::out | ios::app);
    plik <<"Imie:" <<imie << endl;
    plik <<"Nazwisko:"<<nazwisko << endl;
    plik <<"Wiek:"<<wiek << endl;
    plik <<"-----------" << endl;
    plik.close();

    personelList();
    }

Tutaj pojawia się problem:   main.cpp|26|error: 'personelList' was not declared in this scope

Ale gdy już przełożę funkcję "personelList()" ponad funkcję  "newAdd" (Tzn w kodzie napisze ja jako pierwszą)
 

    void personelList()
    {
        string linia;
        int nr=1;
        plik.open("EmployersList.txt", ios::in);
        while (getline(plik, linia))
        {
            cout << nr <<linia << endl;
            nr++;
        }
        plik.close();

    cout << "1.Dodaj pracownika" << endl;
    cin >> wybor;
    if (wybor== '1')  {system("CLS"); newAdd();}

    }


Wtedy pojawia się: main.cpp|24|error: 'newAdd' was not declared in this scope|

Może ktoś mi wytłumaczyć o co chodzi albo lepiej,  odesłać do jakiegoś linku gdzie poczytam o tym zjawisku? :D

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 2 marca 2018 przez Snejki Stary wyjadacz (14,520 p.)
wybrane 2 marca 2018 przez fafa194
 
Najlepsza
Zobacz prototypy funkcji
komentarz 2 marca 2018 przez fafa194 Początkujący (270 p.)
Ok tyle mi wystarczyło, błąd bardzo podstawowy o którym wcześniej się nasłuchałem w kursie aż mi wstyd.

Dzięki.
0 głosów
odpowiedź 2 marca 2018 przez Arkadiusz Sikorski Pasjonat (20,160 p.)
edycja 2 marca 2018 przez Arkadiusz Sikorski

Przed obiema funkcjami zadeklaruj najpierw te funkcje:

void newAdd();
void personelList();

Wtedy kompilator będzie wiedział zawczasu, co oznacza newAdd i personelList.

–2 głosów
odpowiedź 2 marca 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Spróbuj z linii 15. usunąć: system (CLS).

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 867 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 266 wizyt
pytanie zadane 9 października 2017 w C i C++ przez Dordonmegazordon Początkujący (350 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 94 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2016 w C i C++ przez Maciek123233 Gaduła (3,400 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,100 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...