• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Baza danych portalu matematycznego i generowanie zadań - koncepcja

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
251 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2018 w SQL, bazy danych przez Rascal Początkujący (250 p.)

Witam wszystkich :)

Chciałbym się podzielić z wami moją koncepcją strony matematycznej z bazą danych, i dostać od was informację zwrotną czy wykorzystana przez mnie koncepcja jest dobra czy też można coś zmienić uprościć.  Może na początku kilka słów o stronie. 

Zadania są pobierane z bazy danych, każda tabela odpowiada działu z matematyki. Każdy dział posiada konkretne zadania. Poniżej tabela z zadaniami dla liczb rzeczywistych.

(TABELA 1)

Po zalogowaniu każdy użytkownik będzie mógł sprawdzić czy jego odpowiedź jest dobra, zła, czy też pozostawiona bez odpowiedzi, w tym celu musiałem utworzyć kolejną tabelę z rezultatem odpowiedzi dla każdego użytkownika.  Gdzie:

0 - brak odpowiedzi

1 - dobrze

2 - źle

W tabeli poniżej jako klucz podstawowy zdefiniowałem iduser.

(TABELA 2)

Utworzona relacja między tabelami jest to relacja 1:1. 

(TABELA 3)

Stronę można przejrzeć na http://matkat2.prv.pl/  . UWAGA JEST MOCNO niedopracowana gdyż potrzebuję właśnie potwierdzenia iż moja koncepcja strony jest koncepcyjnie dobra. Jeśli ktoś chce się zalogować to loigin: ania hasło: ania  teraz kilka pytań do was do których nie mam odpowiedzi:

1. Nie do końca jestem pewien czy dobrze rozwiązałem sprawę z relacyjnością i tabelami, założeniem było jak najmniej tabel, niestety prawdopodobnie żeby zweryfikować czy użytkownik odpowiedział dobrze i strona zapisała jego odpowiedź, jest stworzenie nowej tabeli z stanami odpowiedzi (tabela.2).

2. Po zarejestrowaniu nowego użytkownika chciałbym (nie nie wiem czy jest fizycznie taka możliwość czy też trzeba to dopisać w kodzie) aby w każdej tabeli (TABELA 2) idusera było automatycznie utworzone. Póki co poradziłem sobie kodem:

$mysql_connect->query("INSERT INTO logowanie VALUES (NULL,'$nick','$pass_hash','$email')") && $mysql_connect->query("INSERT INTO odpliczbyrzeczywiste(iduser) SELECT iduser FROM logowanie WHERE uzytkownik='$nick'"

Gdy będę mieć 20 działów (TABELA 1) to analogicznie 20 tabeli z stanami odpowiedzi (TABELA 2) przez co będę musiał zapętlić w jakiś sposób zapytanie do baz danych aby utworzył mi rekord z idusera. I tutaj pytanie czy da się takiego rozwiązania uniknąć i czy jest na to prostszy sposób?

 

Z góry przepraszam jeśli coś jest niejasne.

 

Pozdrawiam

 

 

komentarz 4 marca 2018 przez rot18ru Bywalec (2,100 p.)
Według mnie tutaj lepiej sprawdziłaby się baza noSQL.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 4 marca 2018 przez Rascal Początkujący (250 p.)
odświeżam temat

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 152 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 187 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2021 w Sieci komputerowe, internet przez Bandit Nowicjusz (130 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 326 wizyt
pytanie zadane 29 kwietnia 2020 w Ogłoszenia, zlecenia przez Morder Nowicjusz (220 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,079 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...