• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pętla w JavaScript

Object Storage Arubacloud
0 głosów
286 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2018 w JavaScript przez facho123 Nowicjusz (120 p.)
edycja 28 lutego 2018 przez facho123
Ogarnął by mi ktoś zadanko z JavaScripta ?
xD
komentarz 28 lutego 2018 przez Jedras Maniak (54,860 p.)
Nigdy nie usuwaj treści posta.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 28 lutego 2018 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
zacznijmy od 2 powtarzajmy do póki liczba nasza jest mniejsza lub równa 100.I liczba rośnie o dwa(tzn i=i+2).Natomiast w ciele pętli będzie. w(to wynik)=w+i
komentarz 28 lutego 2018 przez facho123 Nowicjusz (120 p.)
for(var i = 1; i <= 100; i++){

  if(i % 2 != 0) continue;

  document.write(i + " ");

}

takie cos narazie wykminiłem
komentarz 28 lutego 2018 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
ale po co się tak męczyć przecież parzysta liczba jest co druga...

for(var i = 2; i <= 100; i=i+2)
komentarz 28 lutego 2018 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
https://codepen.io/DorianBajorek/pen/KQJKed

Zobacz sobie i porób jakieś testy i ogarniesz szybko jak działa :D
+1 głos
odpowiedź 28 lutego 2018 przez Velta Maniak (52,010 p.)
var suma = 0;
for(i = 2; i <= 100; i += 2) suma += i;

Tak najszybciej. ;p

komentarz 28 lutego 2018 przez facho123 Nowicjusz (120 p.)
Dziena :D
5
komentarz 28 lutego 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Jeśli już chcemy szybciej to może w ogóle bez pętli :)

const sum = n => (n*n+2*n)/4;

sum(100);  //2550
sum(1000); //250500

 

komentarz 28 lutego 2018 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
tutaj to już widać ten profesjonalizm...Świetny sposób Panie Tomku
1
komentarz 28 lutego 2018 przez Tomek Sochacki Ekspert (227,510 p.)

Świetny sposób Panie Tomku

Z tym to bym uważał... tutaj napisałem to tak bardziej dla ciekawości. W kodzie produkcyjnym zawsze warto wziąć pod uwagę również czytelność kodu. Kod z pętlą można by pozostawić bez żadnego komentarza, moja funkcja bez odpowiedniego komentarza opisującego co robi byłaby zła, ponieważ nie każdy od razu dostrzeże jej cel. Także warto czasem kombinować jeśli np. operowalibyśmy na dużych liczbach, ale trzeba pamiętać wtedy o odpowiednim komentarzu :)

komentarz 28 lutego 2018 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)
Rozumiem,dziękuję za informację :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 679 wizyt
pytanie zadane 18 sierpnia 2021 w JavaScript przez adek236 Nowicjusz (180 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 366 wizyt
pytanie zadane 1 maja 2021 w JavaScript przez mialbiaek Użytkownik (510 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,638 wizyt
pytanie zadane 7 lipca 2018 w JavaScript przez Kamil Batorski Obywatel (1,870 p.)

92,568 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,622 komentarzy

61,954 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...