• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Parser PHP ?

0 głosów
154 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2018 w PHP, Symfony, Zend przez Kamil Jarzyna Użytkownik (940 p.)

Planuje napisać obiektowo stronę (MVC) i mam pytanie, które wydaje się proste, niestety nie umiem sobie z nim poradzić. Otóż załóżmy, że mam taki template. Planuje napisać ten obiekt (div z pic) obiektowo, tzn. "Contact US" to ma być nazwa podstrony (np. strona.pl/kontakt.php, przy czym pomijam aspekt koncowek, beda w htaccess usuwane). Jak to zdefiniować, żeby na każdej stronie była inna nazwa (nazwa podstrony) bo już np. strona.pl/sklep-z-zabawkami będzie problem, potrzebowałbym kodu, który parsował by url tak, że z linku tworzyłby tekst "sklep z zabawkami"

Oprócz contact us mam też hiperłącze (Home), z tym akurat nie będę miał problemu, zrobię odpowiedniego define jako url głównej strony.

 

 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 28 lutego 2018 przez efiku Szeryf (75,020 p.)

To czego szukasz to system szablonów. 

Poszukaj przykłady jak wykorzystać Twig.

Bo to jest obecnie najbardziej popularny i wspierany template engine.

komentarz 28 lutego 2018 przez Tomek Sochacki Mędrzec (188,580 p.)
a tak z czystej ciekawości jak tam się ma wykorzystanie Smarty? Dawno już nie robiłem nic w PHP, ale pamiętam, że parę lat temu właśnie na tym pracowałem wraz z CodeIgniter, a i w SugarCRM też było Smarty (a przynajmniej w jego ówczesnej wersji, bo teraz już w tym nic nie robię).
komentarz 28 lutego 2018 przez Kamil Jarzyna Użytkownik (940 p.)

Ja takich zaawansowanych programów i frameworków nie używam :D

Chodzi mi po prostu o skrypt, który będzie przetrwarzał url przeglądanej strony i usuwał główną domenę (strona.pl/kontakt-z-nami   ---> kontakt-z-nami) a następnie parsował następny ciąg znaków (kontakt-z-nami    --->kontakt z nami)

komentarz 28 lutego 2018 przez Ehlert Mędrzec (167,680 p.)
@Tomasz Sochacki jest, niby dalej rozwijane. Twig jednak to lepsze rozwiązanie. W przeklętym Sugarze zdaje mi się, że jest i było Handlebars.js.

@Kamil Jarzyna to zainstaluj sobie WordPressa, tam masz wszystko gotowe. Szkoda życia na takie wynalazki do których dążysz.
komentarz 28 lutego 2018 przez efiku Szeryf (75,020 p.)

@Tomek Sochacki, Twig posiada dużo bardziej przyjemne API do budowania własnych funkcji, przetwarzania szablonów i optymalizacji pod kontem cache. O Wiele przyjemniej się przy tym pracuje, a też w Smarty robiłem ;P (Nie wróciłbym)

komentarz 28 lutego 2018 przez Tomek Sochacki Mędrzec (188,580 p.)
W sugar kojarzę, że był właśnie Smarty (ale coś mi się kojarzy, że w kolejnych wersjach mieli przejść właśnie na Handlebars), kiedyś coś tam w nim musiałem porobić, ale to już dawno było i taka mała poboczna robótka.

Trochę jednak potem pracowałem ze Smarty ale w sumie głównie dlatego, że po prostu się przyzwyczaiłem i niezbyt chciało mi się przenosić :) Teraz odkąd wszedłem w node do API i React na froncie to już nie korzystam z szablonów serwerowych więc tak bardziej z ciekawości pytałem jak to teraz wygląda.
0 głosów
odpowiedź 8 marca 2018 przez pgrono Nowicjusz (180 p.)
function parse ($str)
{

return str_replace("-", " ", $str);

}

echo parse("sklep-z-zabawkami");

url możesz pobrać z tablicy $_SERVER

ale generalnie to nie tak się to powinno robić :P

 

 

 

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 82 wizyt
pytanie zadane 24 marca 2018 w PHP, Symfony, Zend przez Kamil Jarzyna Użytkownik (940 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 61 wizyt
pytanie zadane 5 marca 2018 w PHP, Symfony, Zend przez Kamil Jarzyna Użytkownik (940 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 90 wizyt
pytanie zadane 17 lipca w Python, Django przez Jakub 0 Stary wyjadacz (13,240 p.)
Porady nie od parady
Publikując kody źródłowe korzystaj ze specjalnego bloczku koloryzującego składnię (przycisk z napisem code w edytorze). Nie zapomnij o ustawieniu odpowiedniego języka z rozwijanego menu oraz czytelnym formatowaniu kodu.Przycisk code

66,451 zapytań

113,207 odpowiedzi

239,680 komentarzy

46,704 pasjonatów

Przeglądających: 260
Pasjonatów: 13 Gości: 247

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...