• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Suma n-wyrazów ciągu określonego wzorem

Object Storage Arubacloud
0 głosów
785 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2018 w C i C++ przez janusz1 Początkujący (330 p.)

Pytanie to oblicz sumę n-wyrazów ciągu określonego wzorem; program na obliczanie n-tego wyrazu już mam, ale jak zrobić sumę? To co już mam. Proszę o jakieś dokończenie bo kompletnie nie wiem jak się za to zabrać.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 28 lutego 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)
wybrane 28 lutego 2018 przez janusz1
 
Najlepsza
Jeśli rozwiązanie ma być "brutalne" to:

1. Zapytaj o ilość wyrazów z ciągu które masz sumować.

2. Inicjuj sumę na 0.

3. Napisz pętlę która będzie iterowała do ilości wyrazów z kroku 1'ego i sumowała wyniki.

4. Wyświetl wynik.

Jeśli drogą nieco bardziej... przemyślaną, sprawdź do jakiej wartości sumy zbliżasz się z każdym krokiem algorytmu :-)
komentarz 28 lutego 2018 przez janusz1 Początkujący (330 p.)
"3. Napisz pętlę która będzie iterowała do ilości wyrazów z kroku 1'ego i sumowała wyniki."
Przepraszam, czy mógłbym poprosić o napisanie tego kroku tak jak ma być już w c++, wiem, że to pewnie banalne, ale mam duże zaległości, a potrzebuję to na jutro (a w sumie już na dziś)
komentarz 28 lutego 2018 przez janusz1 Początkujący (330 p.)
Przepraszam bardzo, wiem, że jestem do niczego, ale nie mogę tego zrobić, próbuję od godziny i nic mi nie wychodzi :(
komentarz 28 lutego 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

Pseudo kod:

int valCounter = readValCounterFromConsole();
float sum = 0;
for(int i = 0; i < valCounter; ++i) {
    sum = sum + calcFunction(i + 1);
}
showSum(sum);

Funkcje napisz sam. Ten pseudo-kod napisany jest naprawdę "boleśnie-szkolnie" i dość "liberalnie" :-)

komentarz 28 lutego 2018 przez janusz1 Początkujący (330 p.)
CZyli ma być do tego jeszcze jedna funkcja? Ja już nie łapię... Mam coś wykasować z tego co już mam zrobione?
komentarz 28 lutego 2018 przez janusz1 Początkujący (330 p.)
Albo po prostu czy mógłbym poprosić o napisanie tej funkcji o której Użytkownik wspomniał?
komentarz 28 lutego 2018 przez mokrowski Mędrzec (155,460 p.)

Ok, litość zadziałała :-/ Napisane "boleśnie szkolnie" ale tak abyś zrozumiał. Pewnie nie polecisz forum "marketingiem szeptanym", znajdę Cię i zadenuncjuje (żart) :-)

#include <iostream>

float ciag(int n)
{
    float wynik = 0.0;
    if(n == 1) {
        wynik = 1.0;
    } else if(n == 2) {
        wynik = 0.5;
    } else {
        wynik = -ciag(n - 1) * ciag(n - 2);
    }
    return wynik;
}

int pobierzIloscWyrazow()
{
    int ile = 0;
    std::cout << "Podaj ile wyrazów ciągu mam sumować: ";
    std::cin >> ile;
    return ile;
}

float obliczSumeWyrazowCiagu(int n)
{
    float suma = 0.0;
    for(int i = 0; i < n; ++i)
    {
        suma += ciag(n + 1);
    }
    return suma;
}

void pokazSumeWyrazow(float suma, int n)
{
    std::cout << "Suma dla " << n << " wyrazów ciągu wynosi: ";
    std::cout << suma << '\n';
}

int main() 
{
    float suma = 0.0;
    int ileWynikow = pobierzIloscWyrazow();
    suma = obliczSumeWyrazowCiagu(ileWynikow);
    pokazSumeWyrazow(suma, ileWynikow);
}

Uwaga: O tej porze nie biorę odpowiedzialności na poprawność obliczeń. To TY masz rozumieć!!!

komentarz 28 lutego 2018 przez Beginer Pasjonat (22,110 p.)
Jak na tę porę nocy masz jeszcze niezły humor. Jestem ostatnim człowiekiem, który chciałby go zepsuć, ale ten program nie będzie dobrze działać.

P.S. W szczególności, nie trzeba .pytać o liczbę wyrazów ciągu do zsumowania,  ponieważ program ma zsumować wszystkie - czyli: n.

"Szkolny" sposób rozwiązania kodu nie jest żadną ujmą  - a zaletą, bo autor pytania jest właśnie na takim etapie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 450 wizyt
pytanie zadane 28 lutego 2018 w C i C++ przez janusz1 Początkujący (330 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 150 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2018 w C i C++ przez MrRed Nowicjusz (160 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,119 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2018 w C i C++ przez adamus Użytkownik (860 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...