• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Komenda 'webpack' - problem z kompilacją

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,015 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2018 w JavaScript przez kralcz88 Obywatel (1,810 p.)
var path = require('path');

module.exports = {

    entry: path.resolve(__dirname, 'src') + '/app/index.js',
    output: {
        path: path.resolve(__dirname, 'dist') + '/app',
        filename: 'bundle.js',
        publicPath: '/app/'
    },
    module: {
        loaders: [
            {
                test: /\.js$/,
                include: path.resolve(__dirname, 'src'),
                loader: 'babel-loader',
                query: {
                    presets: ['react', 'es2015']
                }
            },
            {
                test: /\.css$/,
                loader: 'style-loader!css-loader'
            }
        ]
    }
};

Mam problem z kompilacją. Po wpisaniu komendy webpack pojawia się błąd:

Invalid configuration object. Webpack has been initialised using a configuration object that does not match the API schema.
 - configuration.module has an unknown property 'loaders'. These properties are valid:
   object { exprContextCritical?, exprContextRecursive?, exprContextRegExp?, exprContextRequest?, noParse?, rules?, defaultRules?, unknownContextCritical?, unknownContextRecursive?, unknownContextRegExp?, unknownContextRequest?, unsafeCache?, wrappedContextCritical?, wrappedContextRecursive?, wrappedContextRegExp?, strictExportPresence?, strictThisContextOnImports? }
   -> Options affecting the normal modules (`NormalModuleFactory`).

Czy ktoś wie co może być przyczyną? Postępuję zgodnie z tutorialem na YT, dokładnie krok po kroku, ale mimo wszystko pojawia się błąd.

1
komentarz 26 lutego 2018 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Którą wersję webpacka masz? Podaj link do tego tutoriala na YouTube - może masz inną wersję niż autor filmiku.

Podałeś property "loaders", które jest nieznane:

unknown property 'loaders'.

komentarz 27 lutego 2018 przez kralcz88 Obywatel (1,810 p.)

Podaję link to tutoriala: https://www.youtube.com/watch?v=f7TmMBMLJ90&index=3&list=PL4cUxeGkcC9i0_2FF-WhtRIfIJ1lXlTZR

A u siebie mam zainstalowaną najnowszą wersję nodejs, a webpacka zainstalowałem poprzez poprzez komendę npm install webpack webpack-dev-server. Nie mam teraz możliwości sprawdzić jaka wersją się zainstalowała, ale zakładam że najnowsza.

 

komentarz 27 lutego 2018 przez kralcz88 Obywatel (1,810 p.)

@Tnifey,

Są małe różnice w konfiguracji pomiędzy moim plikiem, a tym co przesłałeś w linkach. Ale nie potrafię znaleźć przyczyny błędu. Masz jakiś pomysł?

 

2
komentarz 27 lutego 2018 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)

jeśli zamienisz 

    module: {
        loaders: [

na 

    module: {
        rules: [

powinno zadziałać. Gdy instalujesz coś poleceniem npm install wersja zainstalowanej paczki powinna zapisać się w pliku package.json jeśli nie masz takiego pliku powinieneś go stworzyć w folderze z swoim projektem poleceniem npm init

komentarz 27 lutego 2018 przez kralcz88 Obywatel (1,810 p.)
Zamiana loaders na rules pomogła :) Teraz komenda webpack robi co powinna. Dziękuję za pomoc!

Jak wspomniałem wcześniej postępuje zgodnie z tutorialem więc dlaczego u autora filmu wszystko działało, a u mnie nie?
komentarz 27 lutego 2018 przez kralcz88 Obywatel (1,810 p.)

@rafal612b, Może i w tej kwestii coś doradzisz?

webpack-dev-server nie działa - przesyłam błąd z npm + konfigurację

//package.json

...  
"scripts": {
    "test": "echo \"Error: no test specified\" && exit 1",
    "start": "npm run build",
    "build": "webpack -d && webpack-dev-server --content-base src/ --inline --hot --port 8080"
  },
....

Następnie komenda npm start i na koniec pojawia się błąd 

WARNING in configuration
The 'mode' option has not been set. Set 'mode' option to 'development' or 'production' to enable defaults for this environment.
i 「wdm」: Compiled with warnings.

 

Hash: 4333b0e8da46a46875ad
Version: webpack 4.0.0
Time: 1219ms
Built at: 2018-2-27 22:16:47
    Asset      Size  Chunks             Chunk Names
bundle.js  3.26 KiB    main  [emitted]  main
Entrypoint main = bundle.js
[./src/app/index.js] 57 bytes {main} [built]
(node:5676) DeprecationWarning: Tapable.plugin is deprecated. Use new API on `.hooks` instead
Project is running at http://localhost:8080/
webpack output is served from /
Content not from webpack is served from C:\Users\Rafal\Desktop\Coding\The Net Ninja - React tutorial\react-playlist\src ‼ 「wdm」: Hash: c24ff8816d24aa515c94
Version: webpack 4.0.0
Time: 21941ms

Built at: 2018-2-27 22:17:01
    Asset     Size  Chunks             Chunk Names
bundle.js  147 KiB       0  [emitted]  main
Entrypoint main = bundle.js
   [0] (webpack)/hot/log.js 1.03 KiB {0} [built]
   [1] (webpack)/hot/emitter.js 77 bytes {0} [built]
   [4] ./src/app/index.js 57 bytes {0} [built]
   [5] (webpack)/hot/log-apply-result.js 1.31 KiB {0} [built]
   [6] (webpack)/hot/dev-server.js 1.66 KiB {0} [built]
   [8] (webpack)/hot sync nonrecursive ^\.\/log$ 170 bytes {0} [built]
  [12] ./node_modules/ansi-html/index.js 4.16 KiB {0} [built]
  [13] (webpack)-dev-server/client/overlay.js 3.58 KiB {0} [built]
  [14] ./node_modules/sockjs-client/dist/sockjs.js 176 KiB {0} [built]
  [15] (webpack)-dev-server/client/socket.js 1.05 KiB {0} [built]
  [16] ./node_modules/loglevel/lib/loglevel.js 7.68 KiB {0} [built]
  [18] ./node_modules/strip-ansi/index.js 161 bytes {0} [built]
  [25] ./node_modules/url/url.js 22.8 KiB {0} [built]
  [26] (webpack)-dev-server/client?http://localhost:8080 7.75 KiB {0} [built]
  [27] multi (webpack)-dev-server/client?http://localhost:8080 webpack/hot/dev-server ./src/app/index.js 52 bytes {0} [built]
    + 13 hidden modules

WARNING in configuration
The 'mode' option has not been set. Set 'mode' option to 'development' or 'production' to enable defaults for this environment.
i 「wdm」: Compiled with warnings.
i 「wdm」: Compiling...
i 「wdm」: wait until bundle finished: /
i 「wdm」: wait until bundle finished: /
‼ 「wdm」: Hash: 9afba1a7709477c1ffe9
Version: webpack 4.0.0
Time: 21638ms
Built at: 2018-2-27 22:18:00

 

A tutaj to co pokazuje konsola gdy wejdę w localhost:8080:

 

Failed to load resource: the server responded with a status of 404 (Not Found)  bundle.js

Failed to load resource: net::ERR_NAME_NOT_RESOLVED

d2xvc2nqkduarq.cloudfront.net/zr/js/adrns_c.js#N-S7LgoI4jV6PeAr473MUHjNIBn5Gn2dae

komentarz 28 lutego 2018 przez rafal.budzis Szeryf (85,260 p.)
Moze zainstaluj starszą wersje np

npm install webpack@2.0.0 lub spróbuj ustalić z jakiej wersji korzysta autor tutoriala. Sam dev-serwerem nie bawiłem się wcale więc niestety nie pomoge.

Zaloguj lub zarejestruj się, aby odpowiedzieć na to pytanie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 127 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2017 w JavaScript przez zgrybus Pasjonat (24,860 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 75 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 122 wizyt
pytanie zadane 23 kwietnia 2019 w JavaScript przez mi-20 Stary wyjadacz (13,190 p.)

92,566 zapytań

141,420 odpowiedzi

319,614 komentarzy

61,952 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...